П`ятниця, 26.04.2024, 23:37:38

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Жовтень » 11
Коріння сучасних надвірнянців сягає ще бронзової доби. Проживали тут праслов’янські та слов’янські племена, котрі залишили по собі на горі поблизу міста залишки свого городища.    Гора, на якій воно знаходилось, і донині називається Городище.
Городище побудували на важкодоступному підвищенні, з трьох боків оточеному крутими схилами, а із четвертого – лісом. Крім природного захисту, основну частину оборонної системи становили штучні укріплення – вали і рови. Найімовірніше, це було військове городище, яке служило оборонним форпостом на транскарпатському шляху з Галича в Угорщину. Цілком ймовірно, що далекі предки сучасних надвірнянців ходили в походи під стягами славних князів Ярослава Осмомисла і Данила Галицького. Проте ні археологи, ні історики, ні краєзнавці поки що не мають переконливих д ... Читати далі »
Переглядів: 634 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2013

У день відкриття пам’ятної плити Дмитру Теодоровичу Катамаю в Ямниці (13.10.2013) всім мешканцям села та гостям заходу буде подаровано нову книгу працівника ДАІФО, історика за фахом Андрія Романовича Сміжака.
Це дослідження є актуальним тому, що вперше здійснена спроба  подати на загал комплексний матеріал, зібраний із всіх відомих на сьогодні джерел. Короткі та поодинокі згадки про Катамая в окремих виданнях, часописах та інтернеті – це вся інформація, про яку міг довідатись читач. Сьогодні ми зможемо дізнатися про Дмитра Катамая більше. В перспективі у автора стоїть мета зібрати повний життєпис четаря Катамая та видати його об’ємною книгою.
В першому розділі автор праці розповідає біографію Дмитра Катамая. Так як життя Катамая досі цілком нед ... Читати далі »
Переглядів: 801 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2013

На виконання розпорядження облдержадміністрації від 08.08.2013р. № 544 «Про відзначення в області 400-річчя перебування на Прикарпатті Війська Запорізького» у музеї історії міста Коломиї пройшла Всеукраїнська наукова конференція на тему: "Українське козацтво і Галичина: історія, культурна спадщина, традиції”. Вона стала завершальним акордом заходів, які походили у місті над Прутом на відзначення цієї поважної дати.
На конференцію прибули науковці провідних вищих навчальних закладів України: Віктор Брехуненко - доктор історичних наук, професор, завідувач від-ділу Інституту української археографії і джерелознавства ім. М. Грушевського НАН України (м. Київ), Тарас Чухліб  - доктор історичних наук, провідний науковий співробітник  Інституту історії України НАН України, директор Нау-ково-дослідного інституту козацтва (м ... Читати далі »
Переглядів: 515 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2013

Крім унікальних експонатів, цікавих виставок і лячних підземель, Музей мистецтв Прикарпаття може похвалитися ще й величезним горищем. Під дахом немає людських скелетів, втім повно пташиних. Але нас вони мало цікавили. Цього разу «Репортер» шукав тріщини. І знайшов. 

Як плавають стіни
До чого тут тріщини? Та бо на пам’ятці національного значення, якою є колегіата, їх не має бути, але…
«На початку 2000-х навколо костелу почалося масштабне будівництво, – каже Віктор Лучків, завідувач господарського відділу музею. – Як гриби після дощу, стали з’являтися торгові центри. Будівельні матеріали підв ... Читати далі »
Переглядів: 690 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2013

Станиславівським театром (нині це філармонія) опікувалося Музичне товариство Станіслава Монюшка. Завдяки подвижницькій праці його членів тут регулярно ставили п’єси та влаштовували концерти класичної музики. 
У 1906 році до міста прибув молодий співак Євстафій Буковський, який виступив із пропозицією створити аматорську оперу. Керівництво ідею підтримало, і 2 червня того ж року глядачам представили «Фауста» Шарля Гуно.
До початку Першої світової війни Буковський з товаришами дали понад 200 вистав. За цей час вони стали справжніми професійними акторами, хоча й продовжували називатися аматорами. Їхню майстерність яскраво ілюструє один випадок.
У 1910 році в театрі давали ... Читати далі »
Переглядів: 598 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2013

Історіографія, присвячена коронації Данила Галицького, багата, і сказати щось нове про цю подію складно. Але позаяк у наукових публікаціях багато суперечностей, то можна спробувати розв’язати одну з них. Хоча сама розв’язка лежить, немов на долоні, але досі ніхто не звернув уваги на лінгвістичну сторону проблеми.
Суть суперечності, яку ми намагаємось розв’язати, така. Право коронування європейських володарів мали винятково Римські Архиєреї. І, звичайно, акт коронації мав супроводжуватися відповідним листом Папи Римського – в нашому випадку грамотою папи Інокентія ІV. Але, надсилаючи корону Данилові Галицькому, Папа таку грамоту не надіслав. Вказуючи на цю суперечність, Атанасій Великий, ЧСВВ дає їй своє пояснення в статті "Корона Данила Романовича: 1253-1953" в "Записках Наукового Товариства імені Шев ... Читати далі »
Переглядів: 647 | Долучив: Dnister | Дата: 11.10.2013

У п’ятницю, 11 жовтня в с. Пневі Надвірнянського району на території навчально-курсового комбінату НГВУ «Надвірнанафтогаз» відбудеться відкриття Музею нафтопромислів Галичини. Початок об 11 год.
У програмі урочистостей — короткий огляд історії нафтопромислів краю; анімація процесу видобутку нафти на перших промислах; майстер-клас ковальської справи; виготовлення пам’ятної монети; презентація проекту брошури про створення музею; українська автентична кухня та виставка робіт  ... Читати далі »
Переглядів: 577 | Долучив: Dnister | Дата: 10.10.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024