Четвер, 18.04.2024, 22:57:17

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Жовтень » 29
Шановні користувачі! З нагоди Дня державності на теренах Галичини відділ краєзнавчої літератури обласної бібліотеки ім. І. Франка пропонує переглянути книжково-ілюстративну виставку „ЗУНР: події, документи, історія”. 
Щоб ближче познайомитися з основними аспектами минулого ЗУНР, а також з перебігом подій Листопадового зриву на теренах нашого краю пропонуємо переглянути вітчизняні та діаспорні видання, експоновані на книжково-ілюстративній виставці у розділі „Листопад 1918 р. на Прикарпатті”, а саме: „Західно-Українська Народна Республіка. 1918-1923. Документи і матеріали у 5-ти томах”, „Західно-Українська Народна Республіка. 1918-1923. Ілюстрована історія”, В. Великочий „Джерела до вивчення державного будівництва в ЗУНР”, П. Арсенич „Станіславів – столиця ЗУНР”, П. Мірчук „Перший листопад”, М. Ба ... Читати далі »
Переглядів: 523 | Долучив: Dnister | Дата: 29.10.2013

Із глибини віків до нас дійшла цікава історія про кохання галицького князя Ярослава Осмомисла й Анастасії Чагрівни, що походила з бідного роду. Про це вж писано-переписано. І все ж ми вирішили ще раз порушити цю тему. Адже відомо, що кохання не визнає ні кордонів, ні віку, ні соціального статусу. Воно народжується в серці і промовляє до людей тією ж сердечною мовою. Воно впливає на них через їхній внутрішній світ. Почуття справжнього кохання виявляється через співчуття, переживання і навіть страждання, а інакше його осягнути неможливо. Особливо це непросто, коли на його шляху з’являються перешкоди.
У житті закоханого князя і його обраниці їх було чимало. Він одружений правитель, який, виконуючи волю свого батька, взяв собі за дружину дочку Юрія Долгорукого. З прожитими спільно роками вони так і не збл ... Читати далі »
Переглядів: 1097 | Долучив: Dnister | Дата: 29.10.2013

24 жовтня 2013 р. у Тлумачі проведено Всеукраїнську науково-практичну конференцію «ТЛУМАЧ: ІСТОРІЯ ТА СУЧАСНІСТЬ» з нагоди 800-річчя заснування м. Тлумача, ініціаторами і організаторами якої виступили Тлумацька районна державна адміністрація, Тлумацька районна рада, Тлумацька міська рада і Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. На конференцію було подано 48 доповідей від 53 учасників, у тому числі від вісьмох докторів наук, сімнадцяти кандидатів наук, шістьох здобувачів та аспірантів, одного Народного депутата України, одного студента, краєзнавців, духовенства, колишніх і теперішніх посадовців міста та області, журналістів, громадських діячів з восьми міст України, Росії та США, дев’яти вищих навчальних і науково-дослідних закладів України та Росії.
З вітальним словом до учасників конференції звернул ... Читати далі »
Переглядів: 675 | Долучив: Dnister | Дата: 29.10.2013

Останній бункер УПА – в надвірнянських Горганах, на схилі гори Березовачка. Під самою вершиною – на висоті 1350 метрів. Ляда – в бік присілку Максимець села Зелена. Внизу Бистриця. Брили, порослі мохами, ховають віконце схрону недалеко від стежки. У 1954-му тут прийняв бій і смерть легендарний полковник Грім. Цього року до свята Покрови і Дня УПА бункер відновили. Пом’янути «Грома» Миколу Твердохліба і його дружину Ольгу, які разом загинули на Березовачці, до бункера вийшли кілька десятків людей. Серед них ті, хто реставрував криївку, і ті, хто ще пам’ятають автоматні черги та два постріли у той фатальний день. Допоки пам’ять жива – бункер Грома не впав.
Найкоротша і найскладніша стежка до бункера веде заповідними територіями. Вихід на неї – з лісництва природного заповідника «Горгани» у Зеленій, поруч із присілком Рівня. Те ... Читати далі »
Переглядів: 534 | Долучив: Dnister | Дата: 29.10.2013

Архітектор, який збудував Станиславівську фортецю, – це доволі загадкова постать в історії нашого міста. В численних краєзнавчих виданнях та місцевих архівах про нього можна знайти лише дуже небагато відомостей. Трохи більше про знаменитого архітектора дізнаємося з іноземних джерел. Ким же був «батько» Станиславівської фортеці?
Людина з трьома іменами
В українській історичній літературі архітектора Станиславівської фортеці прийнято називати Франсуа Корассіні. Проте в іншомовних джерелах зустрічаються й інші варіанти його імені – Франческо Кораззіні (Francesco Corazzini), Франсуа Короссіні (Francois Corossini). Достеменно відомо, що він жив у другій половині XVII ст., проте дата його народження поки що вкрита мороком таємниці. Він був французом італій ... Читати далі »
Переглядів: 847 | Долучив: Dnister | Дата: 28.10.2013

У 1930-ті роки залізницею Галичини курсували експреси "Люкс-торпеда", які не тільки не поступалися, а перевищували у швидкості сучасні українські потяги.
"Lux-torpeda" була так званою "автомотрисою" - вагоном із вбудованим двигуном внутрішнього згорання. На нинішній "Укрзалізниці" такий транспорт називається рейковим автобусом. Сама "торпеда" теж виглядала як гібрид автобуса й лімузину.
"Ракетний" дизайн вагону був ультрасучасним, як на 1930-ті роки, і коли потяг проходив повз станцію, він привертав загальну увагу. Аеродинамічна форма і відсутність паротяга та відповідного стовпа диму радикально відрізняли "торпеду" від тодішніх поїздів.
Перша "Люкс-торпеда" була збудована у ... Читати далі »
Переглядів: 522 | Долучив: Dnister | Дата: 28.10.2013

В Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу (ІФНТУНГ) на базі Інженерно-екологічного інституту презентували можливості лазерного 3D-сканування, яке можна буде використовувати для збереження сакральних пам’яток архітектури Івано-Франківської області.
Директор Інституту геодезії Національного університету «Львівська політехніка» Корнелій Третяк, виступаючи перед студентами напряму підготовки «Геодезія, картогр ... Читати далі »
Переглядів: 461 | Долучив: Dnister | Дата: 28.10.2013

Якийсь час побачити зібрані галицьким ентузіастом скам’янілості можна було на виставці, яку експонували в Музеї археології заповідника «Давній Галич». А віднедавна колекція знахідок Віктора Матури перебралася до обласного краєзнавчого музею, розташованого в приміщенні івано-франківської ратуші, і стала окрасою природознавчого відділу.
«Знаходжу щось цікаве — відразу сюди привожу, щоб виставка була веселіша, — захоплено розповідав палеонтолог-аматор. — Недавно біля Чорткова знайшов ортоцерасів — головоногих молюсків з палеозойської ери довжиною від 5 і аж до 35 сантиметрів, а знайти таких великих не завжди вдається».
Раковини, мушлі та панцирі головоногих молюсків, плавники й хребці вимерлих риб, зуби акул та уламки коралів — р ... Читати далі »
Переглядів: 506 | Долучив: Dnister | Дата: 28.10.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024