Четвер, 02.05.2024, 12:11:00

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2024 » Квітень » 1 » Боротьба за пам’ятку. Долю франківської «Трембіти» тепер вирішуватимуть у Львові
09:15:21
Боротьба за пам’ятку. Долю франківської «Трембіти» тепер вирішуватимуть у Львові

Минулої осені підприємиця Світлана Бородайко судилася з управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОВА щодо будівлі колишнього кінотеатру «Трембіта» у міському парку. Мета – винести пам’ятку з реєстру і мати можливість її перебудувати.

Тоді суд завершився нічим: підприємиця відкликала свій позов. Натомість вирішила йти іншим шляхом. Вона звернулася до Львівського окружного адміністративного суду. Засідання призначили на 9 квітня, пише Репортер.

Спроба №3

У позові, який Світлана Бородайко подавала до Івано-Франківського окружного адміністративного суду, було прохання визнати протиправним і нечинним рішення виконкому Івано-Франківської облради від 19.09.1989 року про внесення будівлі до реєстру пам’яток. Відповідачем виступило управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОВА.

На судовому засіданні представник відповідача Олексій Ігнатенко звернувся з клопотанням, щоб залишити заяву без розгляду, бо виключення пам’ятки з реєстру суперечить законодавству. Крім того, раніше позивачка уже зверталася до суду з таким самим проханням, тоді заяву залишили без розгляду.

Після кількох судових засідань справа не рухалася, тож адвокатка Світлани Бородайко Оксана Шургот сама звернулася з клопотанням залишити заяву без розгляду.

Небайдужі мешканці зітхнули спокійно, але ненадовго, бо очевидно, що підприємиця вирішила спробувати більш вдалу стратегію: звернутися до львівського суду, де ця справа не приверне уваги громадськості та й суддя не матиме особистих сентиментів до франківського пам’ятного місця.

Позовну заяву до Львівського окружного адмінсуду подали від імені львівського приватного підприємства «Прикарпаттурист». Відповідач – те ж управління культури, національностей та релігій ІФ ОВА. Зміст позову той самий: визнати протиправним та скасувати рішення виконкому Івано-Франківської облради від 19 вересня 1989 року № 144 «Про затвердження переліку пам`яток архітектури місцевого значення» у частині включення у додаток до вказаного рішення об’єкта нерухомості – кінотеатру «Трембіта», що розташований за адресою вул. Дзержинського, 135 у м. Івано-Франківську (адреса після перейменування – вул. Гетьмана Мазепи, 135, м. Івано-Франківськ), охоронний № 461-іф (110257).

Поки що по справі провели підготовче засідання, де дозволили управлінню культури брати участь у процесі за допомогою відеозв’язку. Перше судове засідання у справі відбудеться 9 квітня о 10:00. Суддя – Оксана Клименко.

Львівське підприємство з франківським шлейфом

Приватне підприємство «Прикарпаттурист» засноване 5 грудня 2023 року – якраз у день, коли Івано-Франківський окружний адміністративний суд завершив розгляд справи за позовом Світлани Бородайко.

Адреса підприємства – місто Львів, вулиця Пасічна, 127, офіс 23. Згідно з реєстром, воно займається діяльністю туристичних агентств. Зараз засновником та єдиним керівником зазначений Богдан Борис, який очолює ще кілька підприємств: ПП «Синтез-2» у Львові, ТОВ «Борис спецтранс» в Івано-Франківську. Втім, початковим засновником і директором підприємства був Констянтин Бородайко – чоловік Світлани Бородайко.

Констянтин Бородайко відповів «Репортеру», що питанням займаються юристи компанії, а він не є позивачем у цій справі. За його словами, усе відбувається за законом і вони привітають будь-яке правове рішення.

Насправді такий план у Бородайків не новий. У 2020 році кам’яницю на площі Ринок, 6 так само виключили з реєстру пам’яток за рішенням суду у Львові – і саме це було прецедентом, принаймні на Прикарпатті.

Власник будинку Костянтин Бородайко тоді заявляв, що будівля завалилася, тож її треба реставрувати. У суді послалися на те, що рішення про внесення будівлі у реєстр приймали у 1983 році, тож воно вже неправомірне. Тепер місці колишньої історичної кам’яниці – новобуд.

Пам’ятку – в державний реєстр

За словами завідувача сектору з питань охорони культурної спадщини Андрія Давидюка, управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОВА готове захищати пам’ятку.

З цього питання ми зробили все, що могли, – внесли будівлю в державний реєстр нерухомих пам’яток України. За законодавством України про охорону культурної спадщини, вилучення споруди з реєстру державних пам’яток України можливе лише тоді, коли вона зруйнована, – каже Андрій Давидюк. – Раз вона не зруйнована, жоден суддя не мав би приймати рішення щодо прямого порушення чинного законодавства. Думаю, що рішення буде на користь збереження пам’ятки.

Наказ №202 про занесення об’єктів культурної спадщини в Івано-Франківській області до Державного реєстру нерухомих пам’яток України міністерство культури видало 15 березня. До переліку увійшло 543 об’єкти. Серед них – як будівля на Шевченка, 12 (колишнє кафе «Лилик») щодо якого зараз теж тривають судові спори, так і колишня «Трембіта».

Тепер рішення виключити пам’ятку з реєстру є питанням державного інтересу й вплинути на її статус мало б бути важче. Щодо попереднього інциденту, за словами Андрія Давидюка, тоді в ОДА не догледіли й пам’ятку врятувати не вдалося. Та цього разу, сподіваються, все буде по-іншому.

Для франківців будівля колишнього кінотеатру «Трембіта» має більш ностальгічне значення. Будинок у гуцульському стилі біля невеликого озера у міському парку вже давно закинутий. Колись там розміщувалось туристичне агентство, кінотеатр, а в останні роки він слугує декораціями для фотосесій.

На фоні загостреної війни із забудовниками за пам’ятки, яка триває у Франківську, майбутнє судове рішення покаже, чи вийде бізнесу вчергове перемогти інтереси міста.

Ольга Романська


Переглядів: 23 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024