Субота, 04.05.2024, 01:31:17

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 263 264 265 266 267 ... 275 276 »

Уже кілька десятиліть Коломию щороку відвідують тисячі туристів. Людей приваблюють не тільки всесвітньовідомий Музей писанкового розпису, церква Благовіщення, але й будинки, які виросли за цісаря, а також милі оку далекі гірські краєвиди, порівняно чисте повітря тощо. Мало кому може спасти на гадку, що цієї краси може скоро не стати. От щезне Коломия з лиця Землі і все! Натомість залишаться безлюдні тихі вулиці з кучугурами пороху від зруйнованих будинків. І все це насправді стане реальністю, якщо найближчим часом не звернути увагу на проблеми нашого міста, які стосуються насамперед її архітектурного й естетичного вигляду. Адже середмістя має кілька недоліків, які можуть суттєво вплинути на кількість туристів у найближчі роки.

... Читати далі »

Переглядів: 665 | Долучив: Dnister | Дата: 15.07.2011

Сьогодні на нашому вокзалі можна побачити лише пасажирські й товарні состави. А 70 років тому місто мало цілий бронепотяг. Він належав 77 станіславському полку НКВС і через це мав 77-й номер. Напевне, це був самий нефартовий бронепотяг в історії.
Зробили його у 1919 році білогвардійці Денікіна, вони ж охрестили його «Добровольцем». Після розгрому білих бронепотяг різко «червоніє» та міняє назву на «Пам’яті Шаумяна і Джапарідзе» – на честь страчених бакинських комісарів. Уже в 1920 році його захопили поляки, які спочатку нарекли панцирник «Кресовим Стрільцем», а потім «Першим маршалом» – на честь Юзефа Пілсудського.
У 1939 році «Перший маршал» знову захопили совіти. Товариші Шаумян і Джапарідзе тоді вже були неактуальні, через що потяг отримав скромну назву БЕПО 77. У перші дні війни військові ... Читати далі »
Переглядів: 785 | Долучив: Dnister | Дата: 15.07.2011

Марк Твен жартував, що класичною вважається та книга, яку всі хвалять, але ніхто не читає. З цим можна сперечатися, проте логіка є. Зрозуміло, що автори таких книжок автоматично переходять у розряд «класиків світової літератури», їх примусово вивчають у школах та вишах. В Івано-Франківську колись існувало багато пам’ятників майстрам слова, які не дійшли до наших часів. На щастя, збереглись їхні фотографії та описи.

Шевченко з книгою
Нещодавно у парку нарешті встановили пам’ятник Тарасові Шевченку. Перед цим у пресі точилась багатолітня дискусія про потребу монументального увіковічення Кобзаря. Історики, мистецтвознавці, поети й письменники в один голос заявляли, що Івано-Франківськ є єдиним обласним центром України, де нема ... Читати далі »
Переглядів: 868 | Долучив: Dnister | Дата: 15.07.2011

15 липня 2011 року в Коломийському Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й.Кобринського відбулася ювілейна виставка «Вогняне диво…» заслуженого майстра народної творчості України, відомого майстра різьблення по дереву, бондарства та випалювання Буковини Володимира Ворончака та Надії Ворончак (текстиль, авторська техніка). 
Відомий на Буковині майстер художнього різьблення, бондарства та випалювання Володимир Ворончак народився 23 серпня 1951 року в м. Хоростків Гусятинського району Тернопільської області. У 1975 році закінчив Вижницьке училище прикладного мистецтва (художня обробка дерева). Працюючи викладачем, одночасно навчався в Одеському педагогічному інституті ім.. К. Ушинського. Вивчаючи багаті мистецькі традиції народних майстрів Гуцульщини та Буковини, він наполегливо шукав свою стежину. Він – один із найкращих ... Читати далі »
Переглядів: 580 | Долучив: Dnister | Дата: 14.07.2011

16—17 липня в урочищі «Розтока» поблизу с. Липи Долинського району пройде фестиваль «Яворина-2011». Організатори дійства — керівництво Долинського району та Долинська станична управа братства ОУН—УПА запрошують жителів області віддати шану героям, полеглим за волю України. 
Фестиваль розпочнеться 16 липня Хресною дорогою до цвинтаря полеглих вояків старшинської школи УПА «Олені» в урочищі «Глибоке» та вшануванням пам’яті провідника ОУН карпатського краю Ярослава Мельника (Роберта) поблизу бункера Роберта біля підніжжя гори Яворини. В програмі «Яворини-2011» заплановано також змагання з волейболу, урочисте відкриття фестивалю патріотичної пісні та запалення повстанської ватри. Опісля розпочнеться молодіжна патріотична програма, що триватиме цілу ніч, тому учасникам треба мати з собою відповідний одяг, намети і харчі. Завершить фестиваль 17 липня ра ... Читати далі »
Переглядів: 795 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2011

У вівторок, 12 липня 2011 року, село Залуччя Коломийського району святкувало свій ювілей. На сільський стадіон згуртовано підходили мешканці села різного віку. Організатори заходу підготували для громади та гостей справжнє свято. 
На високу сцену з хлібом-сіллю ведучі запросили поважних гостей: першого заступника начальника управління економіки Івано-Франківської обласної державної адміністрації Василя Насадюка, першого заступника голови Коломийської районної державної адміністрації Романа Панчука та голову Коломийської районної ради Богдана Болюка. 
"Я надзвичайно радий вітати вас, дорога громадо, з таким величним ювілеєм, - звернувся до мешканців Василь Насадюк. – Ваше село надзвичайно привабливе, а найголовніше – в ньому мешкають гостинні, щедрі душею люди. Нехай сьогоднішнє свят ... Читати далі »
Переглядів: 637 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2011

12 липня 2011 року в день святих Петра і Павла село Лісна Слобідка відзначає 275 річницю першої писемної згадки про село. В цей день також після богослужіння в церквах села відбулося освячення могили січових стрільців. Відомі люди минулого: січові стрільці Василь Черкас і Іван Козловський. За словами сільського голови Василя Дмитрука, ідея перенесення могили в центр села назріла вже давно. Основним меценатом і ініціатором є громада. Біля могили відбулася панахида. 
Від імені голови Коломийської районної державної адміністрації Михайла Негрича з привітальним словом виступила заступник голови райдержадміністрації Леся Білищак. За активну участь у підготовці святкування 275 річниці першої писемної згадки про село та відкритті могили січовим стрільцям жителів села, меценатів, а також сільського голову Василя Дмитрука нагороджено грамотами голови ... Читати далі »
Переглядів: 987 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2011

Питання встановлення меморіальної дошки отцю Степану Городецькому та організації собору роду Городецьких в с. Межигірці було розглянуто 12 липня на засідання Організаційного комітету з підготовки до відзначення 560-річниці першої згадки про село. Участь у засіданні взяли заступник голови райдержадміністрації Ірина Чернега та начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Марія Іваськів.

* Галицька РДА
Переглядів: 586 | Долучив: Dnister | Дата: 13.07.2011

Нещодавно  Івано-Франківський обласний державний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді був відзначений Дипломом та медаллю «Трудова слава» Міжнародної академії рейтингових технологій та соціології «Мартіс «Золота фортуна» за вагомий внесок у справу розбудови України та високий професіоналізм  за підписом голови Президії рейтингу, Президента НАН України академіка Бориса Патона.

Рейтинг «Золота фортуна» пропагує визначні досягнення науково-технічного прогресу, здобутки видатних державних діячів, політиків, учених, представників силових структур, духівництва, а також установ, організацій, провідних підприємств усіх галузей господарства країн – учасниць. Це об’єктивна оцінка праці видатних особистостей і трудових колективів. Рейтин ... Читати далі »

Переглядів: 585 | Долучив: Dnister | Дата: 12.07.2011

По вул. Шевченка в обласному центрі тривають роботи щодо відновлення будинку колишньої духовної семінарії. Тепер тут знаходиться католицька школа Святого Василія Великого (старші класи). На даний час збито штукатурку з лицьової сторони фасаду головного корпусу будинку, встановлено нові вікна. Важливим в даному процесі є дотримання ЗУ «Про охорону культурної спадщини» - для того, щоб зберегти вигляд пам’ятки.

Перші реальні кроки щодо заснування семінарії у місті відносно даного будинку зробив ординарій Станіславівської єпархії владика Андрей Шептицький. У серпні 1899 р. він закупив навпроти свого палацу на вул. Липовій (тепер Шевченка) земельну площу, добившись наступного року від австрійського уряду дозволу на спорудження Семінарії. Будівництво Духовної Семінарії розпочалося в червні 1902 р., а 14 січня 1907 р. перші 19 семінаристів почали тут навча ... Читати далі »

Переглядів: 809 | Долучив: Dnister | Дата: 12.07.2011

04-08 липня 2011 року начальник відділу з питань охорони культурної спадщини І. Панчишин взяв участь у черговому етапі у рамках програми Ради Європи проекту «Реабілітація культурної спадщини історичних міст», який відбувався у м. Луцьк.
Відповідно до плану дій проекту «Реабілітація культурної спадщини історичних міст» на 2011 рік в рамках етапу «Діагностика» кожне з пілотних міст проекту має підготувати документ означений експертами як «Підготовчий технічний файл міста». У згаданому документі місцевими відповідальними технічними групами, що створюються в кожному місті претенденті, було викладено інформацію, яка буде основою для наступного «Аналітичного» етапу. Підготовчий Технічний Файл є вихідним документом, на якому повинен базуватись основний, завершальний діагностичний пакет, що стане базовим в формуванні об’ємного бізнес-плану. Такий бізнес-план формуватиметься по завершенню аналітичного етапу в 2012 році. В процесі тісної сп ... Читати далі »
Переглядів: 540 | Долучив: Dnister | Дата: 11.07.2011

10 липня 2011 року в Івано-Франківську відбулася панахида-віче до 107-ої річниці від Дня народження одного з головних ідеологів українського націоналізму Степана Ленкавського. Урочистості відбулись біля барельєфу Провіднику ОУН, який розташований на вулиці С. Ленкавського.
"Степан Ленкавський – був "сумлінням ОУН". Саме так його характеризував ще один великий український герой Степан Бандера. Він став головним ідеологом організації. Проте, його постать довший час залишалась поза увагою науковців та політиків. Відповідно громада не мало достатньої інформації про величезний вклад нашого земляка в розвиток націоналістичної ідеології. Такі постаті як Степан Ленкавський потребують не лише возвеличення в словах, увіковічення бронзою чи цитуванням в хрестоматіях. Вони в першу чергу потребують наслідування. А десята точка декалогу українського націоналіста «Змагати ... Читати далі »
Переглядів: 639 | Долучив: Dnister | Дата: 11.07.2011

У Німеччині у понеділок, 4 липня, у віці 98 років помер останній принц-спадкоємець Австро-Угорщини, глава дому Габсбургів - Отто фон ГАБСБУРГ (Otto von Habsburg).
Він помер у своєму баварському будинку в Пекінгу (Pjecking) на Штарнберзькому озері в оточенні рідних і близьких: у голови монаршого дому семеро дітей і 23 онуки.
Отто фон ГАБСБУРГ - старший син останнього австрійського кайзера Карла I і ерцгерцогині Цити Пармської - народився 20 листопада 1912 року в нижньоавстрійському Райхенау. Після розпаду Австро-Угорської імперії родина була вимушена залишити батьківщину, і відправилася у заслання спочатку до Швейцарії, а потім на Мадейру, де Карл I помер у 1922 році.
Принц-спадкоємець виріс в Іспанії і Бельгі ... Читати далі »
Переглядів: 759 | Долучив: Dnister | Дата: 10.07.2011

На місцевому карпатському діалекті «лудинє» означає святковий одяг. На великому подіумі в центрі  гірського містечка представили понад 80 святкових жіночих, чоловічих і дитячих, святкових, повсякденних, весільних костюмів. 
Найбільше було одягу із карпатського регіону, але присутні на святі могли помилуватися й народною ношею Покуття, Поділля і навіть Сумщини та  українського степового регіону. Милувалася різнобарв’ям одягу й кореспондент «Експресу». 
…Уберя, лудинє, вборини, згарди,  ґердани, обгортки, кресані, фоти, гачі... Червоні, яскраво жовті, зелені та оранжеві… Здається, навіть сонцю вже нема тут що робити. Площу та місто освічує одяг. Сходяться та з’їжджаються великі гуцульські роди. З Києва. Львова, Кракова, Криму, Вашингтону, Берліна, Парижу. Де лише не зак ... Читати далі »
Переглядів: 678 | Долучив: Dnister | Дата: 10.07.2011

Помер правнук молодшого брата найяснішого цісаря Франца Йозефа Першого, син останнього цісаря Австро-Угорщини Карла Першого, Голова Австрійського імператорського Дому Франц Йозеф Отто фон Габсбург. Він прожив навдивовижу довге життя. 20-го листопада йому б виповнилось 99 років. Він народився у глибоких сутінках класичної Європи, пережив Європу модерну, майже пережив Європу постмодерну і приєднався до вінценосних предків напередодні нової Європи, для якої ще не придумали назви. Він був мудрою виваженою людиною і тому залишив по собі більше друзів і шанувальників, аніж ворогів.

... Читати далі »

Переглядів: 860 | Долучив: Dnister | Дата: 10.07.2011

Для мене Калуш — це раннє дитинство, яке пов’язує мене з розповідями про церкву св. Архангела Михаїла, організатором і будівничим якої був мій прадід — Тимофій Пітулей; з незвичною для дитини неоготичною архітектурою костьолу; з годинниками на Ратуші, стрілки яких чомусь завмерли назавжди; з приміщеннями Народного дому, де відбувалось культурне відродження Калуша на початку 1990-х років, і, врешті, з вулицею мого раннього дитинства — Українською: тихою, спокійною, із забудовою маленьких приватних будиночків і прекрасним виглядом вишневих садів та ніжним запахом цвіту фруктових дерев навесні. Це — Калуш, який залишиться у моїй пам’яті на все життя.
Для багатьох, у тому числі, місцевих мешканців, Калуш — це маленьке містечко, яке вічно забруднене хімічними випарами і взагалі не може мати будь-якого інтересу у плані історії та архітектури. Хіба — статусом ... Читати далі »
Переглядів: 1055 | Долучив: Dnister | Дата: 09.07.2011

На засіданні сесії Калуської міської ради минулого тижня депутати прийняли рішення про спорудження у місті пам’ятника Головнокомандувачу УПА Романові Шухевичу. І навіть — поспішно заклали символічний камінь під нього. Загалом, питання про встановлення пам’ятника у місті затягували з квітня минулого року. Тоді ідею спорудження пам’ятника депутати попереднього, п’ятого, скликання підтримали одноголосно.
Тож, 30 червня Калуська міська рада прийняла ще одне рішення з аналогічною назвою до того, що було прийнято тогоріч. У останньому, зокрема, передбачено, що пам’ятник буде розташований у сквері на розі проспекту Лесі Українки та вулиці Сівецької, поблизу Центру художньої творчості учнівської молоді. Рішення визначило авторську групу з проектування і спорудження пам’ятника. Координаційній раді політичних партій та громадських організацій міста, яка, власне, ... Читати далі »
Переглядів: 524 | Долучив: Dnister | Дата: 09.07.2011

Той, хто не знає свого минулого, не вартий майбутнього. Історія — це не просто дати і події, це — рідне і найдорожче, яке слід вивчати та шанувати адже ми — майбутнє. Музейна експозиція під назвою "Народна війна” відкрилася минулої неділі у міській залі для виставок та презентацій.
Над створенням експозиції працювали: автор і керівник проекту, голова Київської організації товариства "Меморіал" ім. В. Стуса Роман Круцик та член Київської організації товариства "Меморіал" ім. В. Стуса, заступник керівника проекту Сергій Жовтий. Сама музейна експозиція "Народна війна" — це результат більш ніж дворічної праці науковців у державних та галузевих архівах СБУ вісімнадцяти областей України. Було опрацьовано понад 350 фондів і біля 1,5 тис.  архівних справ. Експозиція містить велику кількість фотодокументів, багато з яких представлені вперше. За виявленими ... Читати далі »
Переглядів: 705 | Долучив: Dnister | Дата: 09.07.2011

10 липня минає 70 років з дня трагічної смерті отця Андрія Бандери — батька національного Героя України, провідника ОУН Степана Бандери, багаторічного пароха Старого Угринова та Бережниці на Калущині, Тростянця на Долинщині, капелана  9-го полку 3-ї бригади 2-го корпусу УГА, учасника українсько-польської війни,  посла до Національних Зборів ЗУНР.
Майбутній настоятель Староугринівської церкви В’їзду Господа в Єрусалим закінчив Стрийську гімназію (1901), богословський факультет Львівського університету. Брав  активну участь у громадсько-політичній діяльності, ще під час навчання в гімназії вступив до Національно-демократичної  партії. Займався політичною роз’яснювальною роботою серед селян, був членом Наукового товариства ім. Тараса Шевченка.
Переглядів: 745 | Долучив: Dnister | Дата: 09.07.2011

Заклади громадського харчування в нашому місті були відомі віддавна. Проте більшість з них у ХІХ столітті являли собою корчми з низьким рівнем обслуговування, де подавалися прості страви і напої. Такі корчми в Галичині часто називалися «мордовнями», бо там мало не щодня траплялися бійки. В Станиславові корчми розташовувалися в людних місцях, наприклад, поблизу Ринку. Звичайно, добропорядні й поважні міщани уникали подібних закладів. Вони відвідували ресторани, кав'ярні і цукорні...
Одним з найстаріших у місті був ресторан власника броварні Сельдельмайєра, який знаходився по однойменній вулиці (зараз - вул. Новгородська) і був збудований ще у ХІХ столітті. Саме тут можна було скуштувати пиво станиславівського виробництва. Велика зала ресторану могла вмістити до 500 осіб, тому її часто орендували під різні зібрання. Реклама в газеті «Українське життя» від 3 квіт ... Читати далі »
Переглядів: 675 | Долучив: Dnister | Дата: 08.07.2011

Кілька років тому на польському телебаченні демонструвався фільм під назвою «Генерал Нечуя – Островський, лицар нашого часу». Оповідав він про життєвий шлях одного з військових командирів польської Армії Крайової (опозиційної до прорадянського польського режиму, на зразок нашої УПА – А.Ч.). Цікаво, що фільм був присвячений нашому земляку, уродженцю Галича Болеславу Міхалу Нечуя-Островському. Ознайомившись з його біографією стає зрозумілим, що наша земля справді народжує людей чину - без різниці щодо національності та віровизнання.

Ким був той «лицар сьогодення»? Офіційно він відомий, як борець за незалежність Польщі, військовий командир, бригадний генерал Війська Польського, почесний громадянин ряду міст - Волбромя, Елблага і Кракова. Народився він 29 вересня 1907 в Галичі, у сім'ї Міхала і Ангели (з дому Франк). Тут його родина пр ... Читати далі »

Переглядів: 684 | Долучив: Dnister | Дата: 08.07.2011

З 5 по 7 липня 2011 року  на базі Калуської філії  обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді було проведено ІІ зліт-змагання гуртківців-краєзнавців  облдержцентру  туризму і краєзнавства, активістів обласної туристсько-краєзнавчої  експедиції «Люби і знай свій рідний край» .

В зльоті-змаганні  взяли участь 80 юних гуртківців-краєзнавців, представників 7 філій та гуртків  облдержцентру. Відповідно до програми зльоту-змагання було проведено конкурси «Туристсько-краєзнавча вікторина», «Експромт про зліт», та роботу творчих майстерень за напрямками  туристсько-краєзначих досліджень, а саме: історичного краєзнавства, географічного  краєзнавства,  літературного краєзнавства, фольклору та етнографії.
Переможцями в даних конкурс ... Читати далі »
Переглядів: 804 | Долучив: Dnister | Дата: 08.07.2011

Вулицю Відкриту, що в центральній частині Івано-Франківська, перейменували. На прохання міської організації ВО «Свобода» міськрада назвала її на честь Юрія Іллєнка – кінооператора (знімав фільм «Тіні забутих предків»), режисера і сценариста, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, народного артиста України, відомого патріота українства. Нагадаємо, що Ю. Іллєнко помер 15 червня 2010 року після важкої хвороби.
Переглядів: 584 | Долучив: Dnister | Дата: 08.07.2011

12 липня 2011 року у селищі Обертин Тлумацького району відбудеться святкування з нагоди III районного фестивалю «Покутська вільха»  та 595 - річниці першої літописної згадки про Обертин.
Програма свята:
11.30 -14.30 – святкова літургія в церкві Св.Кирила та Методія селища Обертин Тлумацького району.
з 16.00  – конкурс малюнку на асфальті «Рідне селище моє!»; виставка-огляд робіт вихованців Обертинського будинку дитячої та юнацької творчості; конкурс на кращу квіткову композицію від місцевих господинь.
16.30 – освячення та відкриття  оновленого Народного дому.
17.00 – урочисте відкриття III районног ... Читати далі »
Переглядів: 617 | Долучив: Dnister | Дата: 08.07.2011

7 липня 2011 року в с.Ловаги (Небилівська сільська рада) відбулись поминальні заходи (традиційно, щорічно) в пам’ять загиблих воїнів УПА в нерівному бою в 1951 році із військовими підрозділами НКВС, зокрема Сотенного УПА Григорія Вацеби «Сулима», його дружини та п’ятьох воїнів УПА.
Біля могили загиблих воїнів відбувся мітинг-реквієм, покладання кошиків квітів, вінків, поминальна панахида. Пам’ять загиблих вшановано хвилиною мовчання.
Про героїчну долю героїв розповіли у своїх виступах депутат обласної ради В.Б.Семко, заступник голови райдержадміністрації О.П.Бойчук, голова р/о Конгресу Українських Націоналістів М.М.Бардяк, сестра і донька Марії Вацеби.
У вшануванні пам’яті загиблих взяли участь представники райдержадміністрації, рай ... Читати далі »
Переглядів: 564 | Долучив: Dnister | Дата: 08.07.2011

Нову сторінку в історії Галича члени археологічної експедиції Національного заповідника "Давній Галич", яку очолює кандидат історичних наук Тарас Ткачук, сподіваються відкрити вже незабаром.

Галицька земля ще повна таємниць. Науковці і дослідники давнього Галича ще довго ламатимуть списи, скажімо, над тим які племена населяли галицьку землю тисячі років тому. Розкопки в Більшівцях повинні відкрити нову сторінку в історії рідного краю.

Тарас Ткачук: «Може вдасться відкрити щось нове, невідоме, є надія. В нашій царині є білі плями. Ми, наприклад, якщо йдеться про ту культуру, яку ми досліджуємо, в ділянці праісторичної археології – в нас немає довгих будинків. Це будинки в яких жили люди в культурі лінійно-стрічкової кераміки. Такі знахідки є вже у Польщі – в районі Жешув ... Читати далі »

Переглядів: 564 | Долучив: Dnister | Дата: 08.07.2011

Багато сучасних івано-франківців роками мешкають у своїх багатоповерхівках навіть не знаючи, хто живе знизу або зверху. Зазвичай знайомство із сусідами відбувається, коли хтось когось затопив. У старому Станиславові все було інакше.
У ХІХ столітті існувала добра традиція інтромісії, тобто введення нового власника у права. Коли хтось купляв будинок, то приходив возний (судовий виконавець) із міським сурмачем, який сурмив на початку, посередині та на кінці вулиці – сповіщав сусідів, що після обіду відбудеться ота «інтромісія». О третій годині возний ніс до будинку велику вербову гілку, а покупець – кошик бубликів. Там трубач сурмив і представляв сусідам нового власника. А той населяв бублики на гілку, якою возний потім тряс, примовляючи «Щоби Господь Бог щастив, щоби все велось благополучно». Він тряс гілкою тричі, викликаючи шалену радість у дітвори, як ... Читати далі »
Переглядів: 690 | Долучив: Dnister | Дата: 08.07.2011

Є три речі, на які можна дивитись безкінечно довго – як горить вогонь, як тече вода та як працюють інші люди. Ідеальним варіантом для спостереження є пожежа. А їх у старому Станиславові вистачало.

Турецький слід
Вперше місто потерпіло від вогню вже невдовзі після заснування. У 1676 році величезна турецька армія підійшла під Станиславів та взяла його в облогу. Гарнізон героїчно боронився, а з півночі на допомогу вже поспішав польський король. Розлючені турки були змушені зняти облогу. Але перед тим вони вщент спалили південне та східне передмістя. Втрати були настільки вагомими, що сейм на 12 років звільнив мешканців Станиславова від сплати податків.

< ... Читати далі »
Переглядів: 665 | Долучив: Dnister | Дата: 08.07.2011

Хресто-Воздвиженський Манявський монастир, який називають Українським Афоном, сьогодні відзначив 400-річчя. Святкову літургію з нагоди річниці обителі очолив Святійший Патріарх Київський і всієї Русі Філарет.
«Києво-Печерська Лавра, Почаївська Лавра, Манявський Скит – це є святині українського народу, до яких завжди тягнулися люди, - мовив Патріарх журналістам. - Я кожного року приїжджаю на свято у Манявський Скит для того, щоб помолитися у цьому святому місці, благословити людей, утверджувати віру, відроджувати духовність у нашій державі».

Після літургії було освячено Хрест на честь 400-річчя заснування Скита та в пам'ять про явлення Пресвятої Богородиці.
У велелюдних урочистих святкуваннях взяли участь представники обласної влади – голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, заступник голови ОДА Роман Іваницький, заступник голови-керівник апарату ОДА Роман Струтинський. < ... Читати далі »
Переглядів: 594 | Долучив: Dnister | Дата: 07.07.2011

У міському бюджеті не вистачає  чотирьох мільйонів гривень для капітального ремонту Народного дому «Княгинин». Хоча усі в один голос стверджують, що його конче потрібно зберегти для громади міста. І лише від того, де поставить кому в реченні, винесеному в заголовок, рішення депутатів Івано-Франківської міськради, залежить доля споруди.
На одному з нещодавніх засідань сесії міської ради обласного центру прозвучав запит депутата Олега Коржака, в котрому йшлося про руйнування Народного дому «Княгинин». Депутат просив міську владу звернути увагу на цю будівлю і вирішити питання щодо фінансування всіх необхідних робіт для відновлення якісного технічного стану будівлі, а також щодо подальшої його експлуатації.
Зрештою, це вже не вперше питання будинку на вулиці Галицькій, 40 стає причиною депутатських обговорень. Більше року тому воно піднімалося в сесійній залі, але тоді народні обранці обговорювали неможливість при ... Читати далі »
Переглядів: 574 | Долучив: Dnister | Дата: 07.07.2011

Зрушити з місця питання реставрації брами Палацу Потоцьких в обласному центрі Прикарпаття закликав обласну та міську владу секретар Івано-Франківської міської ради Руслан Марцінків, який озвучив сьогодні свій депутатський запит на адресу голови Івано-Франківської ОДА Михайла Вишиванюка, міського голови обласного центру Віктора Анушкевичуса, мецената Олега Бахматюка та генерального директора ТзОВ «ВДК Моноліт» депутата-«фронтзмінівця» Романа Василюка.
В тексті запиту пан Марцінків запропонував усім вказаним особам організувати проведення спільної наради, на якій визначити шляхи збереження зазначеної важливої пам’ятки архітектури для прийдешніх поколінь.
«Питання реконструкції самої брами Потоцьких, — зазначив секретар міськради, — є підйомним як для міської, так і обласної влади із залученням ... Читати далі »
Переглядів: 617 | Долучив: Dnister | Дата: 07.07.2011

Інформація про розкопки людських останків на території Пшеничниківської сільської ради хвилею прокотилась по Прикарпаттю і досягла рівня загальноукраїнських ЗМІ.
Закономірно, що керівництво Тисменицької районної державної адміністрації не може залишитись осторонь згаданих подій. На користь цього говорить те, що голова райдержадміністрації Ігор Овчар особисто відвідував місце масового захоронення імовірних жертв тоталітарного режиму та неодноразово проводив зустрічі з представниками Івано-Франківського обласного історико-просвітницького товариства "Меморіал” ім. Василя Стуса.
Одна із таких зустрічей відбулась 06 липня 2011 року, в якій поряд із головою районної державної адміністрації Ігорем Овчаром був присутній його заступник Володимир Дутчак. Обласне історико-просвітницьке товариство "Мемор ... Читати далі »
Переглядів: 505 | Долучив: Dnister | Дата: 07.07.2011

У відділі літератури іноземними мовами Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка експонується цикл книжково-ілюстративних виставок «Країнознавчий марафон», присвячених Дню Незалежності різних країн.
Впродовж липня місяця будуть діяти наступні виставки: «Канада: країна кленового листа» (1 липня – Національне свято Канади), «Сполучені Штати Америки: Така далека, і така близька Америка» (4 липня – День  Незалежності. Національне свято США), «Франція: країна вічної весни» (14 липня – День взяття Бастилії. Національне свято Французької Республіки ).
Ви зможете ознайомитися з історією, культурою та традиціями цих країн, а також ... Читати далі »
Переглядів: 697 | Долучив: Dnister | Дата: 07.07.2011

Виставка «Народна війна» 1917—1932 років, яку створили історики-науковці Київського товариства «Меморіал», відвідає всі районні центри Прикарпаття.
Про це повідомив депутат обласної ради Василь Попович. «Прикарпатська «Свобода» викупила «Народну війну» у «Меморіалу» з метою експонування її на Івано-Франківщині, оскільки матеріали виставки проливають нове світло на історичні події, які відбувалися в Україні в 1917—1932 роках, — наголосив В. Попович. — Адже досі панує думка, що в цей період українці мирно, без опору сприйняли радянську владу.
Документи експозиції свідчать про те, що Україна тоді була охоплена масовими повстаннями проти приходу радянської влади, для придушення яких більшовицька адміністраці ... Читати далі »
Переглядів: 606 | Долучив: Dnister | Дата: 07.07.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024