Вівторок, 19.03.2024, 06:58:29

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2015 » Червень » 22

У травні минуло 200 років від дня народження багатолітнього депутата австрійського парламенту та депутата крайового сейму, одного із засновників товариства «Просвіта», Товариства імені Тараса Шевченка, «Руського товариства педагогічного», історика і вченого, великого покровителя української літератури отця Степана Качали.
Народився Степан Качала 1815 року в містечку Фірлеїв (від 1948 р. — Липівка Рогатинського району) в багатодітній родині Теодора та Євдокії Качалів. Навчався у місцевій парохіяльній школі, відтак — у Бережанській гімназії. Після закінчення  гімназії С. Качала вступив до Львівської духовної семінарії. Семінарія в ті часи перебувала під впливом ідей Маркіяна Шашкевича і організованої ним «Руської Трійці». Вірність тим ідеям Степан Качала зберіг протягом усього свого життя.
Після скасування панщини у 1848 р ... Читати далі »

Переглядів: 482 | Долучив: Dnister | Дата: 22.06.2015

З моменту зацікавлення істориків історією Галича, впродовж середини ХІХ – початку ХХI cт., надруковано десятки статей та окремих монографій, присвячених історії міста в різні історичні періоди. Щороку відбуваються наукові конференції та видаються наукові збірники присвячені ролі Галича в державотворчих процесах України. Значний масив роботи у напрямку дослідження, збереження та популяризації історії Галича та його пам’яток здійснює Національний заповідник «Давній Галич», як провідна наукова установа.
Проблематика історії міста є дуже різноманітною – окремі науковці чи академічні колективи завжди матимуть широке поле для досліджень. Саме для того, щоб згуртувати науковців для дослідження минулого та фіксації сучасного міста, ознайомити всіх зацікавлених з науковими напрацюваннями, на Прикарпатті видаватиметься науково-краєзнавчий часопис «Галич ... Читати далі »

Переглядів: 930 | Долучив: Dnister | Дата: 22.06.2015










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024