П`ятниця, 26.04.2024, 01:51:14

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Жовтень » 03

24 вересня перед науковими співробітниками Національного заповідника «Давній Галич» виступив з цікавою лекцією завідувач відділу «Юдаїзм» Львівського музею історії релігії, кандидат історичних наук Максим Мартин.

Молодша наукова співробітниця Музею караїмської історії та культури Надія Васильчук відрекомендувала гостя, коротко повідомила про музейний заклад і Галицьку караїмську громаду. Науковець Максим Мартин проаналізував документ Авраама Леоновича, що розповідає про появу караїмів у Галичі.

Згідно з джерелом, караїмська спільнота з'явилася в нашому місті 1246 р. на запро ... Читати далі »

Переглядів: 140 | Долучив: Dnister | Дата: 03.10.2021

ІВАН БОГДАН (з наголосом на першому складі, як прийнято на Покутті) вважається першим українцем, що опинився в Америці.
"Український Колумб" з Коломиї прибув у Джеймстаун (Північна Вірджинія) з Європи на англійському кораблі “Марія та Маргарита”. Це сталося 1 жовтня 1608 року. Цей факт зафіксовано у книжці “Достовірні записки про подорожі й пригоди капітана Джона Сміта у Європі, Африці та Америці" (1630 р.). Є про нього згадка і в англійського історика Нормана Дейвіса. Щоправда, в англійських та польських хроніках Богдан зветься не Іваном, а Яном, до того ж поляки вважають його своїм. 
За найпоширенішою версією, капітан Джон Сміт зустрів Івана Богдана, вертаючись через українські землі з османського полону. Так українець, який добре знався на виробництві скла і дьогтю, став корабельним теслею у Сміта та учаснико ... Читати далі »

Переглядів: 146 | Долучив: Dnister | Дата: 03.10.2021

4 жовтня 2021 року у Любліні (Польща) Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, урочисто відкриє і освятить пам’ятник блаженному Омеляну Ковчу, споруджений перед колишнім концтабором «Майданек». Цього ж дня відбудеться вручення Відзнак блаженного Ковча цьогорічним лауреатам, повідомляє Департамент інформації  УГКЦ.

Над втіленням пам’ятного знака працювали скульптор Олександр Дяченко та архітекторка Марта Дяченко. Як відзначають творці пам’ятника видатному українському священнослужителю, ця скульптура – це узагальнена постать о. Омеляна Ковча, що поклав руки на великий куб. Священник наче зрісся із кубом, бажаючи його піднести над землею. Куб – надважка невблаганна форма, що, як до ... Читати далі »

Переглядів: 187 | Долучив: Dnister | Дата: 03.10.2021

Уродженець Бабина-Зарічного Іван Гіфес записав спогади часів німецької окупації з розповіді свого батька, якому на той момент виповнилося 9 років. Перед тим, як спалили село, відбулися події, які призвели до конфлікту.

Прихильники армії Андрія Власова або як їх називали власівці, перебуваючи в селі, вбили декількох людей, розповідає Іван Гіфес.

Під час Богослужіння один з так званих власівців дав чергу по будівлі храму. Загинули двоє людей: жінка, яка жила нижче церкви і яку кликали "Павлиха", та батька Василя та Грині Лужних, які пізніше взяли участь в сутичц ... Читати далі »

Переглядів: 158 | Долучив: Dnister | Дата: 03.10.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024