Середа, 08.05.2024, 16:14:03

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Жовтень » 19

19 жовтня 1941 р. у коломийському шпиталі помер Кирило Трильовський. Доктор права, знаний політик, блискучий оратор, автор близько двох тисяч статей, поезій та десятків друкованих видань, зрештою засновник знаменитого товариства «Січ» і визначний громадський діяч, який за висловом сучасників «…тряс цілою Галичиною», останні роки життя провів у Коломиї в орендованому помешканні разом з господарями на вулиці Українській, 23 (дерев’яний будинок з трьома кімнатами , кухнею і просторою верандою був знесений декілька років тому).
Чи не парадоксально, що така визначна й заслужена людина не мала на схилі літ власного житла та ще й винаймала його у візника! В часи розквіту кар’єри доктор Кирило щедро вкладав свої кошти в друковані видання та інші партійні чи громадські потреби, не надаючи ваги власним статкам. Все ж, заняття господ ... Читати далі »

Переглядів: 142 | Долучив: Dnister | Дата: 19.10.2021

20 жовтня 2021 року у відділі краєзнавчої літератури розгорнуто книжкову виставка, присвячену 55-річчю педагогу, історику-краєзнавцю, поету, фольклористу, старшому науковому співробітнику Національного заповідника «Давній Галич» Іванові Драбчуку.

Народився він 20 жовтня 1966 року в селі Сільці Тисменицького району. Після закінчення Єзупільської школи навчався на історичному факультеті Івано-Франківського педагогічного інституту імені В. Стефаника. Працював педагогом-організатором, вчителем, вчителем-методистом, керівником шкільного історико-краєзнавчого музею історії села. З 2000 року працює у Національному заповіднику «Давній Галич». Впродовж останнього десятиліття Іван Драбчук активно досліджує діяльність наших ... Читати далі »

Переглядів: 175 | Долучив: Dnister | Дата: 19.10.2021

15 жовтня 2021 р. в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книги «Євген Побігущий-Рен. Слово офіцера-громадянина» за упорядкування академіка, доктора політичних наук, професора Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Івана Монолатія.

Презентоване видання є завершальною частиною трилогії історика Івана Монолатія, присвяченої пам'яті його двоюрідного прадіда Євгена Побігущого-Рена - українського військового, політичного й громадсько-культурного діяча ХХ ст.

 У ньому вміщені військовознавчі статті, репортажі, ... Читати далі »

Переглядів: 139 | Долучив: Dnister | Дата: 19.10.2021

Крушельницькі - український галицький шляхетський рід гербу Сас. Згідно з легендою, він бере початок від 1395 р., коли король Владислав II Ягайло надав братам Івану і Дем'яну та їхнім нащадкам у володіння село Крушельницю: «Володислав з Божої милості Король Польський, Литовський і Руський, а також багатьох інших земель господар повідомляємо даним Листом про те, що даємо нашим вірним слугам Івану і Дем’яну, а також їхнім синам, що нам служать, бажаючи від них кращої служби, село в Тустанській волості Крушельницю...»

Відомим представником цього роду був Антін Володиславович (1878–1937) – письменник, педагог, громадський і політичний діяч. Українській культурі прислужилися також його дружина – акторка ... Читати далі »

Переглядів: 222 | Долучив: Dnister | Дата: 19.10.2021

Вперше в Івано-Франківську виїзна експозиція живопису, графіки та гравюр Тараса Шевченка. Виставка триватиме з 26 жовтня по 21 листопада в Музеї мистецтв Прикарпаття.

Урочисте відкриття виставки відбудеться 26 жовтня об 11 годині.

В експозиції будуть представлені більш як 30 творів художника з колекції Національного музею Тараса Шевченка (Київ). Це роботи в жанрах пейзажу, портрета, автопортрета та композиції на біблійні, історичні й побутові теми, виконані аквареллю, сепією, олівцем і в техніці офорта. Вони ілюструють різні періоди життя художника: доакадемічний час, навчання в Петербурзькій Академ ... Читати далі »

Переглядів: 136 | Долучив: Dnister | Дата: 19.10.2021










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024