Вівторок, 19.03.2024, 06:16:20

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Листопад » 24 » Дослідники виміряли можливе місце поховання учнів торговельної школи
16:07:33
Дослідники виміряли можливе місце поховання учнів торговельної школи
Гурток «Дослідження національно-визвольного руху Калущини», що працює при ЦНТТУМ управління освіти Калуської міської ради (керівник — Богдан Янович), вчитель Голинської ЗОШ Оксана Тебешевська зі своїми учнями та старший науковий співробітник історико-краєзнавчого музею Калущини Уляна Паньо здійснили експедицію, щоб дослідити місце можливого поховання розстріляних 4 листопада 1943 року учнів торгівельної школи (за звинуваченням їх у причетності до діяльності ОУН). Про цю акцію краєзнавці домовилися 6 листопада під час проведення круглого столу «Ціна волі», приуроченого 70-м роковинам пам'яті розстріляних.
Підставою поїздки у  ліс між Пійлом і Сівкою Калуською були свідчення мешканців довколишніх сіл, яким старожили розповідали, що у день (четвер, після обіду) 4 листопада 1943 року, після розстрілу у Калуші учнів торгівельної школи, до ями, викопаної у лісі, під’їхала німецька вантажна машина. З критого кузова розвантажили тіла мертвих людей.
Юні дослідники гуртка зробили виміри двох поховань (приблизно 120 кв. метрів і 12 кв. метрів) і намалювали схему місця розташування, склали словесний опис місцевості. За показами людей, які знають цей ліс, неподалік можна знайти ще кілька схожих поховань. Мабуть, це жертви німецьких і радянських репресій, котрі і стануть об’єктами досліджень обласного «Меморіалу».
За документами Івано-Франківського обласного держархіву, на калуському єврейському цвинтарі та у лісі за 4 км від міста (згадані об’єкти — у межах цієї зони) розстріляно 9 тис. осіб, — зазначає Уляна Паньо. — Подібні місця до недавнього часу були під грифом секретності, тоталітарна система допускала туди тільки представників спецслужб. Тепер стало модним займатись археологією, і подібні поховання приваблюють копачів, які у пошуках цінних речей знищують, перекопуючи, археологічну історичну інформацію.
Юрій Тимощук, журналіст "Вікон"

Переглядів: 536 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024