Понеділок, 06.05.2024, 16:28:55

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2024 » Квітень » 22 » Колись у Станиславові. Поштівки і скандали пана Сохора
08:39:06
Колись у Станиславові. Поштівки і скандали пана Сохора

Поштівка «Станиславів у 1914 році» від празького видавництва «Ледерер і Поппер» – це дотепний фотомонтаж, який відображує тогочасні уявлення про майбутнє міста.

Зокрема тут є трамвай, який у реальності в місті так і не запровадили. Насправді поштівка вийшла задовго до 1914 року, і на ній ми бачимо вулицю Карпінського, тепер початок вул. Галицької. І є тут одна цікава деталь, а саме крамниця за спиною двох панів справа, пише Західний кур’єр. 

Виявляється, і вона, і її власник були дуже відомими у тогочасному Станиславові. На вітрині ми бачимо якісь білі прямокутники. Це поштівки, які займали чільне місце в асортименті крамниці. Ще тут продавали папір, олівці, чорнило, фарби та інші канцтовари. Власник крамниці, Якуб Сохор, довший час мав репутацію ревного громадського активіста і охоче підтримував різні благодійні акції.

Так, у липні 1904 року в його крамниці продавали наліпки та поштівки, дохід від яких ішов на потреби Товариства народної школи. Сохор також активно підтримував руханково-гімнастичне товариство «Сокіл» і продавав поштівки до Великодня, щоб підтримати будівництво костелу в Княгинині-Колонії. І це далеко не повний перелік благодійних акцій від його крамниці.

Проте кар’єра пана Сохора у Станиславові завершилася грандіозним скандалом і справжнім шоком для містян. У 1907 році він утік з міста через величезні борги. Втеча Сохора стала повною несподіванкою навіть для його дружини Броніслави. Відомий активіст і благодійник просто-напросто «кинув» своїх постачальників, не заплативши за поставлені товари, і зник у невідомому напрямку. Як повідомляла преса, справи у крамниці Сохора вже давно ішли погано, але про це мало хто здогадувався.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 18 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024