Середа, 24.04.2024, 13:46:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2019 » Листопад » 27 » Часопис, в якому історія понад усе
20:17:57
Часопис, в якому історія понад усе

У Національному заповіднику «Давній Галич» вийшов у світ №2-3 науково-популярного часопису, який висвітлює діяльність установи впродовж літа-осені 2019 року. Автори статей, науковці заповідника, запропонували до спареного номеру свої історичні розвідки, які стосуються історії нашого славного міста і краю. Зокрема, завідувач науково-освітнього відділу Андрій Стасюк розповів про Новомартинівську гору над Дністром як потенційний об’єкт для туристичних інвестицій. Його, до речі, нещодавно відвідали працівники Національного заповідника.

Про нові дослідження, які стали наслідком цьогорічних археологічних розкопок біля храму Святого Пантелеймона у часописі розповідає львівський науковець Юрій Лукомський та галичани-археологи – Ігор Креховецький, Андрій Фіголь та Олег Мельничук. Культурна палітра сторінок цього видання представлена публікаціями Анни Жолоб «Давньоруські ювелірні прикраси Галича» та Юрія Мусякевича «Предмети церковного вжитку. Панагея».

Австрійський період історії міста Галича та Галичини висвітлюють дві публікації працівників заповідника. Це статті «У Галичі невідомим воїнам Першої світової війни «повертають» імена Андрія Чемеринського, старшого наукового співробітника відділу охорони культурної спадщини та «Товариство Ісуса у Східній Галичині в період правління австрійського імператора Франца-Йосифа І» Андрія Петраша, провідного наукового співробітника науково-освітнього відділу.

Два матеріали «Давньго Галича» присвячені постатям галицької історії: Олександра Левицька розповідає про художника Антона Монастирського, а Іван Драбчук висвітлює діяльність представників родини Остерманів, які мешкали у Станиславові та Галичі. До речі, один із них – Юрій Остерман (1856-1936) знайшов свій вічний спочинок на старому галицькому цвинтарі.

Публікація Любові Бойко «Давній Галич. Сучасність, переплетена з минулим» розповідає про цікаві події, які відбулися у заповіднику та місті Галичі від квітня по жовтень цього року. Вона, зокрема, наголошує, що співробітники установи брали участь у семінарах, презентаціях, відкриттях виставок та інших заходах і подає їх у хронологічній послідовності.

На завершення хочу наголосити, що спонсором виходу у світ цього номеру став приватний підприємець, депутат Галицької районної ради Василь Андрієшин, якому адміністрація Національного заповідника «Давній Галич» та редакція щиро дякують за допомогу.

Іван ДРАБЧУК


Переглядів: 248 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024