П`ятниця, 29.03.2024, 07:48:24

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Жовтень » 3 » У Польщі урочисто відкриють і освятять пам’ятник українському священнику-рятівнику Омеляну Ковчу
13:40:50
У Польщі урочисто відкриють і освятять пам’ятник українському священнику-рятівнику Омеляну Ковчу

4 жовтня 2021 року у Любліні (Польща) Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, урочисто відкриє і освятить пам’ятник блаженному Омеляну Ковчу, споруджений перед колишнім концтабором «Майданек». Цього ж дня відбудеться вручення Відзнак блаженного Ковча цьогорічним лауреатам, повідомляє Департамент інформації  УГКЦ.

Над втіленням пам’ятного знака працювали скульптор Олександр Дяченко та архітекторка Марта Дяченко. Як відзначають творці пам’ятника видатному українському священнослужителю, ця скульптура – це узагальнена постать о. Омеляна Ковча, що поклав руки на великий куб. Священник наче зрісся із кубом, бажаючи його піднести над землею. Куб – надважка невблаганна форма, що, як доля та нестерпне терпіння, притискає, розчавлює людську волю і душу, але силою віри, силою духу цей тягар відривається від землі, даючи полегшення страждань і надію.

Постанову про спорудження пам’ятника ухвалила міська влада Любліна у 2018 році, а 22 лютого 2019 року заклали перший камінь, встановлено пам'ятник було 24 березня 2021 року.

 

Довідка "Дзеркала": 

Омелян Ковч народився 20 серпня 1884 року у гуцульському селі Космач в родині священика Григорія Ковча та Марії Яскевич-Волфельд. Шкільну науку пройшов у Космачі та Кіцмані, відтак навчався у Коломийській гімназії, а іспит зрілості у 1905 році складав уже в Українській Державній Ґімназії у Львові По її закінченні вступив до римської Колегії святих Сергія і Вакха, де провчився з 1905-го по 1911 р. здобувши філософські й теологічні студії.

24 жовтня 1910 р. одружився з Марією Анною Добрянською з дому Залуцьких. У їхньому шлюбі народилося шестеро дітей.

1911 року Омелян Ковч був висвячений єпископом Григорієм Хомишиним і в тому ж році призначений на Підволочиську парафію. Але вже наступного року молодий отець зголосився до роботи в місії для українців-католиків у Югославії. Українськими емігрантами у цій балканській країні він опікувався чотири роки, після чого повернувся на Галичину і став служити у парохії села Сарники Горішні на Рогатинщині. У 1919 році його призначено капеланом Бережанського коша УГА. Цікаво, що його батько в той же час був духівником ІІ Галицького корпусу УГА, поки не помер від тифу у 1919 році.

На початку 20-их років отець Ковч служить парохом у Борщові на Перемишлянщині, після чого стає настоятелем Миколаївського храму в Перемишлянах та церкви Собору Пресвятої Богородиці в Коросно. У Перемишлянах отець не лише відновлює церкву, а й Народний Дім, сприяє розбудові українського банку та кооперативу, підтримує «Пласт» та різні почини української громади. Аналогічну роботу отець Омелян проводить і в Коросному.

Особливо велич свого духу отець Ковч проявив у роки гітлерівської окупації. Аби врятувати від знищення, отець, незважаючи на заборону, охрестив і видав документи про хрещення більше, як 600 євреям. Більше того – звернувся з листом до Гітлера із засудженням геноциду та вимогою дозволити йому відвідувати євреїв у гетто. Після цих кроків, 30 грудня 1942 року був заарештований гестапівцями і транзитом через сумнозвісну львівську тюрму на Лонцького у серпні 1943 року потрапив до концтабору Майданек. Навіть там він зі складнощами, але знаходив можливість сповідати в’язнів.

В отця Ковча був шанс на порятунок – його намагалися витягнути з табору родичі і сам Митрополит Шептицький. Однак отець відмовився, зумівши пояснити це в записці, котру вдалося передати на волю: «Я розумію, що ви стараєтеся визволити мене. Але я вас прошу цього не робити. Вчора вони вбили 50 людей. Якщо мене тут не буде, то хто допоможе їм перейти через ці страждання. Вони підуть по шляху до Вічності з усіма їхніми гріхами і зневірою, котра приведе їх у пекло. А зараз вони ідуть на смерть з високо піднятими головами, залишивши позаду всі гріхи. І таким чином вони попадуть до вічного міста».

На початку 1944-го отець Ковч важко захворів на шлунок. 25 березня того року він помер, його тіло спалили в крематорії.

Під час пастирського візиту в Україну Святіший Отець Іван Павло ІІ 27 червня 2001 року під час Божественної Літургії на полі львівського іподрому проголосив блаженними 28 українських мучеників Української Греко-Католицької церкви. Серед них було названо і отця Омеляна Ковча, «пароха Майданека». УГКЦ вшановує пам’ять блаженного священомученика Омеляна Ковча 27 червня за юліанським календарем і вважає його покровителем душпастирів. 


Переглядів: 183 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024