Вівторок, 19.03.2024, 05:39:00

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Грудень » 05
У видавництві «Лілея – НВ» (Івано-Франківськ) в серії 2 «Галич» (випуск 4) побачила світ довгоочікувана праця Йосифа Пеленського «Галич в історії середньовічного мистецтва на основі археологічних досліджень і архівних джерел».
Вперше видання було надруковано у Кракові в 1914 році, польською мовою («Halicz w dziejach sztuki średniowiecznej, na podstawie badań archeologicznych i źródeł archiwalnych»). Автор праці на час видання книги грунтовно охарактеризував галицьку архітектуру на підставі археологічних досліджень кінця ХІХ – початку ХХ століть.
Переглядів: 305 | Долучив: Dnister | Дата: 05.12.2018

Ще одна відреставрована пам'ятка архітектури.
В Івано-Франківську капітально відреставрували історичний будинок на вулиці Шевченка, 30.
Роботи виконала фірма «Експерт-реставрація». Вартість склала 635 959,20 грн.
Згідно даних аналітичної платформи Уoucontrol, товариство з обмеженою відповідальністю "Експерт-реставрація" засноване у 2015 році та займається організацією будівництва будівель.
Переглядів: 323 | Долучив: Dnister | Дата: 05.12.2018

Сьогодні на вулицях Івано-Франківська можна побачити немало осіб ромської національності. Сто років тому в Станиславові захоплювалися циганською культурою і музикою, але самим циганам не довіряли. Крім того, про них у місті ширилися різні легенди – одна неймовірніша за іншу.
Тодішні мешканці Станиславова вважали, що серед циганів багато шахраїв, але сталося так, що у місті ошукали самих циганів. Газета "Кур’єр станиславівський" від 3 серпня 1902 р. повідомила, що вони придбали в місцевого ювеліра два срібні браслети, вкриті шаром позолоти, а ювелір злупив з них за ті браслети настільки завищену ціну, що на захист циганів мусила виступити поліція. Але цигани, очевидно, не образилися, бо в листопаді 1902 р. знов ... Читати далі »
Переглядів: 294 | Долучив: Dnister | Дата: 05.12.2018

Відтепер об’єкти Національного заповідника «Давній Галич доступні на всесвітньому туристичному інтернет-ресурсі ua.igotoworld.com. Відвідати сторінки можна за наступними посиланнями:

1. Музей історії давнього Галича

https://ua.igotoworld.com/ua/poi_object/69470_mitropolitchi-palaty-muzey-istorii-krylos.htm
2. Музей народної архітектури

... Читати далі »

Переглядів: 293 | Долучив: Dnister | Дата: 04.12.2018

У відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка в рамках циклу „Краєзнавство Івано-Франківщини в іменах” функціонує ювілейна книжкова виставка „Історико-краєзнавчі обрії Богдана Гавриліва”, присвячена 75-літтю від дня народження відомого дослідника історії краю та обласного центру.

Богдан Гаврилів - український історик-краєзнавець, кандидат історичних наук, заслужений працівник культури України, лауреат обласних краєзнавчих премій ім. І. Вагилевича (1995), ім. І. Крип'якевича (1997), ім. В. Полєка (2010) та Всеукраїнської премії ім. Д. Яворницького (2004), головний історик м. Івано ... Читати далі »

Переглядів: 306 | Долучив: Dnister | Дата: 04.12.2018

30 листопада 2018 р. у смт. Верховина відбулася науково-теоретична конференція з міжнародною участю «Гуцульщина у світобаченні Станіслава Вінценза», присвячена 130-літтю від дня народження польського письменника, організаторами якої виступили управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА, Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І.Франка та ГО «Всеукраїнське товариство «Гуцульщина».

Учасників конференції привітали заступник голови Верховинської РДА С.Я.Уршеджук, голова Верховинської районної ради І.Ю. Шкіндюк, голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Д.П.Сте ... Читати далі »

Переглядів: 349 | Долучив: Dnister | Дата: 04.12.2018

У відділі краєзнавчої літератури Івано-Франківської ОУНБ ім. І.Франка розпочала діяти книжково-ілюстративна виставка, присвячена 130-річчю від дня народження відомого польського письменника, нашого краянина, який своєю творчістю оспівав Українські Карпати та їхніх мешканців – Станіслава Вінценза.

Народився він останнього осіннього дня, 30 листопада 1888 р., в с. Слободі Рунгурській на Коломийщині. Дитинство провів у родовому маєтку в Криворівні. На світогляд та уподобання майбутнього письменника величезний вплив мали гуцули, з якими виростав, а гуцульський діалект був мовою його дитинства.

... Читати далі »

Переглядів: 319 | Долучив: Dnister | Дата: 04.12.2018










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024