Четвер, 25.04.2024, 13:48:23

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Грудень » 5 » Станиславівські оголошення: цигани старого міста
13:39:14
Станиславівські оголошення: цигани старого міста
Сьогодні на вулицях Івано-Франківська можна побачити немало осіб ромської національності. Сто років тому в Станиславові захоплювалися циганською культурою і музикою, але самим циганам не довіряли. Крім того, про них у місті ширилися різні легенди – одна неймовірніша за іншу.
Тодішні мешканці Станиславова вважали, що серед циганів багато шахраїв, але сталося так, що у місті ошукали самих циганів. Газета "Кур’єр станиславівський" від 3 серпня 1902 р. повідомила, що вони придбали в місцевого ювеліра два срібні браслети, вкриті шаром позолоти, а ювелір злупив з них за ті браслети настільки завищену ціну, що на захист циганів мусила виступити поліція. Але цигани, очевидно, не образилися, бо в листопаді 1902 р. знову отаборилися під Станиславовом, на березі замерзлої Бистриці.
В січні 1903 р. до Станиславова залізницею прибув досить великий циганський табір, який налічував більше тридцяти осіб. Прибулі розмістилися в готелі по вул. Бельведерській. Голова табору, високий і привабливий чоловік, носив товстий срібний ланцюг вишуканої форми й камізельку зі срібними ґудзиками. Як писали газетярі, він об’їздив цілу Європу. В місті цигани провели три тижні, поводилися більш ніж пристойно, продавали котли, пательні та різні вироби з бляхи. Як вони самі стверджували, їхній табір ніколи не займався жебрацтвом, ворожінням і крадіжками. Цигани мали легальні паспорти й добре володіли різними мовами – польською, російською, німецькою, французькою та італійською.
В березні 1903 р. місто охопила справжня "антициганська" істерія. Поширювалися чутки, що до міста прийдуть цигани і підпалять його з чотирьох боків. Джерело цих чуток залишилось невідомим, але це зовсім не послаблювало впевненості жителів міста в тому, що так і буде. Ці чутки так сполошили Станиславів, що деякі мешканці пакували валізи, аби перечекати фатальний день десь у іншому місці.
Звісно, ніякої пожежі не сталося, тож місто потрохи заспокоїлось. Проте легенди про циганів і далі поширювалися – тепер пліткарі стверджували, що у циганів є така прикмета: перед тим, як виливати дзвін, треба поширити якусь гучну чутку. Тоді дзвін буде голосним і його буде далеко чути. Ще розповідали про старого цигана, який ходив по хатах і просив милостиню та харчі. Де йому не відмовили, він дякував і казав, що у тому домі вогню не буде. А звідки його гнали, там він кидав чорний клубок ниток і погрожував, що той будинок згорить. Єдині, хто виграв від цієї паніки, були страхові агенти, адже всі кинулися страхувати майно від вогню.
Не всі цигани поводилися в місті бездоганно. У вересні 1909 р. перед станиславівським судом постали дві циганки, яких звинувачували у пограбуванні. 10 травня того року через Станиславів проїжджав циганський табір. Дві молоді циганки, Ліза і Бірка, підійшли до 60-річної селянки Параски Гудяк, вхопили її за руки і приязно запропонували поворожити на долю. Параска не вірила у ворожіння, тож намагалася відбитися від набридливих циганок. Але їм таки вдалося витягти в жінки з кишені 30 корон. Селянка помітила пропажу і звернулася до жандармів. Ті затримали циганів на виїзді з міста й заарештували обох крадійок. Циганок було засуджено до трьох місяців тюрми.
Того ж року преса повідомила, що цигани вкрали трьох коней у господаря Кобилянського, який мешкав під Станиславовом. Всі пошуки коней не дали результатів, і лише значно пізніше господар упізнав свого коня в упряжці однієї станиславівської пані, яка везла свого сина до школи. Як виявилося, пані придбала того коня на ринку в Тлумачі.
В червні 1910 р. в Станиславові арештували циганський табір, який прибув з Буковини. Приводом для арешту став опір циганів жандармові, який зробив їм якесь зауваження. Весь табір було доправлено до в’язниці. В травні 1912 р. жандарми знову затримали циганів у Пасічній через те, що вони пограбували господаря в одному з сіл, через яке проїжджали. Вкрадена сума була дуже значною – близько 2 тисяч корон.
Незважаючи на недовір’я і страх перед циганами, мешканці міста охоче слухали виступи циганських музичних капел у кав’ярнях і рестораціях, а під час карнавалу костюми цигана і циганки були одними з найпопулярніших. В 1911 р. у Княгинин-Колонії навіть організували "циганські вечорниці". Захід супроводжувався піснями й танцями, а також показом костюмів. Присутні мали змогу ознайомитися з різними типами циганів, які проживали у всьому світі. Всі кошти, виручені від проведення заходу, спрямували на потреби місцевої філії товариства "Сокіл".
Олена БУЧИК

Переглядів: 300 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024