П`ятниця, 26.04.2024, 13:41:27

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2012 » Квітень » 2 » Вшановано пам'ять 145 річниці від дня народження блаженного єпископа Григорія Хомишина
16:41:38
Вшановано пам'ять 145 річниці від дня народження блаженного єпископа Григорія Хомишина
29 березня в семінарійному храмі відбулось вшанування 145 річниці від дня народження блаженного священномученика Григорія Хомишина. З цієї нагоди була проведена конференція, в межах якої було представлено перевидання надзвичайно цінної книги блаженного священномученика Григорія Хомишина єпископа Станиславівського «Українська проблема», яка лаконічно висвітлює перспективи українського державотворення з точки зору Католицької Церкви. 
Перед початком конференції був відслужений молебень до блаженних мучеників Івано-Франківських, який очолив Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський Кир Володимир (Війтишин) у співслужінні протосинкела о. міт. Олега Каськіва, ректора семінарії прот. Олександра Левицького та о. Ігоря Пелехатого. Богослуження супроводжував своїм співом семінарійний хор «Благовіст».
Преосвященніший Митрополит Володимир у своєму слові благословення представив всім присутнім короткі автобіографічні дані священномученика, наголосивши на його ревності у служінні для Церкви і добра українського народу. Далі із вступним словом виступив директор видавництва «Нова Зоря» о. Ігор Пелехатий, який наголосив на актуальності слів єпископа Григорія Хомишина для сучасних обставин життя Церкви у суспільстві.
Наступними почергово мали слово гості із Тернополя, які безпосередньо збирали дані матеріали, а саме: п. Володимир Мороз – магістр історії, випусковий редактор газети «20 хвилин», кореспондент Релігійно-інформаційної служби України (м. Тернопіль), та п. Віталій Волянський – історик, журналіст Науковці поділились ідеєю виникнення даної діяльності, саму процедуру оформлення праці та враженнями, отриманими внаслідок читання та роздумування над цим твором.
Із доповіддю «Українське питання в політиці Польщі у 20-30-х роках ХХ ст.» виступив п. Володимир Комар, д-р істор. наук, завідувач кафедри історії слов’ян Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ). Ігор Пилипів – д-р істор. наук, завідувач кафедри гуманітарних дисциплін Івано-Франківського інституту менеджменту Тернопільського національного економічного університету (м. Івано-Франківськ) виступив із доповіддю «Єпископ Григорій Хомишин і УГКЦ у період між двома світовими війнами: методологічні аспекти». Дані виступи про історичний контекст тогочасних політичних подій дають більш об’єктивний погляд на українську проблему, про яку говорив єпископ Григорій Хомишин.
Із доповіддю про особистість єпископа Григорія Хомишина та його «тактику допомогти людині» виступив п. Олег Єгрешій – доцент істор. наук, викладач Прикарпатського Національного Університету імені Василя Стефаника. Доповідач наголосив не тільки на суспільно-політичну, благодійну діяльність владики, але й підкреслив його дар застерегти свою паству від майбутньої небезпеки.
Декан філософсько-богословського факультету Івано-Франківської Теологічної Академії УГКЦ д-р. проф. о. мітрат Іван Козовик виступив із доповіддю «До генези світогляду і націотворчої позиції Блаженного Григорія Хомишина». Кандидат мед. наук Андрій Черемський (м. Харків) виступив із доповіддю на тему «Духовний опікун нації». В кінці конференції владика Володимир подякував усім присутнім за активну участь у конференції. Семінарійний хор виконав духовний гімн «Боже, великий, єдиний…».
      Яцишин Андрій
      Інформаційний центр ІФДС

Переглядів: 554 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024