Четвер, 02.05.2024, 01:59:49

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2024 » Квітень » 10 » Коломия. Візит Цісаря.1880 р.
09:11:38
Коломия. Візит Цісаря.1880 р.

Гостина цісаря Франц Йосифа I. в Коломиї.

Було се дня 15. вересня 1880. року. Місто Коломия представляло незвичайний вид. Ще досьвіта все було пристроєне і готове: повитати в своїх мўрах Найдостойнійшого гостя, Цісаря Франца Йосифа, що звиджуючи Галичину мав завитати також до столиці Покутя. На всіх домах поуміщувано ріжнобарвні хоругви і украшено стіни, вікна, балькони, паркани вінцями і Фестонами. Тут і там з посеред зелених та квітчастих вінків визирали портрети Цісаря і Цісаревої. Дворець зелізниці весь був умієний зеленю, а на пероні зносили ся дві величні піраміди. Всі улиці, котрими мав переїздити Цісар, пристроєні були правдивим лісом фляґ. Устроєно дві брами триюмфальні: одну при в'їзді до міста, а другу в улиці Зелёній. На першій брамі поміщено від сторони двірця напис польский, а з другого руский „Многая літа!“

О 12. годині в полудне уставились представителі ріжних корпораций і урядів, а поздовж дороги, що веде з двірці зелізниці до міста, уставлено шкільну молодіж. Опів до першої вистріли з моздiрiв дали знати, що двірский поїзд вже наспів: і в'їхав на перон. Тут повитали Цісаря представителі властий повітових, по чім тійже в супроводі намісника повозом рушив до міста. Перед триюмфальною брамою повитів Цісаря бурмістр Коломиї і вручив єму золоті ключі міста. Відтак Цісар удав ся на виставу етнографічну, устроєну заходом Ради повітової і околичної шляхти. Зібрано там було багато цікавих предметів, що малюють житє і звичаї околничного руского народа. Найдовше оглядав Цісар збірки виробів гуцульских, писанок, котрих тут було велике множество, далі збірки гуцульских крісів та пістолєтів а також акварелі і образи, що представляли типи і стрії селян.

При вході до головного будинку вистави повитали Монарха ряди загонової шляхти з Березова та Серафинець (в повіті городеньскім). Є се україньскі козаки, що осілись тут зі шляхотскими привилеями. Привёзли вони на те сьвято свою хоругов з гербами, на котрій є також виписані назви їх родів а також свої перґамени. Але і без тих перґаменів можна пізнати їх походженє по строях козацких, вчертах лиця, по вусах підкручених з фантазиєю, по орлиних очах і гордих, свобідних рухах. Цісар з очевидним зацікавленем зупинив ся при тій прекрасній трупі і розпитував про походжене сеї шляхти; з усьміхом обернув ся також до жінок тої трупи в атласових байбараках і оригінальних україньских намітках.

Коли Цісар обійшов виставу до половини, роздав ся звук тримбіт і при музиції зложеній з цимбалів і скрипок заїхали на конях дві весільні дружини Гуцулів з косiвского повіту: одна з Криворівні, а друга з Космача. Цісареви дуже сподобали ся ті гарні постаті парубків і дівчат на конях, з весіль ними деревцями. На жадань Цісаря оба весіля затанцювали перед ним. Обі пари одержали від Цісаря по 50 дукатів в золоті.

Із сеї вистави прибув Цісар на виставу промислово-господарску, устроєну Русинами. Від брами виставової площі аж до самого павільону уставили ся сьвященики, урядники, міщани і селяни довгими рядами. На переді умістили ся члени комітету виставового, а при самім вході о. Левицкий з Вербіжа і п. Агопсович, властитель більших посілостий і протектор вистави. Численна бандерия Гуцулів, в живописних строях попередила приїзд Цісаря на виставу.

Коли Цісар появив ся при вході, роздало ся на єго привитане з грудий усіх трикротне : Слава! Цісар висів з повоза та зупинив ся при вході, ап. Агопсович повитав єго рускою промовою, в котрій іменем народа руского витав Цісаря з чутем глубокої преданости і вірности для трону і династиi Габсбурскої і дякував за те, що Єго Величество зволили зі свого престола зійти поміж свій вірний народ, щобй придивитися Єго житю і здобуткам єго праці.

По тій промові п. Агопсович вручив Цісареви хліб і сіль, Цісар приняв ласкаво ті дари, подякував кількома словами, та привітно кланяючись на всі боки, війшов зі своєю свитою до павільону. Дівчата в білих одежах кидали цьвіти під ноги Найдостойнійшого гостя, а в самім павільоні одна панночка повитала его кількома словами і вручила препишний букет із живих цьвітів. Поки Цісар оглядав виставу, хор міщаньский, уставлений на площі перед павільоном, відсьпівав дуже гарно Гимн народний.

Цісар оглядав з увагою предмети уміщені на виставі, особливу увагу звертаючи на різьбу церковну, на образи церковні а також на вироби домашного промислу селяньского, особливо різьбарскі роботи Гуцула Юрнюка, вироби гончарскі Бахминьского і т. и. Оглянувши виставу Цісар висказав своє повне вдоволенє і при трімких окликах „Слава“ i „Многая літа“ опустив виставу, удаючи ся прямо на дворець зелізниці, щоби рушити в дальшу подорож.

З "Руска читанка для шкіл виділових",

накладом ц. к. Видавництва книжок шкільних.

З друкарні Наукового Товориства ім. Шевченка під зарядом К. Беднарського. Львів, 1896.


Переглядів: 17 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024