Четвер, 25.04.2024, 22:06:17

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Жовтень » 3 » Джерело про появу караїмів у Галичі
13:44:22
Джерело про появу караїмів у Галичі

24 вересня перед науковими співробітниками Національного заповідника «Давній Галич» виступив з цікавою лекцією завідувач відділу «Юдаїзм» Львівського музею історії релігії, кандидат історичних наук Максим Мартин.

Молодша наукова співробітниця Музею караїмської історії та культури Надія Васильчук відрекомендувала гостя, коротко повідомила про музейний заклад і Галицьку караїмську громаду. Науковець Максим Мартин проаналізував документ Авраама Леоновича, що розповідає про появу караїмів у Галичі.

Згідно з джерелом, караїмська спільнота з'явилася в нашому місті 1246 р. на запрошення короля Данила Галицького. І хоч багато науковців вважає документ підробкою ХІХ ст., проте лист, датований ХІІІ століттям, містить цінні відомості, а також назви, які не вживалися в пізнішому часі. Для прикладу наведемо уривок: «Прийняв їх король та їх урядовці і побудували для них будинки напроти королівського замку, що стоїть на горі, на березі річки Лукви, на північ від замку, на вулиці Руській, де стоїть їх мурований храм, де раніше відправляли службу Пек-осина. На цвинтар дали їм місце на високому березі над річкою Чев, напроти храму, що давніше звався Лельом-полельом».

Власне, за однією з версій, 80 караїмських родин прибули до Галича в 1246 р., після перемовин короля Данила Галицького з ханом Батиєм. Про це свідчить так званий колофон – пам'ятний запис на пергаментному молитовнику, написаному, за свідченням галицького газана Авраама Леоновича, у ХІІІ ст. на Кримському півострові. У 1838 р. А.Леонович написав листа до українського історика Д.Зубрицького, котрий працював над книгою «Хроніка міста Львова» і звернувся із запитом про історію караїмської громади. Разом із листом Д.Зубрицький отримав копію історичного документа, в якому розповідається про появу караїмів у Галичі.

Як вважає дослідник М. Мартин, всі караїми мають спільне кримське походження. В Чуфут-Кале є найбільший караїмський цвинтар, де надгробкам по кілька століть. Караїми сповідують одну з течій юдаїзму, караїмська мова належить до групи тюркських мов.

Любов Бойко


Переглядів: 140 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024