Четвер, 28.03.2024, 17:04:06

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Жовтень » 13 » На Прикарпатті вшанували станичного УПА Дмитра Повха
19:40:54
На Прикарпатті вшанували станичного УПА Дмитра Повха

Пам'ять станичного УПА Дмитра Повха вшанували у вівторок, 12 жовтня, у селі Княждвір, що на Коломийщині.

Про це повідомляє журналістка Фіртки.

Пройти шлях бойової слави мешканця Княждвора Дмитра Повха зібралось чимало охочих. Учні та вчителі Княждвірського ліцею, місцеві жителі, історики та краєзнавці, студенти та викладачі Коломийського інституту управління природними ресурсами.

Краєзнавець Василь Футулуйчук розповідає, такий захід організовують кожних п’ять років. Похід розпочинають від каплиці, яку побудували мешканці Княждвора в пам’ять про упівців.

"П’ять років тому ми вже проводили таку акцію, щоразу ми приходимо на місце, де він загинув. Це була криївка, де борці за незалежність України разом із побратимами переховувались. В нашому селі були такі люди, які співпрацювали з енкаведистами та розповіли їм, де знаходиться цей схрон.

В той момент, коли представники НКВД оточили криївку всередині були брати Василь та Іван Фарбішевські вони здались, а натомість Дмитро Повх розумів, які тортури на нього чекатимуть, він спалив всі документи та підірвав себе гранатою", - розповідає краєзнавець.

Упівця на рідній землі не поховали, його тіло на підводі відвезли в сусіднє село Печеніжин, де разом з іншими побратимами поховали в одній могилі, додає, Василь Футулуйчук.

"Молодих хлопців ховали без одягу, без прощання та навіть без панахиди. А на місці його смерті небайдужі встановили пам’ятний хрест, який вкотре нагадуватиме всім, які були складні часи", - продовжує краєзнавець.

У 1992 році на місці смерті станичного Дмитра голова осередку ОУН  Василь Чавага разом із небайдужими встановили пам’ятний хрест.

"Активісти відновили криївку та окрім цього хреста в пам’ять про бійців встановили ще декілька хрестів в селі. Також в центрі села облаштували  меморіальний комплекс", - ділиться спогадами колишній війт села Дмитро Чорний.

Петро Ніжник, керівник стрілецького гуртка, який дійсний в Княждвірському ліцеї розповідає, основна мета – це передати наступному поколінню пам’ять та велич про подвиги односельців, які воювали за Незалежність України.

"Ми присвячуємо наш похід великому святу Покрови. В цей день ми йдемо до лісу до пам’ятного хреста великому герою України, воїну Дмитру. Ми хочемо донести до молоді, що про таких людей необхідно пам’ятати, розповідати та найголовніше шанувати пам’ять про них".


Переглядів: 149 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024