П`ятниця, 26.04.2024, 14:47:12

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Лютий » 18 » У музеї Гуцульщини вшанували родину Вінтоняків
00:16:54
У музеї Гуцульщини вшанували родину Вінтоняків
Творчі джерела – невичерпні. Ця проста істина ще раз підтвердилася у вівторок в Коломийському національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського. Там відкрилася виставка творів відомої не лише на українських теренах, але й далеко за межами країни мисткині Ганни Вінтоняк. Крім чудової колекції народного одягу, жінка репрезентувала книгу, в якій проілюстровано чималу частину її творчого доробку. Це – творчий звіт та підсумок п’ятдесятилітньої важкої праці. До створення експозиції долучилися найрідніші люди пані Ганни – її чоловік Дмитро, донька Галина та внук Ростислав. Вони представили публіці власні твори: килими, картини, вітражі. Святкувала мисткиня в широкому колі гостей, які прийшли її привітати.
Народилась Ганна Вінтоняк 10 лютого 1941 року у селі Космачі Косівського району. Закінчила Івано-Франківське медичне училище. Далі життєва дорога вела жінку в пошуках творчої самобутності, у прагненні зберегти багату культурну спадщину рідного краю та примножити її. Задля досягнення мети працювала спершу майстром з вишивки в Чернівецьких художніх майстернях, завідувала Коломийською філією Івано-Франківського художньо-виробничого комбінату. На даному відрізку життя працює в галузі художнього ткацтва та моделювання одягу.
У 1980 році пані Ганна стала членом Національної спілки художників України, у 2001 році здобула звання заслуженого художника України.
Твори мисткині знаходяться в багатьох музеях: Державному музеї народного мистецтва у Лаврі (м. Київ), Львівському музеї етнографії та побуту, Івано-Франківському краєзнавчому музеї, Історичному музеї (м. Москва, Росія), Музеї народів СРСР, Музеї етнографії та фольклору (м. Мінськ, Білорусія), Коломийському му­зеї народного мистецтва Гуцулыцини та Покуття ім. Й. Кобринського, а також у приватних колекціях України, Канади, США, Аргентини, Чилі, Китаю, Німеччини, Великої Британії, Бразилії, Чехії, Словаччини, Монголії. До слова, Ганна Григорівна мала 42 міжнародні персональні виставки, 33 персональні виставки відбулися у найбільших містах України, зокрема і в Коломиї.
Популярність мисткині приніс їй неповторний творчий стиль, спрямований на переосмислення, наповнення новим змістом давніх традицій, на створення одягу, який відповідає вимогам сьогодення. Слава Ганни Вінтоняк йде далеко попереду неї, завдяки її багатому спадку та великому внеску, який вона зробила, щоб зберегти унікальність українських традицій.
У книзі, яку репрезентувала Ганна Григорівна, яскраво й виразно проілюстровано прекрасні моделі одягу, виготовлені її працьовитими руками. На фоні нашого міста та рідного Ганні Григорівні Космача сфотографовано десятки суконь, костюмів, вишиванок. Побачила книга світ у Києві, де вийшла накладом у 2000 примірників.
Це вже друга книга, присвячена творчості Ганни Вінтоняк. Вона стала підсумком тридцятирічної праці мисткині і вмістила в себе 150 моделей одягу, які зберігаються у фондах Національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття. Крім того, в ній вміщено статті мистецтвознавця та етнолога Олени Никорак.
–  Я дуже задоволена тим, як пройшла репрезентація книги та родинної виставки загалом, – з радістю в очах розповідає ювілярка. – До мене прийшло багато щирих друзів та художників, з якими ми йдемо пліч-о-пліч вже багато років. Люди з’їхалися з усієї України. Приїхав мене привітати навіть депутат Верховної Ради Василь Чуднов, мій земляк. Стільки людей чудових прийшло, що я подумала: недаремно я віддала 50 років творчій ниві.
Оксана Рижук, член НСЖУ
Новини Коломиї

Переглядів: 444 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024