Вівторок, 07.05.2024, 22:01:30

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Березень » 18 » Макет Калуського замку хочуть відтворити у Краєзнавчому музеї Калущини
09:34:47
Макет Калуського замку хочуть відтворити у Краєзнавчому музеї Калущини

Працівники музейно-виставкового центру Калуської міської ради активно працюють над дослідженням минувшини міста і громади.

15 березня, у Краєзнавчому музеї Калущини представили лекцію «Магдебурзьке право для Калуша. До 475-річчя надання статусу міста», пише “Західний кур’єр” з посиланням на сторінку Калуської міської ради.

Провідний науковий співробітник музею, кандидат історичних наук Іван Тимів представив ґрунтовний аналіз процесу набуття Калушем Магдебурського права — системи, яка передбачала створення самоврядування і заклала підвалини сучасного міського права у всьому демократичному світі. Калуш отримав Магдебурзьке право у 1549 році.

У доповіді Іван Тимів зупинився на історії виникнення німецького права, як відбувалася сама процедура, яким чином населений пункт мав відповідати статуту, які привілеї і обов’язки передбачало Магдебурзьке право.

“Із затвердженням Магдебурзького права формувалася спільнота людей, яка могла відстоювати інтереси як перед королівським старостою, так і перед власником міста. Просторові зміни надавати іншого, міського вигляду, який був відмінний від села, — резюмував Іван Тимів. — Але найголовніше, що місто отримувало самоврядування, і це самоврядування перетворювало підданих на громадян, що дуже актуально. І в цьому полягали всі свободи”.

Співдоповідач, головний зберігач фондів Музейно-виставкового центру Богдан Яневич поділився результатами дослідження розміру, вигляду і функціоналу Калуського замку. За багато років місцеві дослідники, врешті, мають історично, археологічно, краєзнавче вивірений ескіз, і мріють відтворити замок у мініатюрі.

“Мета наша – створити макет, щоб був подіум, відтворити рельєф, поставити всі будівлі, споруди, які були на ілюстрації 1771 року, — поділився Богдан Яневич. — За допомогою наших археолога Зеновія Федунківа ми провели велику досвідниьцьку роботу. Визначились, як, у відповідності до історичної епохи, могли виглядати споруди замкового комплексу. Наші місцеві художники Мирослав Гаталевич, Ігор Бойкович, сподіваюся, допоможуть нам ще до літа сконструювати макет, який буде у центрі нашої експозиційної зали Краєзнавчого музею. Надалі маємо намір продовжувати більш масштабні дослідження території, де був колись розташований замковий комплекс”.

Лекція — підсумок ретельної, кропіткої, тривалої праці фахівців щоб не просто витягти на гора цікаві факти, а щоб визначитися: хто ми, які наші цінності, куди повинні орієнтуватися на майбутнє.


Переглядів: 18 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024