Четвер, 02.05.2024, 08:42:03

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2024 » Квітень » 19 » На Прикарпатті прокуратура ініціює відновлення садиби Реїв
12:37:12
На Прикарпатті прокуратура ініціює відновлення садиби Реїв

Івано-Франківська обласна прокуратура через суд зобов’язала Управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної державної адміністрації вжити заходи для захисту об’єкта культурної спадщини – пам’ятки національного значення «Садиба та парк», відомої як Садиба Реїв, пише КУРС з посиланням на пресслужбу обалсної прокуратури.

Пам’ятка знаходиться у селі Приозерне Рогатинської громади.

“Це унікальна пам’ятка архітектури та садово-паркового мистецтва XVIII – ХІХ століть. Палац зберігся до наших днів з мінімальними перебудовами та втратами. На цей час комплекс перебуває у приватній власності. Як встановила прокуратура, протягом тривалого часу не вживалися заходи щодо його збереження”, – йдеться у повідомленні.

На виконання рішення суду ініційовано перед Міністерством культури та інформаційної політики України виділення коштів на розроблення науково-проєктної документації для проведення реставраційних робіт.

КУРС писав, що ще у 2021 році суд зобов’язав посадовців Івано-Франківської ОДА зберегти пам’ятку національного значення садибу Реїв.

Довідка:

Палац побудований під наглядом дружини Станіслава Рея графині Вільгельміни Рей з роду Ґлоґовських в 1882 році за проєктом львівського архітектора Юліяна Захаревича.

Палац використовувався як житло представниками роду до початку Другої світової війни. Після її почату в 1939 році Людовік Рей покинув палац і перебрався до Парижа.

В 1945 році садибу перетворили на колгоспний свинарник. У пізнійший радянський період садиба і парк охоронялись як пам’ятка архітектури Української РСР. В різний період за радянської влади та після проголошення незалежності України в приміщенні палацу розташовувалась однорічна сільськогосподарська школа, психіатрична лікарня (1955 рік), гуртожиток Рогатинського зоологічного ветеринарного коледжу (з 1955 року).

 З 1995 року до 2004 року в садибі розташовувався жіночий монастир УПЦ КП. В 2005 році садиба стала власністю церкви, а з 2008 року церква продала її на аукціоні приватним особам за 350 тисяч гривень. Після цього власники будівлі кілька раз мінялись. Нові власники не укладають передбачені охоронні документи на пам’ятку.

Один з власників планував до Євро-2012 року розташувати в будівлі готель. Нащадок роду Мартін Рей планував розташувати в палаці центр міжнародних зв’язків діаспори, проте ці плани не вдалося реалізувати.

До складу садиби входить палац, в’їзна брама, зерносховище, конюшні та паркова частина.


Переглядів: 14 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024