Субота, 27.04.2024, 03:09:12

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Жовтень » 9 » Крилоське учительне Євангеліє 1606 р. (до 415-ої річниці з часу виходу в світ видання)
21:13:46
Крилоське учительне Євангеліє 1606 р. (до 415-ої річниці з часу виходу в світ видання)

6 жовтня, в конференцзалі Національного заповідника «Давній Галич» відбулися історичні читання, присвячені 415-ій річниці виходу в світ Крилоського учительного Євангелія 1606 р. З цікавими повідомленнями на цю тему перед присутніми виступили завідувачка науково-дослідного відділу Національного заповідника «Давній Галич» Марія Костик, завідувач науково-освітнього відділу НЗДГ, кандидат історичних наук Андрій Стасюк, провідний редактор інформаційно-видавничого сектору Іван Драбчук.

Марія Костик розповіла про Стрятинську і Крилоську друкарні єпископа Гедеона Балабана та видання, що там друкувалися, а саме – церковно-богослужбові книги.

Стрятинська друкарня була заснована в 1602 р., а Крилоська – в 1605 р. Зокрема в Стрятині (нині с.Стратин недалеко від Рогатина) був надрукований у 1604 р. серед інших видань Требник. У Крилосі Галицько-Львівський єпископ Гедеон Балабан вирішив друкувати Учительне Євангеліє, зібравши здібних і старанних людей, серед них і ченців зі Львова, що мали досвід видавництва книг. Адже в той час це була копітка праця, що вимагала спеціальних умінь. Наприклад, у текст поміщали гравюри – сюжетні композиції на біблійні теми. Красиво оздоблене видання побачило світ 1 жовтня 1606 року «при столечной церкви Галицкои, Успенія Пречистия Владичица нашея Богородица на Крилоси» коштом єпископа.

Досліджуючи в архіві інвентар Крилоського монастиря 1749 р., науковець Андрій Стасюк отримав нові дані, якими поділився з присутніми. Серед іншого він дізнався, що в той час у крилоській книгозбірні при монастирі зберігалося чимало богослужбових видань – рукописних книг, стародруків, зокрема Требник, виданий у Стрятинській друкарні Гедеона Балабана за два роки до того, як побачило світ Учительне Євангеліє у Крилосі.

Про діяльність видатного діяча першої половини ХVІІ ст. Памва Беринди розповів краєзнавець Іван Драбчук. Дослідник переконаний, що відомий друкар, поет, вчений-лексикограф народився в Єзуполі поблизу Галича. Автор «Лексикона словенороського», виданого в Києві, 30 років записував слова на наших теренах, про що свідчать місцеві діалектизми. Свою роботу над словником Памво Беринда розпочав ще у Стрятині, а працюючи в Крилоській друкарні, видав Учительне Євангеліє 1606 р.

Як бачимо, давній Галич був важливим центром книгодрукування на Русі. Галицькі богослужбові книги є переконливим підтвердженням цього. Вони свідчать про розвиток культури княжого Галича, духовність наших предків.

Любов Бойко

Джерело: НЗ "Давній Галич"


Переглядів: 189 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024