Четвер, 28.03.2024, 19:21:49

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Березень » 2 » Охорона пам`яток історії залежить від податків
18:59:22
Охорона пам`яток історії залежить від податків
Більшість наших краян уже добре усвідомила, що від сплати податків залежить наповнення бюджету, а, отже, і поліпшення життя. Але від наповнення бюджету залежать й інші сторони нашого життя, на які в повсякденному житті звертаємо менше уваги. До них належить і збереження культурної спадщини Надвірнянщини.
На сьогодні на території району знаходяться пам`ятки різних часів та епох – від часів кам`яної доби і до сьогодення. Велику зацікавленість викликають пам`ятки архітектури, особливо церкви. Понад 30 – уже внесено до Державного реєстру пам`яток, із них 10 – як пам`ятки Національного значення. За останні роки виявлено і взято на облік ще близько 20 пам`яток історії та архітектури. На 15 – виготовлено відповідну технічну документацію для внесення їх до Реєстру пам`яток.
Завдяки прийнятій сесією районної ради Програми охорони пам`яток історії та культури Надвірнянщини на 2007-2011 рр. із районного бюджету виділено кошти на дослідження нововиявлених пам`яток та їх паспортизацію.
Маємо унікальну пам`ятку XVI-XVII ст. – Пнівський замок. На жаль, він потребує негайного порятунку. Повінь 2008-2010 рр. призвела до зсувів грунту й обвалу Круглої вежі. Завдяки клопотанням Товариства охорони пам`яток історії та культури з районного бюджету виділили кошти на виготовлення технічної документації, щоб вжити заходів для порятунку цієї унікальної пам`ятки.
Районна рада минулого скликання виділила кошти на виготовлення і встановлення охоронних таблиць на всі пам`ятки, занесені до Державного реєстру. Виявлення і вивчення пам`яток у районі триває.
Торік рада міськрайонної організації Товариства звернулась до Надвірнянської районної ради із клопотанням взяти на облік, як пам`ятку промислового будівництва, залізний міст вузькоколійної залізниці в с. Пасічна. Ще є цікава будівля газової електростанції та римо-католицький костел у Биткові. На їх вивчення та виготовлення необхідної документації теж потрібні кошти.
Отже, маємо усвідомити, що якась частина сплаченого податку піде на те, щоб зберегти нашу історичну спадщину для теперішніх і прийдешніх поколінь. То ж не будьмо байдужими до історії нашого району.
Михайло МАКСИМ`ЮК,
відповідальний секретар міськрайонної організації 
Товариства охорони пам`яток історії та культури

Переглядів: 562 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024