Вівторок, 19.03.2024, 04:28:48

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Грудень » 14

У п’ятницю, 14 грудня, у Прикарпатському університеті імені Василя Стефаника відбулася презентація факсимільного видання Галицького Євангелія 1144 року.
Спільний проект Церкви, ПНУ імені Василя Стефаника та Українського Католицького Університету – це кропітка праця багатьох людей та інституцій.

Для українських християн – це історична подія, адже це найбільш точно датоване Євангеліє нашої Батьківщини.

В презентації видання взяли участь Архієпископ ... Читати далі »

Переглядів: 278 | Долучив: Dnister | Дата: 14.12.2018

Кожне з зимових свят радує нас неповторним колоритом і розвагами. Сто років тому в Станиславові українська і польська громади відзначали їх у різні дні, але звичаї були дуже подібними. Вечір перед днем Святого Андрія традиційно був часом для ворожінь, а приходу святого Миколая з радісним хвилюванням чекала дітвора. Добрі й милосердні жителі міста робили все можливе, щоб у ці дні свято і радісний настрій прийшли у кожну хату, навіть найбіднішу.
 
Вечір ворожінь
На свято Андрія найбільше чекали незаміжні дівчата. Польська громада святкувала день свято ... Читати далі »
Переглядів: 345 | Долучив: Dnister | Дата: 14.12.2018

У 1885 р. в станиславівському суді розглядали курйозний процес, який викликав велику зацікавленість місцевої публіки. На лаві підсудних опинився Ян Пеньонзкевич, керівник поштового відділення з села Солотвина під Станиславовом, звинувачений у значних зловживаннях і махінаціях з грошовими переказами.
Під час розгляду справи з’ясували мотив, який штовхнув поштовика на злочин. Цим мотивом виявилася … дружина Гелена, жінка значно молодша за нього, приваблива та ще й зі шляхетської родини. Зрозуміло, що бідолашний поштовик мусив забезпечувати найдорожчій половині той рівень життя, до якого вона звикла, – купувати дорогі сукні, туфельки, капелюшки і прикраси. Спочатку він слухняно виконував усі забаганки, але згодом сп ... Читати далі »
Переглядів: 293 | Долучив: Dnister | Дата: 14.12.2018

11 грудня минає сім років з дня відходу у вічність мого рухівського побратима доктора історичних наук, професора, керівника історичної секції Івано-Франківського обласного культурно-наукового товариства «Рух» Ігоря Андрухіва, котрому, як і багатьом із нас, поталанило жити в епоху відродження незалежної соборної Української держави на руїнах найкривавішої імперії світу – СРСР.
Той неповторний час кінця 80-х – початку 90-х років минулого століття був, здається, просякнутий історією, яка не тільки творилася на наших очах, а й відкривала нам заховані у «спецхранах» трагічні сторінки української минувшини – руйнування Катериною Запорізької Січі, криваву драму гетьманської столиці Батурина, де Ме ... Читати далі »
Переглядів: 286 | Долучив: Dnister | Дата: 14.12.2018










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024