Четвер, 25.04.2024, 18:07:28

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Березень » 30 » Чи потрібно повернути Івано-Франківську історичну назву?
08:30:24
Чи потрібно повернути Івано-Франківську історичну назву?
Цього року Івано-Франківськ не тільки відзначає своє 350-річчя, в 2012-му році виповнюється 50 років з часу перейменування Станіславова на Івано-Франківськ. Вже недноразово звучали думки про необхідність повернення до попередньої історичної назви міста. Агенція новин "Фіртка" запитала науковців, письменників, громадських діячів щодо того, чи доцільно й чи варто повернути попередню назву міста?

Віктор Кімакович, директор Благодійної фундації ім. Короля Юрія
Думаю, що варто повернути попередню назву. Будь-яка назва – це сакральна річ, це спадщина, яку потрібно берегти. Тим більше, що родина Потоцьких, й, безпосередньо син Станіслав, в честь якого було названо місто, прислужилася до розвитку краю, до захисту європейської цивілізації від турецьких військ. Тому я вважаю, назва має бути відновлена.

Сергій Адамович, кандидат історичних наук, депутат Івано-Франківської облради
Я прихильник того, що повертати попередню назву не варто. З Івано-Франківськом вже асоціюється певне покоління людей. Зараз ми заставимо цих людей жити в іншому місті. Тому ми фактично можемо вже міняти стару-нову назву. Бо Івано-Франківськ – це вже усталена назва.
Є нюанс пов'язаний з тим, що Станіславів це польська назва й відповідно тоді місто асоціювалося з польською культурою, історією й державою. Тобто це повернення не має ніякого державотворчого розвитку. Як не як, а побудовано місто на місці українського села, зусиллями українських селян. 
Є також дискусії як правильно писати назву «Станіславів» - через «и» чи «і». 
Найважливішим, напевно, є той чинник, що із зміною назви міста доведеться міняти багато інших назв – вивісок, вносити зміни на карти, перереєстровувати документи. А це доволі затратно в умовах української економічної ситуації.
Тим більше думаю, що Іван Франко – одна із найвидатніших постатей в історії України. А тому думаю, що він заслуговує щоб його іменем називалося місто – обласний центр, та й, загалом, область.

Віктор Анушкевичус, міський голова Івано-Франківська, голова обласної федерації футболу
Вважаю, що повертати попередню назву міста не потрібно. Івано-Франківськ – назва дуже гарна. По-перше, тут неодноразово бував Іван Франко. Його постать, думаю, обговоренню не підлягає. Це – один із найвеличніших українців, його творчість до кінця ще не досліджена, вона була закрита за сімома замками за СРСР, тому що його позиціонували як революціонера, а насправді він, окрім поета й вічного революціонера був великим гуманістом і філософом. Це надзвичайно велична постать в історії України й українського народу. Тому абсолютно доцільно, щоб його іменем було названо місто.
А, по-друге, давайте не забувати які наслідки може потягнути за собою перейменування. Окрім, неповаги до Івана Франка, це ще й фінансові затрати. Потрібно міняти усі документи абсолютно всім організаціям, підприємствам, установам, міняти печатки, прописки. Це величезне фінансове навантаження на всю громаду міста. А ті питання, що виникають про можливість перейменування, вважаю, що вони носять провокаційний характер.

Андрій Микитин, громадський діяч
Однозначно, потрібно повернути попередню назву міста. Але є наступні проблеми. Місто має дві попередні назви – спочатку воно називалося Станиславів, а потім воно називалося Станіслав. 
По-перше, стоїть питання яку саме з цих назв потрібно повертати. 
По-друге, якщо повертати назву, то потрібно проводити референдум й можна запропонувати якісь інші варіанти. Колись Степан Пушик, на початку 1990-х років, коли хотіли перейменовувати пропонував дуже гарний варіант – «Новий Галич». 
По-третє, сучасне написання назви міста суперечить нормам українського правопису. Не може писатися «Івано-Франіквськ» через дефіс. Колись так написали, щоб назва міста не асоціювалася з іменем іспанського диктатора Франко. 
Тому є ще й думка про необхідність змінити цей мовний покруч на «Франківськ» або «Франко». Міняти потрібно, бо нинішня назва є складною, її складно писати й вимовляти.

Тарас Прохасько, письменник
Повертатися до попередньої назви вже не потрібно. Всі мешканці, які живуть тут й поза Івано-Франківськом всі знають, що це колишній Станиславів. Історія Станиславова є дуже добре представлена в усіх в головах. Я не вважаю, що це є якась роздвоєність. Станиславова вже нема. З кожним роком поверненян до нього все більш виглядає непотрібним й неможливим. Те місто вже фактично перестало жити і його нема. Ту історію ми, звичайно, підхоплюємо, підтримуємо, але ми живемо, насправді, вже не у Станиславові, а у Івано-Франківську. Мені правда не подобається ускладненість у правописі «Івано-Франківськ». Простіше було б просто «Франківськ», але я розумію чому так вийшло.
Тепер вже нема ніякого толку повертатися до старої назви.

Степан Пушик, письменник
Розмови про перейменування Івано-Франківська – це маячня хворих людей або ворогів України. Польські магнати були далекоглядніші. Щоб знівелювати славу Галича – столиці Галицько-Волинського князівства вони заснували Новгород і той Новгород не назвали іменем населених пунктів, які тут були – Заболоття, Книгинин, а дав Потоцький назву свого сина Станіслава, мавпуючи нашого короля Данила Галицького, який заснував Львів на честь свого сина. 
У центрі поляки зруйнували українську церкву. Практично в місті було заборонено поселитися українцям. Тут ми побачимо і катедральний костел і костел єзуїтів, вірменам було дано право на будівництво вірменської костелу, на місці церкви збудували синагогу.
Деякі сучасні хруні своїми висловами хочуть знищити пам'ять про одного із найбільших українських геніїв – Івана Франка. Людину, рівня якої важко знайти в літературах багатьох інших народів. 
Я категорично проти перейменування Івано-Франківська. Назва має бути незмінною.

Володимир Великочий, доктор історичних наук
Попередня назва Івано-Франківська, а їх було, до речі дві - «Станіслав» і «Станіславів», повинна залишитися історичною назвою. 
Поселення виникло на українських землях й отримало магдебурзьке право саме на українських теренах, де споконвічно проживали поряд і поляки й українці. Виникло вона на території українських сіл Княгинин й Заболоття. А тому, якщо ми таким шляхом рухатимемося до історії, то не тільки Івано-Франківську потрібно було б повертати його назву, але й Одесі чи Білгород-Дністровську, які також раніше носили інші назви. 
Тобто, мені видається, що історії потрібно віддати те, що належить історії, а сьогодні варто зберегти в назві міста пам'ять про людину, якою пишаємося не тільки ми на Західній Україні, але й всі українці, вся Східна Європа. 
Зрештою, Іван Франко – це постать філософської й поетичної думки, яка визнана в усьому світі, усіма лідерами політичної еліти.
Тому збереження назви «Івано-Франківськ» є закономірним й правильним явищем й зміни не потребує.

Володимир Єшкілєв, письменник
Потрібно дуже ретельно зважити всі обставини. До цього питання не можна підходити без певної роботи дослідницької комісії. Окрім того, потрібно прорахувати економічні наслідки такого перейменування. Але в цілому й загальному, вважаю, що міста мають називатися так як їх назвали при заснуванні. Тобто це є бажано. Безперечно, що доля міст мінлива – вони можуть міняти назви, але все ж таки сам дух міста формується за участі засновника цього міста й у цьому випадку, думаю, що треба поважати волю і дух засновника.
Але ще раз повторюю, що це питання не просте. Момент перейменування можна відкласти на майбутнє, бо на сьогодні, вважаю, що громада міста не готова до подібного кроку, так само як не готова, скажімо, захищати архітектурну традицію міста. Це ми можемо спостерігати останнім часом. Можливо в майбутньому буде такий час, коли громада буде консолідованою навколо справжніх, а не ілюзорних цінностей і тоді питання перейменування буде вирішуватися доречніше й органічніше.

Михайло Головатий, історик, краєзнавець
Я категорично проти перейменування Івано-Франківська. Як би я був тут в 1962 році, то може я б і не підтримував ідею перейменування зі Станіславова на Івано-Франківськ, але вже названо. Тому потрібно зараз поважати Івана Франка. Повертатись до попередньої назви - це означає будити полонофільські настрої й думки про кресове місто Станіслав.

Переглядів: 873 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024