Четвер, 09.05.2024, 18:32:43

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » Архів новин
« 1 2 ... 270 271 272 273 274 ... 276 277 »
Сьогодні, 6 травня в Івано-Франкіську від пам’ятника Івану Франку стартуватиме екскурсія визначними місцями міста у якій візьмуть участь депутати Івано-Франківської міської ради.
Даний захід проводиться з метою популяризації історичних пам’яток міста. Професійний краєзнавець, автор численних книг про Івано-Франківщину, Мирон Мицан,  розповість найцікавіші факти з життя міста, відкриє таємниці архітектури та історичного минулого Івано-Франківська.

* за інформацією часопису "Репортер"
Переглядів: 577 | Долучив: Dnister | Дата: 06.05.2011

Культурно-мистецький центр «Є» запрошує іванофранківців на дискусію «Визвольна боротьба в контексті Другої світової війни», яка відбудеться 10 травня.

9 травня минає 56 років з Дня перемоги Радянського Союзу та сил антигітлерівської коаліції над нацистською Німеччиною. Те, що вважається святим і непорушним на Сході України, досить неоднозначно сприймається в її західних областях, відомих своїм активним національно-визвольним рухом. Ці протиріччя стали підґрунтям для написання багатьох книжок — «Дем’янів Лаз», «Бабин Яр» та інших, з якими читачі можуть познайомитись на полицях книгарні «Є».

Тому дискусія на тему «Визвольний рух в контексті другої світової війни на теренах України» буде вельми актуальною і дозволить залучити чимало поціновувачів і ... Читати далі »

Переглядів: 623 | Долучив: Dnister | Дата: 05.05.2011

Українська хустина – не­від’ємна дівоча і жіноча прикраса, незмінна супутниця у житті прекрасної статі, оспіваний у піснях елемент одягу. В кожному регіоні нашої країни є свої звичаї пов’язувати хустку, а як це робили у Косівському й Верховинському районах – мали змогу дізнатися присутні на майстер-класі Богдана Петричука – молодого ентузіаста, наукового працівника Косівського музею народного мистецтва та побуту Гуцульщини, студента історичного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, який з любов’ю досліджує звичаї й традиції рідного краю.
У Національному музеї Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського за вправними рухами Б. Петричука слідкувало чимало цікавих очей. Як пов’язували давні головні убори жінки з сіл Бабина та Брустурів Косівського району і села Головів Верховинського району, докладно розповів молодий дослід ... Читати далі »
Переглядів: 963 | Долучив: Dnister | Дата: 05.05.2011

З нагоди Дня міста у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної бібліотеки ім. І.Франка функціонує книжково-ілюстративна виставка-диптих „Розрада моя і надія – мій рідний Івано-Франківськ” та „З любові до рідного міста” (презентація видань серії „Моє місто”).
Місто Станиславів веде своє літочислення від 7 травня 1662 року, коли цивільне поселення і фортеця отримали Магдебурзьке право. Пронеслися над містом століття, буремні події багатовікової історії. Але й сьогодні ми пишаємося його неповторною архітектурою європейського рівня, що об'єднала минуле і сучасне, працьовитими і гостинними людьми, особливою аурою культури і мистецтва.
На виставці „Розрада моя і надія - мій рідний Івано-Франківськ" представлені документальні джерела, альбоми, присвяче ... Читати далі »
Переглядів: 597 | Долучив: Dnister | Дата: 04.05.2011

4 травня голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк провів робочу нараду щодо впорядкування польського кладовища на території Тисменицького району, між селами Павлівка і Рибне, де поховано 700 представників польської інтелігенції, вбитих у 1941 році гестапівцями. Йшлося про спорудження Меморіального комплексу до 70-их роковин цієї трагічної події, відповідно до підписаної Угоди між Україною та Республікою Польщею про вшанування пам'яті жертв війни та політичних репресій на території обох країн.
Як зазначалося, з української сторони спорудженням комплексу опікуватиметься Державна міжвідомча комісія з увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій, фінансуванням робіт - польська сторона. Івано-Франківська обласна державна адміністрація зі свого боку впорядкує територію довкола майбутнього Меморіального комплексу та збудує допоміжні споруди.  ... Читати далі »
Переглядів: 581 | Долучив: Dnister | Дата: 04.05.2011

4 травня 2011 року відбулася нарада у заступника голови облдержадміністрації Руслана Гусака. На ній були присутні: начальник управління культури облдержадміністрації Володимир Федорак, начальник управління архітектури та містобудування облдержадміністрації Петро Чолій, начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної справи управління культури облдержадміністрації Андрій Давидюк, представники історико-краєзнавчого об’єднання «Моє місто»: Зеновій Федунків, Іван Монолатій, Михайло Головатий, Іван Бондарев, Зеновій Соколовський, Ігор Панчишин, Василь Романець, Василь Іваночко, Зеновій Жеребецький.

Порядок денний передбачав розгляд листа-звернення ІКО «Моє місто» до голови Івано-Франківської облдержадміністрації М.Вишиванюка з приводу обвалу стін пивзаводу. Представники органів державної влади та кра ... Читати далі »
Переглядів: 672 | Долучив: Dnister | Дата: 04.05.2011

«Писанка - 2011»

30 квітня – 1 травня 2011 р. Міністерством культури України, управлінням культури облдержадміністрації, головним управлінням освіти і науки облдержадміністрації та міською радою м. Коломиї проведено Всеукраїнський фестиваль «Писанка - 2011». Фестиваль проводився з метою розвитку писанкарства, вдосконалення традицій народного мистецтва з декоративного розпису, виявлення і підтримки обдарованої молоді.

У фестивалі прийняли участь Міністр культури України Михайло Кулиняк, голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, перший заступник голови обласної ради Василь Гладій, голова Коломийської райдержадміністрації Михайло Негрич, міський голова Коломиї Іг ... Читати далі »

Переглядів: 799 | Долучив: Dnister | Дата: 04.05.2011

Тривалий час Ігоря Аполоновича Пелипейка я, і мабуть багато інших, знали тільки фігурально – як інспектора з райвно. Він приїздив до школи нежданно-негадано, а візитів перевіряючих, як правило, бояться всі – не лише учні та вчителі. Перший раз цей мовчазний, у шкірянці, з портфелем чоловік ("професор” – іронічно охрестили діти, а дарма – це був дійсно Професор – з великої літери і без лапок) прийшов до нас на урок в 4-й клас Яворівської школи в 1961-му році. Сів за свобідну парту, витягнув ручку і якийсь зошит-журнал. Вчителька вела заняття як звичайно: спочатку перевірила домашнє завдання, потім запитала відмінників деякі правила, пояснила новий матеріал і дала невелике письмове завдання. Гість нічого не питав, зауважень не робив, весь час сидів і щось ретельно нотував. Під кінець уроку, а це була українська мова, пройшовся повз нас і через наші плечі заглянув у зошити, але в руки їх не брав і жодного слова ні ... Читати далі »
Переглядів: 778 | Долучив: Dnister | Дата: 30.04.2011

В жовтні 2010 року в м. Городенці та с. Яворові на Івано-Франківщині відбулися масштабні дійства з урочистого відзначення 150-річчя від дня народження Ярослава Окуневського — лікаря флоту Австро-Угорської імперії, що дослужився ранґу адмірала, але ні на хвилину не забував хто він родом і чиєї землі син. Це знають усі, але не зайве повторитись, що як тільки 1 листопада 1918 року було проголошено незалежну ЗУНР, 58-річний адмірал без роздумів і скидок на родинні обставини негайно зголосився до служби рідному народові, незабаром виїхав без дружини і дітей до Галичини, де врешті-решт і знайшов свій вічний спочинок (помер 24.10.1929 р., похований в Городенці).
Зусиллями багатьох дослідників біографії Ярослава Окуневського, серед яких на перше місце, безумовно, слід поставити Леоніда Кирилаша із Запоріжжя — автора фундаментальної розвідки " ... Читати далі »
Переглядів: 993 | Долучив: Dnister | Дата: 30.04.2011

Програма проведення Всеукраїнського фольклорного фестивалю "Писанка-2011” в м. Коломия
 (30 квітня – 01 травня 2011 року). 

30 квітня 2011 року
09.00-12.00 - Приїзд та реєстрація учасників фестивалю (Музей писанкового розпису)

11.30-12.00 - Святкова хода учасників фестивалю (від міської Ратуші до Музею писанкового розпису)

12.00-13.00 - Урочисте відкриття фестивалю (пл ... Читати далі »
Переглядів: 670 | Долучив: Dnister | Дата: 30.04.2011

У Коломиї презентували книгу під назвою "Визначні постаті України”. Присвячена вона відомим громадським діячам Андрієві Чайковському та Теофілу Окуневському. Головний упорядник і редактор видання – львівський професор Богдан Якимович. Саме він і представляв книгу у музеї історії міста. За словами упорядника, видання особливе – там вперше наводиться велика кількість маловідомих документів, це - інформаційні матеріали, листи, родоводи, різні ілюстрації.

Книга є збірником наукових та публіцистичних праць різних авторів. Частина їх відвідала Коломию. В тому числі екс - Командувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України Ігор Тенюх. Модератором зустрічі була Заслужений працівник культури України Ольга Руданець.

... Читати далі »

Переглядів: 615 | Долучив: Dnister | Дата: 30.04.2011

У Регіональному історико-краєзнавчому музеї Гуцульщини у Верховині встановлено експозицію-виставку Романа Круцика «Народна війна». На представленні виставки були присутні депутати обласної ради від ВО «Свобода» Василь Попович та Віктор Неміш, голова районної організації ВО «Свобода» Іван Маківничук, директор музею Гуцульщини Юрій Кречуняк, директор філії «Гуцульщина» ННДІУ Петро Шкрібляк, а також представники райдержадміністрації, закладів освіти та культури району, студенти.
Знайомство з матеріалами виставки – це знайомство зі сторінками боротьби українського народу за свободу на теренах Центральної і Східної України у 1917-1933 рр. Автором виставки – Романом Круциком – видано книжку-путівник до експозиції «Народна війна», присвячену 120-річчю від дня народження Євгена Коновальця. Даний путівник та експозиція можуть бути цікавими та корисними для істо ... Читати далі »
Переглядів: 645 | Долучив: Dnister | Дата: 29.04.2011

На жаль, інтерпретаторами праісторії часто стають люди далекі від археологічної науки, які не мають достатньо фахових знань. І тоді на світ Божий з'являються псевдонаукові сенсації про трипільців, які рознесли цивілізацію на всі сторони світу і обов'язково були українцями, про Кам'яну могилу з "шумерськими" написами, про так звані карпатські "мегаліти"...
Як відомо, до праісторії належить та частина минулого, про яку не існує писемних свідчень. Інтерпретація подій того далекого часу нерідко межує з мистецтвом, адже дослідник має справу тільки з рештками матеріальної культури і вимушено звертається до творення уявних образів, щоб наповнити духовним змістом загадкові археологічні знахідки. Але разом з тим археологія - дуже точна наука, яка не залишає місця для відвертих вигадок.
Покордонні знан ... Читати далі »
Переглядів: 769 | Долучив: Dnister | Дата: 29.04.2011

У перекладі з німецької «аншлюс» означає приєднання, об’єднання, анексія. В історії цей термін використовують, коли мова заходить про приєднання Австрії до гітлерівської Німеччині. Але навіщо далеко ходити? В історії Прикарпаття був момент, коли адміністративна карта краю була рішуче перекроєна.
Раніше західних областей було більше. Крім Львівської, Тернопільської та Станіславської існувала ще Дрогобицька. У 1959 році в Києві прийняли рішення про ліквідацію останньої та приєднання її до Станіславської. Головною умовою було працевлаштування усієї дрогобицької адміністрації.
Голова Станіславського совнархозу таваріщ Єрьоменко був від того не в захваті. На пленумі ЦК КПУ він сказав, що наша область не гумова, і посад для всіх «скороченців» він не знайде. Натомість, його львівський колега був спр ... Читати далі »
Переглядів: 715 | Долучив: Dnister | Дата: 29.04.2011

У відділі краєзнавчої літератури функціонує книжкова виставка-портрет „Геннадій Бурнашов: „Бо живу на українській землі”, присвячена 75-річчю від дня народження відомого історика-краєзнавця, письменника, публіциста, члена Національної спілки письменників України.

Геннадій Васильович Бурнашов народився 1936 року в м. Іртишськ у Казахстані. З травня 1946 р. проживає в Івано-Франківську, де після участі у Другій світовій війні поселилися його батьки. Закінчив історико-філологічний факультет Івано-Франківського педагогічного інституту (1965). Працював у педагогічних установах міста, в екскурсбюро, був заввідділом оргроботи і кадрів облради з туризму й екскурсій облпрофради (1965-1990). Він - автор чотирьох та співавтор двох десятків книг, документальних нарисів, багатьох краєзнавчих путівни ... Читати далі »

Переглядів: 690 | Долучив: Dnister | Дата: 28.04.2011

У перший день Великодня у Чортовці на Городенківщині відбувся районний фест народного Великоднього танцю «Сербен», що зберігся у цьому селі з давніх часів. Старожили не можуть пригадати, з якого часу тут існує цей чоловічий танець. 
Свято пройшло при великому здвигу людей, що прибув сюди звідусіль та односельчан, які проживають у різних країнах світу. А розпочалося світське великоднє дійство біля церкви Св. Трійці, згодом перемістилося до православної церкви та на подвір’я сільської школи, де на стендах - історія покутського села Чортовець у світлинах. 

* за інформацією Городенківської РДА

Переглядів: 624 | Долучив: Dnister | Дата: 28.04.2011

Івано-Франківський обласний музей визвольної боротьби імені С.Бандери повідомляє про проведення наступних заходів:
- 27 квітня 2011 р. о 14.00 год. в Меморіальному комплексі «Дем’янів лаз» відбудеться освітньо-масовий захід «Урок пам’яті». В ході заходу передбачається розкриття життєвого шляху і трагічної загибелі від рук НКВС сотника УГА Григорія Голинського. Учасниками заходу будуть племінник Г.Голинського, учасники розкопок наприкінці 90-их років ХХ століття та учні шкіл м. Івано-Франківська.
- 28 квітня 2011 р. о 14.30 год. в Центрі патріотичного виховання імені С.Бандери Івано-Франківський обласний музей визвольної боротьби імені С.Боротьби відкриє пересувну виставку ... Читати далі »
Переглядів: 647 | Долучив: Dnister | Дата: 27.04.2011

В літературному музеї Прикарпаття експонуватиметься виставка до 75-ліття від дня народження українського письменника Геннадія Бурнашова «Книги, що відкривають істину».
Цікавими за змістом є книжки історичні, книжки художньо-документальних нарисів та повістей, які несуть велику кількість цінної маловідомої інформації з новітньої історії України.
В експозиції виставки окремі видання творів письменника «Злочини більшовизму», «Лицарі честі і чину», «Таємниця загибелі Євгена Коновальця», «Полководець УПА» та ін.
Завершує експозицію фотодокументальний матеріал, нагороди та відзнаки письменника.
Виставка працює з 28 квітня 201 ... Читати далі »
Переглядів: 605 | Долучив: Dnister | Дата: 26.04.2011

Єдиною відрадною деталлю в цій історії є те, що унікальна археологічна знахідка не пропаде для науки, але, як і більшість старовинних раритетів, виявлених у наш час, осяде в якійсь із приватних колекцій. Не знаємо де, але знаємо точно, що її було відрито на території княжого Галича.
Традиція носіння хрестів на грудях зародилася в середовищі християн Палестини. Очевидно, що реліквіями вони стали вважатися після того, як візантійська імператриця Олена віднайшла на початку IV ст. на горі Голгофі в Єрусалимі три закопані дерев’яні хрести, на одному з яких був розіп’ятий Ісус Христос. Відтоді фрагменти священного дерева поміщували в хрести, що їх виготовляли з дорогоцінних металів найкращі ювеліри Святої Землі. Згодом у хрести-енколпіони стали вкладати тлінні рештки найвизначніших християнських святих. Варто відзначити, що правителі Галицько-Волинської держ ... Читати далі »
Переглядів: 697 | Долучив: Dnister | Дата: 26.04.2011

Читаючи Святе Письмо, кожен християнин може скласти собі уявлення про місце, де був похований розіп’ятий Христос. Після смерті тіло Спасителя було покладено у гріб, тобто у висічену у скелі гробницю, в якій, за твердженням євангеліста Йоана, «нікого ще не клали» /19, 41/. Йосиф із Ариматеї спорудив цю гробницю для себе в саду, що знаходився дуже близько Голгофи /Мт. 27, 60; Йн. 19, 41/. Гробниця, очевидно, мала низький вхід /Йн. 20, 5/, який можна було закрити, тільки приваливши до нього камінь /Мк. 15, 46; 16, 3-4/. З розповідей Марка /16, 5-6/ та Йоана /20, 12/ випливає, що тіло було покладене на висічену з каменю лавку, яка розміщувалась праворуч від входу. Якраз тут на момент приходу жінок сиділи ангели.
Ще до смерті Ісуса Христа це місце знаходилося за межами міських оборонних укріплень Єрусалиму. Тут виконувались смертні вироки. Гора Голгофа отри ... Читати далі »
Переглядів: 885 | Долучив: Dnister | Дата: 24.04.2011

В Івано-Франківському державному історико-меморіальному музеї Олекси Довбуша відкрито виставку з колекції академіка Володимира Грабовецького, приурочену  до Великодня.
Чергова експозиція демонструє матеріали до світлого Христового Воскресіння, зокрема «Євангеліє» (1674), «Псалтир» (1685) і «Літургіон» (1866), видані в славнозвісній Львівській друкарні при церкві Успіння Пресвятої Богородиці. На вернісажі також презентовано святкові листівки ХIХ—ХХ ст., що їх намалювали видатні художники України і діаспори, та інші раритетні експонати.
Увагу відвідувачів привернуть високохудожні гравюри, зображення Хресної дороги і трилогія В. Грабовецького «Українські святині Прикарпаття крізь століття».
... Читати далі »
Переглядів: 657 | Долучив: Dnister | Дата: 22.04.2011

В Івано-Франківській Духовній Семінарії презентовано книжку видавництва «Нова Зоря» про життєвий шлях, геройські чесноти та мучеництво Симеона Лукача, довголітнього професора Семінарії, підпільного Єпископа УГКЦ.

Після проголошення Вселенським Архієреєм Блаженним Папою Іваном Павлом І Симеона Лукача Мучеником Церкви, яке відбулося у Львові 27 червня 2001 року, тодішній Єпископ Івано-Франківський Софрон Мудрий доклав усіх старань, щоб останки цього мужнього Христового Воїна були перенесені до Івано-Франківського Катедрального Собору св. Воскресіння, адже він найкращі роки свого життя присвятив викладацькій праці в Станіславівській Духовній Семінарії.

Зі Старуні мощі було перенесено до Богород ... Читати далі »

Переглядів: 921 | Долучив: Dnister | Дата: 22.04.2011

З метою формування Плану випуску пам’ятних монет та сувенірної продукції України з відзначення у 2012 році ювілеїв визначних діячів культури і мистецтв Івано-Франківської області, управлінням культури ОДА подано відповідні пропозиції до Національного банку України. Перелік пропозицій складається з 11 пунктів, вони включають в себе відзначення ювілеїв видатних осіб, споруд та міст.

Зокрема, у переліку: річниця з часу побудови Благовіщенської церкви у Коломиї (425 років), 950-років з часу першої письмової згадки про м. Тисменицю та 420 річниця від моменту організації кушнірської справи у Тисмениці. Багатим є перелік на вшанування у 2012 р. ювілеїв від дня народження наших славних земляків. Це: 120 - річниця диригента Дмитра Котка; 175 – річниця священника, археолога Лева Лаврецького; 200 - річниця Йосафата Кобринського, свя ... Читати далі »

Переглядів: 623 | Долучив: Dnister | Дата: 21.04.2011

Стаття «Де народився Анатоль Курдидик?» (газета «Галичина» за 26 серпня ц. р.) не залишилась непоміченою. Через кілька тижнів після публікації відгукнувся син письменника Левко Курдидик, учитель української мови у Канаді. Зав’язалось листування, пан Левко надіслав копії деяких документів з сімейного архіву та передав для обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка три книжки свого стрия письменника Ярослава Курдидика і томик оповідань та есеїв «Записки з буднів» свого батька.
Нагадаю, що Анатоль Курдидик — журналіст дорадянських часів у Львові, а пізніше в Канаді, письменник, редактор. А. Курдидик є автором унікальної за змістом праці «Друковане слово в Коломиї» («Коломия і Коломийщина», Філадельфія, 1988 р.), яку варто б перевидати окремим виданням у серії «Коломийська бібліотека». В мережі інтернет (Вікіпедія) охочі можуть ознайомитися з ... Читати далі »
Переглядів: 1126 | Долучив: Dnister | Дата: 21.04.2011

У виставковій залі Національного заповідника «Давній Галич» (м. Галич, вул. Святого Миколая, 12) відкрито виставку палеонтологічної збірки Віктора Матури. В експозиції представлено предмети, які зібрані аматором – дослідником впродовж останнього року на теренах Галицького (м. Галич, м. Бурштин, с. Блюдники) та Тисменицького районів (с. Козино). Загалом, це близько 300 експонатів, основне датування яких віднесено до крейдяного періоду історії. 

Виставка буде особливо цікавою для учнівської та студентської молоді, яка на прикладі предметів збірки зможе ознайомитися з доісторичним періодом нашого краю - щоб кожен міг побачити «…те, що було колись на дні моря…». Серед предметів колекції особливо цікавими є аманіти, корали, ра ... Читати далі »

Переглядів: 644 | Долучив: Dnister | Дата: 21.04.2011

Іван Франко у своїй статті «Руський театр» називав його артистом «дійсно талановитим і заслуженим», українська преса захоплювалась його образами у виставах «Сватання на Гончарівці», «Наталка Полтавка», «Шельменко-денщик», «Підгоряни», «Ревізор». Він народився в селі, де через кілька десятиліть ті  ж  герої поставали на сцені вже завдяки місцевим аматорам драматичного гуртка, організованого ще одним великим українцем — Степаном Бандерою.
Його імя — Степан Стефурак. Про цього діяча української культури сьогодні несправедливо призабули як земляки, так і ширша громадськість краю. А були часи, коли театр був чи не найважливішим фактором формування суспільної свідомості, а щодо українців Галичини, то тут сценічне мистецтво значною мірою спричинилось до відродження та піднесення національних почуттів  тогочасного населення.
Переглядів: 933 | Долучив: Dnister | Дата: 21.04.2011

Під час німецької окупації шефом станіславського гестапо був гауптштурмфюрер СС Ганс Крігер. Він «прославився» багатьма злодіяннями та масовими розстрілами євреїв і поляків.
За розповідями старожилів, мешкав той сумнозвісний Крігер у будинку №28, що по вулиці Сахарова. За будинком тоді були розлогі городи, на яких працювали євреї з гетто. Коли шеф гестапо бачив, що євреї порпаються у землі недостатньо активно, то виходив на балкон та починав розстрілювати їх із пістолета. А стрілком він був влучним…
Коли у 1960-х роках Крігера заарештували, йому згадали все. У тому числі й пальбу з балкона. Але колишній гестаповець вперся та відкидав усі звинувачення. Мало того, він стверджував, що на його будинку взагалі не було ніякого балкона. Тоді до Івано-Франківська вирушила ціла делегація з прокуратури ... Читати далі »
Переглядів: 760 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2011

Продовжуються заходи щодо відзначення на терені Рожнятівщини 120-ліття початку трудової еміграції до Канади та 200-річчя з дня народження І.Вагилевича.

В планах відділу культури Рожнятівської райдержадміністрації є ряд заходів щодо відзначення даних подій, які заплановано реалізувати впродовж травня. Зокрема, передбачено поїздку у Державний історичний архів у м. Львові, оформлення музею І.Вагилевича у Ясені, підготовка брошури до 120-річчя еміграції та підготовка книги «Іван Вагилевич. Твори». Також, у травні будуть проведені культурно-мистецькі акції щодо вшанування І.Вагилевича (НД с. Спас, 01.05; НД смт. Перегінськ, 22.05; клуб с. Цінева, 22.05.; клуб с. Липовиця, 29.05).

Переглядів: 595 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2011

Виставка „Нова краєзнавча книга 2010-2011” представляє нові надходження з фондів бібліотеки.

Розділ „Історія” містить видання, присвячені історії нашого краю від найдавніших часів і до сьогодення. Зацікавить читачів історична Довбушіана академіка В. Грабовецького, представлена у збірнику „Олекса Довбуш – легендарний лицар Карпат” та в серії коротких видань. Викликають захоплення історико-краєзнавчий нарис „Покуття”, монографія „Опілля”, довідник Б. Гавриліва „Історичні постаті Івано-Франківщини”, книга С. Геника „Червоний колір гріха” тощо. Привертає увагу велика кількість нових надходжень, присвячених історії міст і сіл Івано-Франківщини: книги серії „Моє місто”, М. Мицан „Станиславівські ... Читати далі »
Переглядів: 692 | Долучив: Dnister | Дата: 19.04.2011

18 квітня 2011 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» відбулися заходи з відзначення 195-ої річниці від дня народження о. Рудольфа Моха – громадського діяча, поета, драматурга, послідовника «Руської трійці». На урочистому засіданні були присутні науковці, представники греко – католицької, римо-католицької та УПЦ (КП) церков.

Відкрив урочисте засідання генеральний директор – науковий керівник Національного заповідника п. Олександр Береговський. Він привітав присутніх з Міжнародним днем пам’яток та культури, привітав працівників Національного заповідника зі здобуттям ними Почесних грамот Міністерства культури України, висловив подяки за сумлінну працю активним науковим працівникам. Було зачитано привітання Національному заповіднику «Давній Галич» від колективу Національного заповідника «Киє ... Читати далі »

Переглядів: 703 | Долучив: Dnister | Дата: 18.04.2011

У 1984 році Асамблея Міжнародного комітету зі збереження пам'яток і пам'ятних місць прийняла рішення проводити 18 квітня Міжнародний день пам'яток.
Україна приєдналася до цього рішення, адже на її території чимало пам'яток не лише національного, але і світового значення, котрі є загальним надбанням людства.
На території Івано-Франківської області нараховується 5840 пам'яток, у тому числі  понад 300 пам’яток національного значення, всі інші – місцевого значення.
У місті Івано-Франківську на державному обліку 748 пам’яток, в т. ч.: 97 – історії, 40 – мистецтва, 5 – археології і 606 – архітектури та містобудування.
Протягом останніх років у місті виявлено, вивчено і опис ... Читати далі »
Переглядів: 1011 | Долучив: Dnister | Дата: 18.04.2011

15 квітня 2011 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» відбулася презентація монографії «Мистецтво України та діаспори: дереворізьба сакральна й ужиткова» та інших наукових праць з мистецтвознавства і художньої педагогіки Заслуженого діяча мистецтв України Б.Тимківа. На презентації були присутні представники державної влади, наукові працівники, митці, гімназисти. Комп’ютерна презентація монографії допомогла присутнім скласти уявлення про це цікаве дослідження.
Відкриваючи презентацію, генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» О.Береговський наголосив на тому, що творчий доробок автора можна порівняти з іконостасом, а презентовану книгу з найціннішим образом в ньому. Автора видання було позиціоновано, як одного з славних уродженців Галицького району, засновника Галицької школи мистецтв, члена вченої ради Заповідника.
... Читати далі »
Переглядів: 745 | Долучив: Dnister | Дата: 16.04.2011

До останнього часу про Гриця Перегіняка не знали майже нічого: до цього спричинились суб’єктивні обставини — більшість інформації з історії ОУН—УПА нині черпаємо з діаспорної літератури, здебільшого мемуарного характеру. Автори, учасники національно-визвольних змагань 30-50-х рр., писали свої спогади переважно вже у похилому віці, не маючи під рукою достатньої джерельної бази, документів, з пам’яті відтворюючи деталі подій багаторічної давності. Звідси інколи й деякі фактичні неточності.  Певну плутанину було внесено і в біографію Гриця Перегіняка — командира Першої сотні УПА. В різних джерелах його інколи називали Перегійняком, Іваном і навіть Михайлом.

Спробуймо, спираючись на більш-менш достовірні факти, розповісти про короткий  життєв ... Читати далі »

Переглядів: 795 | Долучив: Dnister | Дата: 15.04.2011

«…Кожна нова жертва – цеглина у наш національний будинок, бо ніколи людська кров не ллється намарно.» ці слова Якова Гальчевського, відомого в Українській історії під іменем отамана Орла стали епіграфом фотодокументальної виставки «Народна війна», презентація якої відбулася під патронатом міського голови міста Бурштина Петра Курляка, за сприянням Всеукраїнського об’єднання «Свобода» 13 квітня у Бурштинській загальноосвітній школі №2.
Трагічна історія України від 1917 до 1932 року представлена десятками стендів, з яких копії документів і архівні фото свідчать про події листопадового зриву, доби гетьманату та доби директорії, славну боротьбу холодноярців, тощо.
Про славну історію України перших десятиліть минулого століття розповідали учням загальноосвітніх шкіл міста Бурштина, які прибули на п ... Читати далі »
Переглядів: 666 | Долучив: Dnister | Дата: 15.04.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024