П`ятниця, 29.03.2024, 03:40:16

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Жовтень » 19 » Пам’ятаймо наших героїв: презентація книги про Євгена Побігущого-Рена в обласній книгозбірні
16:01:06
Пам’ятаймо наших героїв: презентація книги про Євгена Побігущого-Рена в обласній книгозбірні

15 жовтня 2021 р. в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книги «Євген Побігущий-Рен. Слово офіцера-громадянина» за упорядкування академіка, доктора політичних наук, професора Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Івана Монолатія.

Презентоване видання є завершальною частиною трилогії історика Івана Монолатія, присвяченої пам'яті його двоюрідного прадіда Євгена Побігущого-Рена - українського військового, політичного й громадсько-культурного діяча ХХ ст.

 У ньому вміщені військовознавчі статті, репортажі, дописи на суспільно-політичні і культурні теми, окремі рукописи й виступи, вибране листування полковника. У додатках зібрані неопубліковані архівні документи, матеріали пресових видань і книжок, які розкривають біографію Є. Побігущого-Рена, відгуки на його публікації та діяльність, а також посмертні згадки про нього.

Іван Монолатій представив книгу за допомогою лекторію та мультимедійної презентації «Не родяться, а творяться герої: життя і боротьба Євгена Побігущого-Рена в архівних документах та світлинах». Мультимедійний матеріал познайомив учасників заходу з цікавими фактами про славного військовика та його родину, книгами про нього, а також дав змогу почути «живий голос» лицаря ордену св. Сильвестра, командира Дружини українських націоналістів, полковника Першої Української дивізії Української національної армії.

Завітали на презентацію збірника відомі науковці, письменники, громадські діячі нашого міста, серед яких: доктор історичних наук, декан факультету туризму Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Володимир Великочий, доктор історичних наук, професор ПНУ ім. В. Стефаника Сергій Адамович, доктор технічних наук, професор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, голова Івано-Франківського осередку НТШ, поет Василь Мойсишин, письменниця, докторка філологічних наук, професорка ПНУ ім. В. Стефаника Ольга Деркачова, директор видавництва «Лілея-НВ» Василь Іваночко, директор ГО «Громадський інститут аналітики», педагог Віталій Перевізник, краєзнавець, викладач Івано-Франківського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій Богдан Волошинський та інші.

У своєму виступі Володимир Великочий наголосив на високій професійності автора, в результаті якої його трикнижжя про Євгена Побігущого-Рена цілком могло б бути основою для дисертації з біографістики.

Також схвально відгукнулися про книгу Василь Мойсишин, Богдан Волошинський, Василь Іваночко та Ольга Деркачова, яка водночас виступила її співтворцем, адже посприяла встановленню на виданні QR-кодів для його якнайбільшої інформативності. Вони говорили про вражаючу документальну основу книги, яка збиралася упорядником впродовж тривалого періоду та, безумовно, сприятиме відновленню історичної пам'яті про Євгена Побігущого-Рена для сучасного покоління.

Директорка ОУНБ ім. І. Франка Людмила Бабій привітала професора Івана Монолатія із виходом у світ завершального дослідження з трилогії та зауважила, що книга «Євген Побігущий-Рен. Слово офіцера-громадянина» є дуже значимою і потрібною для молоді, оскільки постать українського воїна-героя та водночас військознавця, журналіста, рецензента, оглядача Євгена Побігущого-Рена однозначно заслуговує пошанування та є взірцем служіння рідному народу.


Переглядів: 134 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024