П`ятниця, 29.03.2024, 10:08:23

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Жовтень » 2 » Дві цікаві виставки в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Франка
19:36:41
Дві цікаві виставки в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Франка
Гуцульська спадщина Івана Сеньківа
У відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка функціонує книжкова виставка „Іван Сеньків: літописець Гуцульщини”, присвячена 100-річчю від дня народження нашого краянина, відомого етнографа, історика, фольклориста.
Іван Сеньків народився 7 жовтня 1913 р. в с. Побережжя Тисменицького району. Після закінчення Станиславівської ґімназії навчався у Варшавському університеті, де вивчав етнографію, історію України та славістику. Щоліта бував з дослідницькою метою на Гуцульщині. 1939 р. продовжив студії в Берліні, де згодом отримав диплом доктора філософії та посаду наукового співробітника в Державному етнологічному музеї. Після закінчення Другої світової війни залишився у Німеччині, працював  перекладачем, науковим працівником бібліотеки. У 1992 р. відвідав рідну землю, побував на Гуцульщині. Помер 1 листопада 1993 року в місті Гаммі.
І.Сеньків - автор 32 праць українською, німецькою, польською та англійською мовами, серед яких: „Гуцульська ґражда", „Пастуше життя гуцулів", трьохтомна „Антологія Гуцульщини" тощо. Підсумком його досліджень Гуцульщини стала монографія „Гуцульська спадщина. Праці з життя і творчості гуцулів" (1995), що є ґрунтовним історико-краєзнавчим виданням енциклопедично-довідкового характеру.
У ньому подаються відомості про природу, населення, господарство, архітектуру, мистецтво, звичаї, традиції, церковне життя на Гуцульщині, говірки гуцулів, про дослідників даного етнографічного регіону, письменників та художників, що змальовували цей край. Автор досить повно  окреслив цілісну картину гуцульського світу як самобутньої частини світу українського, розкрив його історію - давню й новітню, розмаїту духовну й матеріальну спадщину. Інформація вдало доповнена цінними світлинами, малюнками та ілюстраціями.
Тож запрошуємо вас ближче ознайомитися із цим унікальним дослідженням, а також із працями про життя і науковий доробок визначного етнографа, представленими на виставці „Іван Сеньків: літописець Гуцульщини".

Проза Михайла Яцківа: модерністський дискурс
Відділ краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка пропонує читачам книжкову виставку, розгорнуту з нагоди 140-ліття від дня народження Михайла Яцківа – однієї з найбільш оригінальних і талановитих постатей в українській літературі кінця ХІХ - початку ХХ століття.
Народився Михайло Яцків 5 жовтня 1873 р. в с. Лесівка на Богородчанщині у селянській родині. Перші знання здобував у школі та гімназії. Згодом  розпочалися суворі „університети” життя майбутнього письменника: був актором мандрівного провінційного театру, деякий час провів у монастирі, працював у страхово-кредитному товаристві „Дністер”.
Саме в цей період починається його письменницький шлях: перші оповідання були надруковані в „Літературно-науковому віснику”. Згодом вийшла збірка „В царстві сатани”, повість „Огні горять”, збірка новел „Душі кланяються”. Вплив ідей модернізму привів автора до літературної групи західноукраїнських письменників-модерністів „Молода Муза”. Воював на фронтах Першої світової війни. У повоєнні роки працював у Львівській науковій бібліотеці.
Творчість Михайла Яцківа мала широкий резонанс не тільки в Україні. Тексти письменника входили до антологій найкращих європейських новел і перекладені російською, польською, чеською, німецькою та французькою мовами. Найбільш повно зібрані його твори  в збірці „Муза на чорному коні”.            
На книжковій виставці „Проза Михайла Яцківа: модерністський дискурс” представлений письменницький доробок майстра слова, а також літературознавчі дослідження С. Єфремова, М. Євшана, А. Матусяк, В. Качкана, В. Бабія, І. Ципердюка та ін., що висвітлюють життєпис та грані творчості талановитого українського прозаїка.
Усіх зацікавлених щиро запрошуємо до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка для перегляду ювілейної виставки. 

Переглядів: 551 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024