Середа, 24.04.2024, 04:03:44

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Грудень » 2 » Пінг-понг конкурував з футболом
22:46:29
Пінг-понг конкурував з футболом
Нині у це важко віриться, але у довоєнному Станиславові другим за популярністю видом спорту після футболу був настільний теніс, тоді більше відомий як пінг-понг.
Пінг-понг у Станиславові був другим і за часом виникнення. Знову ж таки після футболу. Його поширення — не дивина. Адже цей вид спорту є чи не найдешевшим. Усе, що потрібно — це м’ячик, ракетки, стіл і сітка. Та й сам стіл можна встановити де завгодно – чи надворі, чи у спортзалі, чи у просторій кімнаті.
Пінг-понг зародився ще у XIX столітті. У перші десятиліття сітка мала висоту 17 см (нині — 15,25 см), дерев’яні ракетки були нічим не покриті та мали довгі ручки, спортсмени робили подачі виключно зверху. Гра почала набувати сучасного вигляду зі створенням у 1926 році Міжнародної федерації настільного тенісу.
Тоді переважав захисний стиль гри, партії тривали іноді так довго, що їх доводилося зупиняти. Так, на чемпіонаті світу в Парижі 1934 року судді зупинили гру, яка затягнулась аж на вісім годин. Вона так і залишилася найдовшою в історії цього спорту.
Поштовх до розвитку пінг-понгу в Станиславові стався наприкінці 1931 року. Тоді до міста приїхала львівська команда «Гасмонея» на чолі з чемпіоном Польщі Алойзом Ерліхом. Цей спортсмен (до слова, срібний та бронзовий призер чемпіонатів світу 1935, 1936, 1937, 1939 років) показав станиславівцям, що це дійсно захоплююча гра, яка має багато тактичних хитрощів в атаці й захисті.
Десь через рік до міста приїхав інженер із Праги Володимир Зубрицький. У Чехії він був завсідником спортивного центру, де часто бували чемпіони світу з Угорщини та провідні спорт­смени Чехії. Він привіз до міста новий, ще не бачений досі динамічний стиль пінг-понгу — з різкими ударами та підкрутками м’яча. Отак у Станиславові сформувалися дві школи — захисна Ерліха та атакуюча Зубрицького. Найбільшими центрами тенісу стали спортивний клуб «Пролом» та Український спортивний клуб. Цікаво, що дві команди офіційно не змагалися між собою, бо належали до різних спортивних товариств.
Уже незабаром громадськість заговорила про гегемонію наших тенісистів у регіональних змаганнях. У 1933 році фінал крайового чемпіонату у Львові розіграли два представники Станиславова: Остап Олесницький переміг Володимира Соколовського 2:1. Через два роки перемогу тут здобув Богдан Каратницький. У 1934 році на міжнародному турнірі в Перемишлі переміг ще один спортсмен зі Станиславова на прізвище Новицький. А під час війни, у 1942 році, Соколовський виграв на міжнародному турнірі в Берліні.
Та найбільших успіхів прикарпатські тенісисти досягли після Другої світової. У 1947 році Євген Радивил виграв український чемпіонат Німеччини. А роком пізніше в німецькому Ашаффенбурзі, в масштабних міжнародних змаганнях серед представників таборів для «переміщених осіб», наші спортсмени вибороли усі три призові місця. Переміг Радивил, з ним на п’єдестал піднялися двоюрідні брати Роман-Орест і Роман-Богдан Припхани. Насамкінець до Ашаффенбургу з запізненням приїхав ще один наш земляк — Мирослав Бих. Він викликав цю трійцю на товариський матч і усіх переміг.
По інший, східний бік Альп, купи трималася ще одна команда зі Станиславова: Богдан Каратницький, Остап та Юрій Олесницькі, інші. Вони по черзі здолали усі пінг-понгові колективи Зальцбурга, в тому числі чемпіона країни «Австрію». А Юрій, якого доля закинула на Близький Схід, згодом навіть став чемпіоном Лівану.
МИКОЛА ВОЛКОВ, "Репортер"

Переглядів: 538 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024