Четвер, 28.03.2024, 18:27:36

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Березень » 2 » Відбулася VІ Міжнародна конференція "Україна є поєднанням народів, релігій і культур"
17:26:56
Відбулася VІ Міжнародна конференція "Україна є поєднанням народів, релігій і культур"
Впродовж кількох останніх століть – від середніх віків і до сучасності, в силу різноманітних історичних процесів (воєн, переселень, глобалізаційних процесів) терени нашої держави, а зокрема Прикарпаття, були середовищем в якому спільно проживали, творили, а в певні моменти і боролися, різні народи Європи. В багатьох населених пунктах поруч співіснували громади українців, поляків, німців, євреїв, вірмен та інших національностей. З плином часу питанням дня для подальшого життя в єдиному географічному просторі став пошук взаємопорозуміння і налагодження співпраці для сучасного і майбутнього. Активно в цій ділянці працюють колишні уродженці Східної Галичини, які зараз проживають за її межами та монаші згромадження. Прикладом такої праці є цікава конференція, яка вже традиційно відбулася в Більшівцях.
28 - 29 лютого 2012 року в місцевому Молодіжному центрі з питань миру і примирення, який знаходиться в приміщенні монастиря Кармелітів, відбулася VІ Міжнародна конференція. Захід проходив під назвою "Україна є поєднанням народів, релігій і культур". Організаторами заходу виступили Національний заповідник «Давній Галич» та Орден Братів Францисканців. Учасниками конференції стали представники органів державної влади та місцевого самоврядування, науковці та краєзнавці.
На конференції були присутні начальник управління культури Івано-Франківської облдержадміністрації Володимир Федорак, голова Галицької райдержадміністрації Михайло Івасишин, голова Галицької районної ради Петро Стрембіцький, сенатор Республіки Польща Лука Абгарович, генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський, представники консульства Республіки Польща у Львові.
Відкрила захід уродженка Галичини Вєслава Голік, яка зараз проживає у Глівіце, що не є для неї перешкодою допомагати у відновленні монастирського комплексу у Більшівцях впродовж останнього десятиріччя. Нею було зачитано привітання учасникам конференції від Президента Європейського парламенту (у липні 2009 – січні 2012 рр.) Єжи Бузека. В ньому говорилося: «…Сердечне вітання організаторам та гостям конференції… Більшівці є місцем для поєднання наших культур. Це місце сприятливе для виховання молодих людей, формування їхніх особистостей та характеру… Ініціатива примирення між народами повинна поширюватися на Польщу, Україну та на інші держави Європи…».
Начальник управління культури облдержадміністрації Володимир Федорак передав щирі вітання присутнім від імені голови Івано-Франківської облдержадміністрації Михайла Вишиванюка та голови обласної ради Олександра Сича, наголосив на важливості подібних конференцій і запевнив, що управління культури буде підтримувати подібні проекти для взаємної співпраці двох європейських народів – тому що вони мають спільну проблематику розвитку і збереження пам’яток, спільності традицій – як у побуті, так і у віруваннях. 
 Сенатор Республіки Польща Лука Абгарович наголосив на наявності різноманітних сторінок у польсько-українських стосунках, потребі проведення подібних заходів, історичній важливості Більшівців.
Впродовж першого дня роботи наукової конференції було заслухано кілька цікавих доповідей. Зокрема, «Феномен Львова, як міста культур і релігій» (проф. Станіслав Ніція, Опольський університет), «Вірменські пам’ятки на західній Україні та життєписи їхніх авторів» (проф. Криштоф Стопка, музей Ягелонського університету у Кракові), «Караїми: історія та культура» (д-р Степан Гасьоровський, Ягелонський університет у Кракові), «Життя громадське і культурне гміни караїмів у Галичі в міжвоєнний час» (мгр. Анна Сулімович), «Доля галицьких караїмів у Польщі по ІІ світовій війні (мгр. Маріола Абкович, Товариство Караїмів у Польщі), «Історія та уявлення евреїв у Станиславівському воєводстві» (Мойше Лейб Калеснік – головний равин Івано-Франківщини».
Цікавими для учасників та гостей конференції були перегляд експозиції виставки «За нашу і вашу свободу. Союз Пілсудського і Петлюри» (яка висвітлювала складні перипетії польсько-більшовицької війни 1920 року та взаємовідносин керівництва УНР та Речі Посполитої) та екскурсія відновленими приміщеннями монастиря та костелу, яку дуже цікаво провів генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський. Увечері науковці мали змогу послухати чудовий концерт, який відбувся за сприянням ряду творчих колективів Галицького району.
Наступного дня роботу конференції особисто привітав архиєпископ – митрополит Львівський Римо-католицької церкви Мечислав Мокшицький. Він висловив признання та радість з приводу роботи конференції. Другий день праці конференції складався з двох основних частин. У першій продовжувалося виголошення доповідей. Виступали, як представники української, так і польської сторін. Теми доповідей другого дня: «Витоки християнізації Галичини» (Семен Побуцький, заступник генерального директора Національного заповідника «Давній Галич»), «Міські будови XV і XVI cтоліть в давній Речі Посполитій» (доц. Ельжбета Шпонар-Рогульська та мгр. Барбара Угерек – Брадецька, Сласька Політехніка), «Від палеолітичних мисливців до сучасного монастиря. Археологічні та антропологічні дослідження монастиря у Більшівцях» (д-р Мирослав Фурманек, Тарас Ткачук, Олег Мельничук), «Враження про реставраційні роботи у вірменській катедрі у Львові» (мгр. Павел Баранський, музей у Віланові), «Місто Станиславів як приклад поєднання культур і релігій» (Михайло Дейнега, директор Музею мистецтв Прикарпаття), «Львівське коріння глівіцької школи архітектури (д-р Ришард Наконечний, Політехніка Сласька), «Інтернаціональний грунт створення народних стилів в архітектурі Галичини» (доц. Жанна Комар, Міжнародний центр культури у Кракові), «Дрібна шляхта на Західній Україні» (д-р Ірена Котович-Борова, музей шляхти Мазовецької в Тешанові), «Геологічні аспекти збереження та охорони пам’яток Західної України» (д-р Петро Волошин, Львівська політехніка). Завершився день спільною поїздкою - екскурсією до Галича і відвіданням музею караїмської культури.
Безсумнівно, конференція виконала свою мету – науковці мали змогу поспілкуватися, обмінятися думками, домовитися про наступні зустрічі. Попереду в кожного з них багато праці, але кожен ще не раз приїде до монастиря у Більшівцях, де справді відчувається атмосфера поєднання та примирення.
Чемеринський Андрій. Член НСКУ, магістр історії

Світлини з конференції можете переглянути у фотоальбомі


Переглядів: 646 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024