П`ятниця, 19.04.2024, 01:40:55

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Березень » 13 » У Калуші згадали Михайла Козоріса
10:53:25
У Калуші згадали Михайла Козоріса
У приміщенні центральної дитячої бібліотеки відбулася традиційна літературно-мистецька година «Голос до народу з-перед ста тридцяти літ…». Захід був присвячений 130-річчю з Дня народження уродженця Калуша письменника Михайла Козоріса.
Із життєвим шляхом і творчістю нашого земляка присутніх місцевих літераторів, завідувачів бібліотек міста, учнів загальноосвітніх шкіл ознайомили ведучі — провідний бібліотекар Микола Когут та завідувач бібліотекою для юнацтва Олександра Сокульська.
За словами викладача Коледжу культури і мистецтв Наталії Ярославцевої, доля Михайла Козоріса — це доля української літератури: гнаної, репресованої, стріляної, але — не знищеної. Твори цього самобутнього письменника, на жаль, і досі не опубліковані. Однак, Михайло Козоріс був у курсі української літературної думки початку минулого століття. Зокрема, під час перебування у Криворівні на Верховинщині, він познайомився із Іваном Франком. Про стосунки письменників присутнім розповіла голова Калуської міськрайонної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» Іванна Прусак.
— Пригадую події весни 1982 року, коли у будинку книги Калуша вперше відбувся захід із ушанування сторіччя Михайла Козоріса, а у місцевій газеті «Зоря Прикарпаття» були надруковані деякі твори нашого земляка, — пригадав поет Василь Ганущак.
Літератор Іван Павліха приєднався до оповіді, зазначивши, що уже через 10 років — 1992 року, на фасаді Калуської центральної районної бібліотеки постала меморіальна дошка Михайлові Козорісу авторства Василя Волощука. Того холодного весняного дня біля дошки зібралося немало калушан. І, напевне, не один із присутніх там відкрив для себе ім’я Михайла Козоріса.
— Коли на початку 1990-х років розгорнулася кампанія з перейменування вулиць, то вулицю Чкалова було перейменовано на вулицю Козоріса. За переказами, саме там колись проживала родина письменника, — додав краєзнавець Василь Цапів.
Відвідала захід і заступник міського голови Оксана Табачук, зазначивши, що знати земляків — наш обов’язок. Тому ушанування Михайла Козоріса — важлива подія у літературному житті міста, зокрема, і тому, що його відвідали чимало молодих калушан.
Микола КОГУТ, провідний бібліотекар 
централізованої бібліотечної системи Калуша

Переглядів: 642 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024