П`ятниця, 26.04.2024, 11:14:06

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Грудень » 2 » У Пшеничниках розстрілювали трипільців?
14:38:46
У Пшеничниках розстрілювали трипільців?
Масове поховання поблизу села Пшеничники Тисменицького району на Прикарпатті часто називають другим Дем’яновим Лазом. Протягом двох років члени обласного товариства «Меморіал» відкопали там рештки понад 600 людей. За оцінками їхніх експертів — це мешканці Станіслава, яких підрозділи НКВС розстріляли у 1939-41 роках.
І ось у п’ятницю, на засіданні сесії обл­ради, Роман Іваницький, заступник голови ОДА, а разом з тим і голова обласної комісії у справах увічнення жертв війни та політичних репресій, зачитав висновок експертизи фахівців франківського медуніверситету по «кісткових рештках 11 видів» із Пшеничників. Експертиза стверджує: деякі рештки пролежали у землі 500 років, інші — кілька тисячоліть.
Така новина просто шокувала сесійну залу. «То що – це наші предки-трипільці?», — зіронізував голова облради Олександр Сич. Іваницький відповів коротко: «Це дослідження тих фрагментів, які були передані згідно з актом». І додав — не він це придумав, він лише зачитав офіційний документ.
Зал обурився. «Чую, як мені обличчя кров’ю наливається, коли ми такою казенною мовою говоримо про ті речі, які і я бачив, і більшість із вас бачили у Пшеничниках, — заявив заступник голови облради Остап Дзеса. — Про що ми говоримо? Які неандертальці? Там наші люди були, там були молоді жінки, які прикривали обличчя руками, коли їх ще живими закопували!».
«Не знаю, для чого вам треба було посилати на експертизу до таких серйозних медичних світил, якщо можна було такий самий висновок про 2-3 тисячі років прочитати в інтернеті, в російському, щойно викопали перший кістяк, — казала депутат Ольга Бабій. — Люди, та ви що? Та це наші баби й діди! Не можна такого робити. Дуже хотіла, аби мене почули ті науковці, які роб­лять такі висновки».
Голова «Батьківщини» в облраді Юрій Романюк вступився за науковців: «На якомусь етапі відбулася свідома підміна доказів. Замість залишків людських фрагментів тіл, похованих у 1940-50 роках, у медуніверситет попали якісь невідомі залишки трипільської культури».
Певно, у залі не знайшлося жодної людини, яка б вірила таким висновкам. Говорили довго й багато. Врешті вирішили на наступній сесії проголосувати за створення тимчасової контрольної депутатської комісії саме по Пшеничниках. Голові обласної ради Олександру Сичу доручили написати листи до голів СБУ та Генпрокуратури. Аби перший дав архівну інформацію по цих репресіях, а другий посприяв у розслідуванні.
Самі ж члени товариства «Меморіал» про те, що «відкопали трипільців», дізналися уже після сесії. «Ми рештки передали, але з результатами експертизи нас ніхто не ознайомлював, і досі ми не бачили того акту», — говорить член товариства Василь Тимків. Що з такою інформацією робити далі, вирішуватимуть уже на зборах правління.
На сьогодні, як розповідає Тимків, розкопки у Пшеничниках повністю завершені. За результатами експертизи, яку зробив член «Меморіалу», колишній судово-медичний експерт, Омелян Левицький, там було захоронено більше 600 людей. І сталося це у 1939-41 роках.
Всі ці рештки сьогодні зберігаються у товаристві. «Їх треба перезахоронити. Їх покидали як сміття, навіть не закопали нормально — глибина 20-50 сантиметрів, — каже Василь Тимків. — І все це потребує гідного вшанування та захоронення, а не розігрувати з цього політиканство».
До слова, Тисменицький райвідділ міліції зараз проводить додаткову перевірку щодо порушення кримінальної справи по Пшеничниках.
ЄВГЕНІЯ СТУП’ЯК, "Репортер"

Переглядів: 555 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024