Четвер, 25.04.2024, 16:29:30

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2014 » Червень » 14 » Краєзнавчий музей – окраса селища
00:04:34
Краєзнавчий музей – окраса селища

Родзинкою проекту центральної районної бібліотеки «Туристично-краєзнавчий клуб у бібліотеці: відкриваємо нові горизонти» є екскурсії, під час яких ми пізнаємо свій край, його історичну, культурну, природну спадщину. Недавно група бібліотекарів, користувачів відвідали Делятинський краєзнавчий музей, який знаходиться в центрі селища, обабіч дороги на Яремче.
В музеї нас зустрів його директор Андрій Мисюк, краєзнавець Данило Гребенюк та колишній засновник музею Тимофій Антонюк. Історія музею: цей будинок колись належав адвокату, доктору права, послу віденського парламенту і галицького сейму, відомому громадсько-політичному діячу, засновнику і керівнику української радикальної партії, людині поважній і впливовій, великому українському патріоту Миколі Лагодинському.
З 1906 по 1912 рр. в нього помічником працював випускник Віденського університету, майбутній класик української літератури, «співець селянської розпуки» Марто Черемшина (Іван Семанюк). У 1957 р. кілька місцевих ентузіастів на чолі з вчителем-філологом Тимофієм Антонюком та членами літературного гуртка вирішили створити експозицію про Марка Черемшину: пересувну літературну виставку, яка стала основою музейної кімнати. Ідею ж створення краєзнавчого музею довго виносив інженер за фахом, історик і краєзнавець в душі Андрій Мисюк. Займався вивченням, дослідженням історії селища, збирав експонати. Завдяки його старанням 16 вересня 2012 р. відбулось друге народження музею – урочисте відкриття, в якому знайшлось місце і для експозицій, присвячених Марку Черемшині.
Вражає кількість експонатів і те, з яким захопленням і любов’ю пан Андрій проводить екскурсію. Ми дізнались історію селища від найдавніших часів, не тільки оглянули старовинні речі побуту, строї, зразки вишивок, але й отримали цікаву інформацію про їх призначення, значення в житті колишніх містян. Є тут унікальні експонати – старовинні ікони, скульптура, давні знаряддя праці періоду пізнього палеоліту, дерев`яний трубопровід, старий вулик і медогонка, виготовлені різьблярем Турчиняком, бивні мамонта тощо. Цікава історія делятинського замку, який 1645 року був знищений вщент, його макет створив місцевий художник Максим Гаврилюк. Делятинці з повагою ставляться до своїх земляків, які стали відомими, прославили свій край та Україну: родина Лагодинських, Михайло і Володимир Клапчуки, художник Фридерик Пауч, графік, маляр-іконописець Юліан Волянюк, художник Йосип Васьків, роботи якого представлено в картинній галереї музею та багато інших.
Тож радимо туристам, які прямують в гори, нашим краянам відвідати Делятинський краєзнавчий музей і збагатитись духовно. І на завершення- з огляду на критичну ситуацію з приміщенням місцевої публічної бібліотеки, було б дуже доречним перевести її в приміщення музею. Таким чином увесь будинок Лагодинських стане справжнім культурним, духовним центром.


Марта КУШНЕРЧУК,
директор Надвірнянської ЦБС


Переглядів: 412 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024