Четвер, 25.04.2024, 17:55:30

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2019 » Листопад » 9 » На відзначення Листопадового чину
19:13:28
На відзначення Листопадового чину

До 101 річниці Листопадового чину та 130-річчя від дня народження і 100-річчя від дня смерті Миколи Євшана 1 листопада 2019 р. в приміщенні Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Микола Євшан і розвиток літературно-критичної та естетичної думки в Галичині на початку ХХ ст.».

Співорганізаторами конференції стали Івано-Франківська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, Івано-Франківська обласна організація Національної спілки письменників України, Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника, Івано-Франківський осередок Наукового товариства ім. Шевченка, Дрогобицький державний педагогічний університет ім. І.Франка.

В роботі Всеукраїнської науково-практичної конференції взяли участь науковці з Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської, Чернівецької областей.

У рамках конференції було вручено літературно-краєзнавчу премією ім. Миколи Євшана Івано-Франківських обласних організацій Національної спілки письменників України та Національної спілки краєзнавців України.

Цьогорічними лавреатами стали: Дмитро Юсип в номінації «Літературна критика» за більш як півстолітнє служіння українській літературі і повернення імені Миколи Євшана у всеукраїнський культурний контекст; Степан Хороб в номінації «Літературознавство» за дослідження «Сторінки української драматургії кінця ХІХ – початку ХХ століття».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Біографічна довідка: Микола Євшан (Микола Йосипович Федюшка) народився 19 травня 1889 р. в смт. Войнилів Калуського району Івано-Франківської області у сім’ї рільника. Закінчив Станіславську гімназію, навчався у Львівському університеті. За сприяння Михайла Грушевського Микола Федюшка працював у Науковому Товаристві імені Шевченка, Академічному Домі. Деякий час був особистим секретарем Михайла Грушевського. За активну проукраїнську громадсько-політичну діяльність був змушений продовжувати вищу освіту у Віденському університеті. Найбільш активна літературознавча та громадська діяльність М. Євшана відбивається у журналах «Бджола», «Будучність», «Літературно-науковий вісник», «Українська хата».

За короткий період діяльності (10 років) написав і опублікував понад 170 літературно-критичних та публіцистичних творів, переклав українською мовою цілий ряд філософських та літературознавчих праць німецьких, польських, чеських, італійських авторів.
З початком Першої світової війни працював деякий час в українських виданнях Відня, а потім добровільно подався до війська.

У перші дні виникнення Західно-Української Народної Республіки під керівництвом Миколи Євшана вояки-українці його підрозділу склали присягу на вірність ЗУНР. Пізніше Микола Федюшка служив в Українській Галицькій армії. У роковини проголошення ЗУНР (31 жовтня1919) Микола Євшан виголосив на святі Галицької Армії у Вінниці свою відому промову «Великі роковини України».

Це була вершина його творчості, популярності й останнє патріотичне, громадянське слово. Микола Євшан помер 23 листопада 1919 року від епідемічного висипного тифу у Вінниці, як і 10 тисяч вояків УГА інфікованих унаслідок спецоперації ворогів України.


Переглядів: 275 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024