Вівторок, 23.04.2024, 10:04:48

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Жовтень » 11 » Музей визвольної боротьби у Франківську отримав 10 документів служби безпеки ОУН із Тернополя
19:34:10
Музей визвольної боротьби у Франківську отримав 10 документів служби безпеки ОУН із Тернополя

Музей визвольної боротьби імені Степана Бандери отримав 10 документів служби безпеки ОУН про ліквідацію зрадників. Придбали їх за гроші меценатів на антикварному аукціоні, розповів кореспондентці Суспільного директор музею Ярослав Коретчук.

За його словами, ці документи дають можливість спростувати міф про те, що повстанці без суду і слідства знищували всіх людей, які могли бути пов’язані з радянськими репресивними органами.

На усіх документах, які отримав музей, є штампи повстанського архіву. Зі змісту можна зрозуміти, що це — повідомлення та протоколи допиту людей, яких підозрювали у співпраці з радянською армією та які могли бути причетні до страти повстанців.

"Служба безпеки проводила спочатку, звичайно ж, допити таких людей, яких підозрювали у співпраці. Потім їхню співпрацю доводили, були для цього певні документи, свідчення інших людей. Все ж таки в тих умовах лихоліття дуже часто ухвалювали рішення про ліквідацію отаких зрадників", — сказав Ярослав Коретчук.

З його слів, у службі безпеки працювала спеціальна група повстанців, які вбивали зрадників. Називалася ця група "Л", тобто ліквідатори.

"У цих документах є прізвища людей, яких ліквідували. Чітко вказували їхнє місце народження, вік, заняття, яким займалися — чи це селянин, чи це ремісник. А також в цих документах засвідчується те, на основі чого їх знищували, тобто перелічуються всі їхні злочини", — розповів Ярослав Коретчук.

Знайшли документи на Тернопільщині, їх зберігали у бідоні, каже директор музею. Усі папери датовані 1947-1948 роками. Документи служби безпеки ОУН на антикварному аукціоні придбав для музею франківець Олег Капустяк.

"Ставок не було аж таких сильних. У моєму розумінні 4 тис. грн вартувало заплатити, щоб ці документи були саме у музеї визвольних змагань, аби всі охочі змогли зрозуміти тогочасні події не з розповідей, а з документів", — сказав Олег Капустяк.

Директор музею Ярослав Коретчук каже, що зараз шукають гроші на те, аби відправити куплену знахідку на реставрацію, адже професійних реставраторів у штаті немає.

Джерело: Суспільне Карпати


Переглядів: 146 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024