Субота, 20.04.2024, 14:19:19

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Грудень » 17 » Хто подбає про могилу Михайла Павлишина?
18:33:46
Хто подбає про могилу Михайла Павлишина?

На старому галицькому цвинтарі є чимало старих могил, у яких спочивають відомі діячі минулого, що мешкали у цьому славному місті. На жаль, не всі вони доглянуті, та й загалом саме кладовище бажало б мати привабливіший вигляд. Через це самі городяни мали б підтримувати його у належному стані. А як бути з могилами, котрі тривалий час ніхто не доглядає? Напевно, ними мали б опікуватися комунальні служби, або окремі організації чи установи. Наприклад, церква мала б доглядати за могилами священиків, школа – вчителів, юридичні установи – суддів і т. д.

Два роки тому експедиційний загін пам’яткоохоронного відділу Національного заповідника «Давній Галич» під керівництвом Андрія Чемеринського досліджував старий галицький некрополь і виявив там цілу низку цікавих поховань відомих діячів галицької історії. Серед інших була віднайдена у занедбаному стані могила вчителя і засновника Товариства «Просвіта» у місті Галичі Михайла Павлишина. Пам’ятник на ній похилився , на могилі росте великий кущ, але місце поховання цього діяча є відомим. Такою невпорядкованою вона залишається і досі, бо нікому до могили нема діла. Можливо, ситуація зміниться після цієї публікації, але, знаючи про загальну байдужість містян, у це важко віриться.

Хто ж він Михайло Павлишин? Що нам відомо про цю особистість? Майже два роки пошуків завершуються цією публікацією, яка є першою ластівкою у висвітленні його біографії.

Михайло Павлишин народився у 1842 році у с. Копанки коло Калуша у селянській сім’ї. Власними силами «вибивався у люди», поки не вивчився на учителя. Після закінчення учительської семінарії працював у селах Калущини, Бережанщини, а також у Мостиському повіті на Львівщині. Пізніше переведений у село Залукву коло Галича, де 17 років був управителем місцевої школи. У 1884 році став заступником директора школи у Галичі, де працював до виходу на пенсію. Мав звання старшого народного вчителя.

Працюючи у Галичі, Михайло Павлишин активно займався громадськими справами. З 1886 по 1896 рр. він був директором кредитної каси «Надія». У 1904 році, коли у місті була заснована «Просвіта», він не просто став головою, але й був душею і серцем товариства. Також М. Павлишин був засновником райфайзенської каси, у якій виконував обов’язки касира. У 1902 р. М. Павлишин балотувався на посаду бурмістра, але спроба стати по-теперішньому мером Галича була невдалою. Також він часто дописував статті до газети «Діло», де порушував важливі проблеми життя міста.

Помер Михайло Павлишин несподівано 3 лютого 1903 року у віці 61 рік. Газета «Діло» помістила некролог, який написала Костянтина Милицька, що була у той час секретарем галицької «Просвіти». На похорон прийшло багато галичан, а також учні колишнього директора із Залукви. На могилі промовляв Пилип Богусевич.

Минуло більше ста років і могила Михайла Павлишина заросла бур’яном забуття. Однак час не стер із пам’яті його славне ім’я. Про нього є коротка згадка і у книзі «Міста і села Галицького району» (2001 р.), окремі відомості запропонував і автор цих рядків у виданні «Зоря «Просвіти» над Галичем» (2018 р.) та Андрій Чемеринський у розвідці «Дослідження «старого» міського цвинтаря у м. Галич» (Матеріали міжнародної конференції «Галич і Галицька земля» (2016 р.).

Тепер справа за владою або небайдужими галичанами. Адже до 150-річчя «Просвіти» вона цілком могла би встановити на могилі новий пам’ятник або хоча б реставрувати старий. Коштів на це потрібно небагато, а зробити варто. Заради історичної пам’яті. Бо хочеться вірити, що колись ми доживемо до тих часів, коли лице наших міст і сіл будемо визначати не за виглядом центральних вулиць чи площ, а за порядком на цвинтарях.

Іван ДРАБЧУК.


Переглядів: 290 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024