Середа, 24.04.2024, 01:52:16

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Жовтень » 31 » Не планують зупинятись: на Прикарпатті краєзнавці оновили 100 хрестів часів Першої світової
15:06:37
Не планують зупинятись: на Прикарпатті краєзнавці оновили 100 хрестів часів Першої світової

Краєзнавцям за рік вдалося розчистити 100 хрестів. На черзі — ще 260.

Про це повідомляють Вікна.

Минув рік з часу, як краєзнавці Олександр Коваль та Андрій Шутяк взялися до впорядкування хрестів у військовому секторі калуського старого кладовища. У суботу, 30 жовтня, почистили вже сотий хрест.

"На початку робота нам здавалася легкою. Мали надію швидко все закінчити і дуже сподівались, що до нашої ініціативи долучаться волонтери. На жаль, не так сталось, як гадалось (хоча частенько допомагають друзі: Бутусін Олег з сім’єю і Безрукий Зеник). Але ми вперто продовжуємо розпочате", — розповів Олександр Коваль.

Окрім чищення самих хрестів, відновлення написів, впорядкування території, краєзнавцям за цей період вдалось провести й величезну архівну роботу, зацікавити багато пошуковців періоду Першої світової війни зокрема й за кордоном.

Завдяки головній спеціалістці загального відділу виконавчого комітету Калуської міської ради Маріанні Думенко триває робота з пошуку та залучення грантових коштів. 

"А найголовніше — здійснюється моя мрія: розпочалось будівництво каплички на території старого кладовища на честь Святої Покрови, захисниці Українського війська", — зазначив Олександр Коваль.

За словами краєзнавця Андрія Шутяка, на цвинтарі поховані військові армій Австро-Угорщини, Російської імперії та цивільне населення. Краєзнавець вважає, що хоч і на цвинтарі 360 бетонних хрестів, однак поховано людей набагато більше.

Упродовж року Андрій Шутяк разом із директором КП «Ритуальна служба» Олександром Ковалем займалися реставрацією написів на хрестах. За цей період вдалося розчистити 100 хрестів. 

На черзі — ще 260. Близько 40% інформації про похованих вдається ідентифікувати за допомогою військових архівів. Адже тут, на відміну від написів на хрестах, збереглися і дата та місце народження та причина смерті.


Переглядів: 141 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024