Вівторок, 19.03.2024, 09:25:37

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2015 » Червень » 10

Краєзнавець і журналіст Іван Бондарев презентував франківцям збірку ”Легенди і бувальщини Івано-Франківська”.
Це друга книга з серії легенд про Івано-Франківськ. У попередній роботі Бондарев зібрав 60 переказів і бувальщини польського та австрійського періоду. В нову книгу ввійшли 58 легенд про радянський період і перші роки Незалежності України. Деякі з легенд краєзнавець почув від безпосередніх учасників. Так, в книзі є уривок з роману ”Таємниця” Юрія Андруховича, де відомий літераторів розповідає історію свого батька. Є в збірці історія і про приміщення Конгресу рисувальників, колишній готель ”Дністер”, яка розповідає чому в Франківську будівлю називали Чорнобилем.
Книжка вийшла друком в видавництві ”Лілея-НВ” в серії ”Моє місто” і, як описав її Володимир Єшкілев, оформлена в тонах і ”іванобондарівському ... Читати далі »

Переглядів: 573 | Долучив: Dnister | Дата: 10.06.2015

Блаженний священномученик Омелян Ковч — людина виняткової мужності. Впродовж багатьох років про нього у нас і не згадували, поки Україну не відвідав у 2001 році Папа Іван-Павло II, який проголосив отця Омеляна Ковча блаженним священномучеником. А вже 24 квітня 2009 року в Києві відбулося урочисте проголошення блаженного священномученика Омеляна Ковча покровителем душпастирів Української Греко-Католицької Церкви. Таким чином, Омелян Ковч повернувся із забуття.
Народився він 20 серпня 1884 року в селі Космачі на Гуцульщині в сім’ї військового капеляна Григорія Ковча. із 1905 по 1911 роки навчався в колегії Святих Сергія та Вакха в Римі, в чому йому всіляко сприяв митрополит Андрей Шептицький. Свою першу парафію отримав далеко за межами України — в містечку Козарац (теперішня Боснія та Герцеговина). Згодом пішов капеланом до українського війська УГА, а вже з 1922 ... Читати далі »

Переглядів: 604 | Долучив: Dnister | Дата: 10.06.2015

У Зелену неділю обіч гостинця Івано-Франківськ - Галич на повороті до Духової криниці з нагоди  сторіччя насипання Стрілецької могили українським героям, які загинули на підступах до Галича у червні 1915 року,  відбулося велелюдне віче. 
Тут поховано п’ять українських патріотів: Василя Гасюка, Івана Дигалюка, Василя Данилюка та двох невідомих усусусів. Історія цієї могили є досить цікавою. В літературі за нею закріпилась назва «Стрілецька могила на Лисій горі», яку вживають і у Викторові. Мешканці Сільця називають це урочище «Чубата», а тому тут побутує найменування «Могила на Чубатій». 
Найкраще поєднання двох номінацій зробив поет Степан Пушик у своєму вірші «Іду з гори Лисої на Чубату…». За сто років її кілька разів зрівнювали із землею - у часи  польського панування та радянської влад ... Читати далі »

Переглядів: 559 | Долучив: Dnister | Дата: 10.06.2015










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024