Четвер, 28.03.2024, 10:58:42

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Червень » 8 » Досвід проведення етнофестивалю «Галицька брама» галичани передадуть на «ДженджурФист» у Надвірну
08:50:23
Досвід проведення етнофестивалю «Галицька брама» галичани передадуть на «ДженджурФист» у Надвірну
В сучасну пору проведенням фестивалю нікого не здивуєш. Вони, як культурно-мистецькі заходи вже довший час проводяться на теренах нашої держави і як  правило, різняться за тематичним наповненням і статусом. Разом з тим, новими для України є фестивалі, які окрім презентації народної творчості, дають можливість гостям та учасникам фестивалю прийняти участь в майстер-класах, брати безпосередню участь в дійстві історичної реконструкції минулих століть. Також, подібні заходи популяризують пам’ятки культурної спадщини (поруч яких проводяться), привертають увагу до потреби їхнього збереження.
Нещодавно вже друге на терені Прикарпаття відбувся обласний етнофестиваль «Галицька брама», організатором якого виступив Національний заповідник «Давній Галич» та Галицька райдержадміністрація. Фестиваль був успішним, користувався популярністю серед краян, а відповідно дав можливість здобути неоціненний досвід для свого подальшого проведення його організаторам. Вже тепер вони можуть надати необхідні поради та консультації оргкомітетам подібних заходів у Івано-Франківській області.
Саме з метою здійснення всіх необхідних підготовчих кроків для організації першого подібного фестивалю у Надвірнянському районі, вивченням передового досвіду галичан була покликана нарада щодо проведення етнофестивалю «ДженджурФист-2012». Оскільки галичани вже провели свій етнофестиваль поруч пам’яток національного значення, а надвірнянці тільки планують – спільна зустріч дала можливість обговорити актуальні питання на даному етапі організації заходу.  
У нараді взяли участь як представники оргкомітету фестивалю, так і органів державної влади та наукових інституцій. Зокрема, головний спеціаліст з питань пам’яток національного значення в Івано-Франківській області Лідія Максим’як (Міністерство культури України);  генеральний директор – науковий керівник Олександр Береговський та провідний редактор інформаційно-видавничого відділу Андрій Чемеринський (Національний заповідник «Давній Галич»); головний спеціаліст відділу охорони культурної спадщини та музейної справи Богдан Клюшта (управління культури Івано-Франківської облдержадміністрації), перший заступник голови Степан Іроденко та начальник відділу культури і туризму Олександр Зварчук (Надвірнянська райдержадміністрація); Наталія Байдак (від оргкомітету фестивалю). 
Завданням спільної робочої групи було вивчення можливостей проведення етнофестивалю на терені пам’ятки національного значення – Пнівського замку (який як відомо, перебуває практично в аварійному стані), вироблення плану заходів щодо забезпечення і здійснення всіх необхідних дозвільних процедур. Робоча група оглянула фортифікаційні споруди Пнівського замку, ознайомилася з проблематикою окремих будівель – тріщинами у стінах та баштах, зсуванням грунтів. Підсумкове засідання проведено у приміщенні Надвірнянської РДА. 
Генеральний директор – науковий керівник Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський ознайомив присутніх з досвідом організації проведення подібних етнофестивалів у Галицькому районі, надав консультації щодо співпраці у даному питанні з відповідними структурами Міністерства культури України. Також, присутніх було ознайомлено з нещодавно започаткованим галичанами виданням – інформаційним вісником «Спадщина».

Етнофестиваль «ДженджурФист - 2012» заплановано провести, як триденний захід поруч Пнівського замку. Назва фестивалю є поєднанням двох слів: «дженджур» (джиджура, кіндзур, гіндур, горчанка жовта, тирлич карпатський) та «фист» (дужо, моцно, міць, сильно). Легенда фестивалю є наступною: «…Окрасою Карпат, серед моря квітів і рослин, корінні жителі гір здавна вважають дженджур. Його лікарські, а інколи навіть магічні властивості помітили і лицарі Ордену тамплієрів. Дженджур входив у дванадцятку найцінніших для них лікарських рослин. Використовували його і мольфари, особливо для лікування чоловічого безсилля та хворіб шлунку. Входив тирлич і в склад чудодійної мазі для відьом. Загалом у народній медицині відвари та настоянки дженджуру використовують при туберкульозі, бронхітах, подагрі, ревматизмі, імпотенції, артритах та захворюваннях печінки і це далеко не повний перелік хворіб з якими джинджорик здатен боротися. Одним словом Фист корінь… В свою чергу, з середини 15 століття красою і твердинею Карпатського краю був Пнівський замок - неприступна фортеця, яку за період існування вдалося захопити тільки один раз і то внаслідок зради…».
За словами організатора фестивалю п. Наталії Байдак: «Фестиваль є можливістю для бажаючих пірнути у вир середньовічного життя та побуту. Ця мистецька акція повинна отримати надзвичайно позитивний резонанс, збагатити духовно і емоційно. Та найголовніше, наш фестиваль  приверне увагу туристів, краєзнавців, істориків, інвесторів до Пнівського замку і до Надвірнянщини зокрема…». В період фестивальних днів передбачені ярмарка, майстер – класи, виставки та екскурсії, концерти провідних етно-, фольк-, рок- гуртів України.
Андрій Чемеринський. Член НСКУ, магістр історії

Переглядів: 686 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024