Четвер, 18.04.2024, 23:25:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Грудень » 2 » Данило Галицький: будівничий Русі - України
23:11:02
Данило Галицький: будівничий Русі - України
810-річчю від дня народження Данила Галицького, короля Давньої Русі, дипломата і полководця, що належить до найвидатніших постатей нашої історії, відділ краєзнавчої літератури обласної бібліотеки ім. І.Франка присвячує розгорнуту книжкову виставку „Король Данило і Галицька земля”.
Винятково здібний політик, Данило Романович все своє життя поклав на вівтар відновлення цілісної давньоруської держави. Він реформував військо та державний апарат Галицько-Волинського князівства, приборкав бунтівне галицьке боярство. Готувався до боротьби з татарами й шукав союзу із Заходом. У зв'язку з цим погодився на унію й прийняв від Папи королівську корону, що мало величезний резонанс у тодішніх міжнародних відносинах європейських країн. Незважаючи на складні для того часу обставини, зокрема загрози татар, Данило Галицький збудував ряд нових міст, зокрема, Львів та Холм, провадив активну західну політику та зумів високо підняти свій престиж володаря української княжої держави.
Ці та інші аспекти життєпису галицько-волинського князя висвітлюють видання, представлені на виставці: В. Грабовецький „Коронація Данила Галицького 1253 р.", В. Полєк „ Коронація і корона Данила Галицького", Б. Гаврилів, І. Миронюк „Король Данило Галицький у пам'ятках історії та культури", І. Драбчук „Постаті галицької історії", В. Завірач „Король Данило Галицький - будівничий Руси-України", Р. Коритко „Корона Данила Галицького" та ін.
Другий розділ пропонує увазі користувачів краєзнавчі дослідження, в яких розглядаються передумови формування Галицько-Волинського князівства, характеризується його територія і адміністративний поділ, з'ясовується розвиток політичних, соціально-економічних, культурних і релігійних взаємовідносин на території Галицької Русі та її значення в становленні української державності („Галицько-Волинський літопис", І. Крип'якевич „Галицько-Волинське князівство", „Галич і Галицька земля в українському державотворенні", Р. Михайлова „Художня культура Галицько-Волинської Русі", Б. Кіндратюк „Нариси музичного мистецтва Галицько-Волинського князівства" тощо). Заслуговує на особливу увагу бібліографічний покажчик „Галицько-Волинська держава: історія, постаті, культура", підготовлений працівниками бібліотеки і виданий за сприяння ОДА у 2010 р. 
Тож усіх, хто бажає детальніше ознайомитися з постаттю Данила Галицького та минулим рідного краю часів його правління запрошуємо до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка, де на виставці „Король Данило і Галицька земля" представлено чимало наукових, популярних та художніх видань цієї тематики.

Переглядів: 1019 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024