П`ятниця, 19.04.2024, 05:55:13

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2015 » Червень » 22 » На Прикарпатті видаватиметься часопис присвячений історії Галича
11:44:02
На Прикарпатті видаватиметься часопис присвячений історії Галича

З моменту зацікавлення істориків історією Галича, впродовж середини ХІХ – початку ХХI cт., надруковано десятки статей та окремих монографій, присвячених історії міста в різні історичні періоди. Щороку відбуваються наукові конференції та видаються наукові збірники присвячені ролі Галича в державотворчих процесах України. Значний масив роботи у напрямку дослідження, збереження та популяризації історії Галича та його пам’яток здійснює Національний заповідник «Давній Галич», як провідна наукова установа.
Проблематика історії міста є дуже різноманітною – окремі науковці чи академічні колективи завжди матимуть широке поле для досліджень. Саме для того, щоб згуртувати науковців для дослідження минулого та фіксації сучасного міста, ознайомити всіх зацікавлених з науковими напрацюваннями, на Прикарпатті видаватиметься науково-краєзнавчий часопис «Галич». 
Ідея видання часопису народилася в середовищі громадських діячів та науковців, а основним ініціатором справи став директор видавництва «Лілея – НВ» п. Василь Іваночко (м. Івано-Франківськ).
Відбулися перші робочі зустрічі ініціативної групи – редакційної ради журналу «Галич». До її складу на даний час входять: викладач Прикарпатського національного університету Мирослав Волощук (курує рубрику «Галич IX – XIV ст.»); директор департаменту містобудування та архітектури виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Володимир Гайдар (рубрика «Архітектура міста); викладач Прикарпатського національного університету Ігор Коваль (рубрика «Мистецтво Галича»); керівник науково-редакційного відділу „Звід пам'яток історії та культури. Івано-Франківська область" Зеновій Федунків («Галич у XIV – XVIII ст.»), науковий працівник відділу охорони культурної спадщини Національного заповідника «Давній Галич» Андрій Чемеринський (рубрика «Галич у період Австрійської та Австро-Угорської імперій: 1772 – 1918 рр.»; «Галич у період ІІ Речі Посполитої: 1918 – 1939 рр.»). Також, до роботи в редакційній колегії запрошено науковців з Львівської політехніки – Миколу Бевза та Юрія Лукомського та ін.
Обговорено концепцію видання журналу та акцентовано увагу на потребі видання окремої бібліотеки часопису (на зразок серії видань історико-краєзнавчого об’єднання «Моє місто»). В найближчому часі буде затверджено перелік видань, які є найбільш пріоритетними для друку. Також, редакційна рада планує створити окрему веб-сторінку журналу в мережі Інтернет.
Редакційна рада сподівається видати перше число часопису та здійснити його презентацію громадськості ще в цьому році. На даний здійснюється збір статей для першого числа часопису.

ДЛЯ ДОВІДКИ.
Волощук Мирослав Михайлович. Кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії. Народився 2 липня 1979 р. 1995 - 2000 рр. - навчання на історичному факультеті Прикарпатського унівенситету імені Василя Стефаника. 2000 - 2003 рр. - аспірантура. 30 вересня 2005 р. захистив кандидатську дисертацію на тему "Військово-політичні стосунки Угорського королівства з Галицьким і Галицько-Волинським князівством (кінець ХІІ - ХІІІ ст.)". Досліджує русько-угорські відносини ІХ - XIV ст.

Гайдар Володимир Григорович - директор департаменту містобудування та архітектури виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.
Народився в 1977 р.  У 2002 році закінчив Національний університет ”Львівська політехніка” за спеціальністю «Містобудування», кваліфікація – магістр архітектури. З 2012 року працює у Департаменті містобудування та архітектури виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради. На посаді директора Департаменту містобудування та архітектури виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради – головного архітектора міста з грудня 2014 року.

Іваночко Василь Степанович. Художник, графік, нумізмат.
Народився 17 вересня 1968 р. у м. Бурштин Івано-Франківської області. Був активістом Студентського братства, один з відрожувачів Пласту в Івано-Франківську та області.
Заснував видавництво «Лілея-НВ», що спеціалізується на видавництві сучасної української літератури. Видав одні з перших книг відомих сучасних українських письменників: Т.Прохаська, Ю.Андрюховича, Ю.Іздрика та інших. Меценат, активно сприяє поширенню україномовних книг на Сході, допомагає ЗСУ. Член Національної спілки краєзнавців України, член історико-краєзнавчого об'єднання „Моє місто".

Федунків Зеновій Богданович - член історико-краєзнавчого об'єднання „Моє місто". Уродженець с. Дем'янова Галицького району, після закінчення історичного факультету Івано-Франківського державного педагогічного інституту ім. В. Стефаника працював коректором, редактором, старшим науковим редактором та заступником завідувача науково-редакційного відділу при управлінні культури облдержадміністрації. З 2006 року - керівник науково-редакційного відділу „Звід пам'яток історії та культури. Івано-Франківська область". Член Національної спілки краєзнавців України.

Чемеринський Андрій. У 1998 році закінчив історичний факультет Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника. До 2013 р. працював у галузі управління культури області (пам'яткоохоронна діяльність та музейництво). 
Працює у Національному заповіднику "Давній Галич". Автор ряду краєзнавчих публікацій у ЗМІ, наукових збірниках. Сфера наукових зацікавлень: Галич у період австро-угорського панування 1772–1918 рр. та ІІ Речі Посполитої (1918 – 1939); військова історія та оборонна фортифікація Першої світової війни на теренах сучасного Галицького району; Галич у філокартії кін. ХІХ – поч. ХХ ст. Член Національної спілки краєзнавців України, магістр історії.

До праці в редакційній раді часопису «Галич» буде залучено і інших науковців та краєзнавців нашого краю.


Переглядів: 936 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024