П`ятниця, 19.04.2024, 03:53:28

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2014 » Червень » 27 » Перша світова війна і Прикарпаття
15:09:11
Перша світова війна і Прикарпаття

Під такою назвою 25 червня в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка з ініціативи історико-краєзнавчого об’єднання „Моє місто” відбувся круглий стіл, присвячений 100-літтю від початку Великої війни.
Прикарпаття – один з небагатьох регіонів України, на території якого пройшли масові, жорстокі і криваві бойові дії під час Першої світової війни. Війни, участь у якій взяли 38 країн світу, мобілізувавши до своїх армій 73 мільйони солдатів, 10 мільйонів з яких – загинули, а 20 мільйонів були поранені. Приводом до війни стало вбивство 28 червня 1914 р. у Сараєво наступника австрійського престолу Франца Фердинанда. 
Дослідження історії Прикарпаття в роки Великої війни має важливе значення  передусім тому, що між двох військових блоків – Троїстого союзу (Німеччина, Австро-Угорщина й Італія) та Антанти (Англія, Франція та Росія) опинилося цивільне населення краю, на яке припав основний тягар війни – господарська розруха, злидні, бідування, біженці, заручники тощо.
Саме Перша світова війна зі своїми масовими жертвами, жахливими потрясіннями істотно вплинула та докорінно змінила стан соціально-економічного та культурно-духовного життя Прикарпаття, який досяг свого найбільшого розквіту перед її початком. Водночас вона засвідчила марність сподівань імперських кіл установити тотальний контроль на західноукраїнських землях, а поширення ідей національної державності й соборності в Галичині наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. створило необхідні передумови для збройної боротьби за Українську державу в 1918 р.
За словами модератора заходу, доктора політичних наук, доктора філософії, професора ПНУ ім. В. Стефаника та члена історико-краєзнавчого об’єднання „Моє місто” Івана Монолатія, тема воєнних конфліктів сьогодні є надзвичайно актуальною, оскільки наша держава перебуває в стані неоголошеної війни з Росією, а організована зустріч великою мірою спонукатиме небайдужих містян до роздумів про трагічні події в історії України як 100-літньої давності, так і сьогодення. Науковець окреслив присутнім передумови виникнення Великої війни, її психологічні аспекти, особливості становлення окупаційних режимів на західноукраїнських землях тощо.
Аналогію між подіями Першої світової війни та нинішньою ситуацією у Східному регіоні країни провів у своєму виступі доктор історичних наук, професор ПНУ ім. В. Стефаника, заступник голови обласної державної адміністрації Сергій Адамович. Дослідник, у науковому доробку якого є книга „Станиславів у часи лихоліть Великої війни (1914-1918 рр.)”, зосередився на ознайомленні учасників круглого столу із життям обласного центру зазначеного періоду.
Своїми роздумами про причини вйни, її трагічний слід в історії Прикарпаття поділилися кнандидат історичних наук, доцент ПНУ ім. В. Стефаника Юрій Довган та відомий краєзнавець Петро Арсенич.
Під час круглого столу всі його учасники, серед яких – історики та краєзнавці Ростислав Гандзюк, Василь Кардащук, Тарас Маланюк, Ігор Дрогобицький, Петро  Ганцюк, Роман Чорненький, член об’єднання „Моє місто” архітектор Ігор Панчишин мали змогу висловити свої міркування з приводу місця і ролі Першої світової війни в історії Галичини, її впливу на суспільно-політичне та культурне життя краю тих років.
Доречним доповненням круглого столу стали зачитані Іваном Монолатієм із  книги „Цісарська Коломия. 1772-1918” його авторства та хрестоматії з історії Івано-Франківська „Моє місто” уривки спогадів про Першу світову війну її учасників та свідків. Ці та багато інших цікавих досліджень вітчизняних та прикарпатських науковців пропонувала присутнім організована у відділі краєзнавчої літератури книжкова виставка „Перша світова війна і Прикарпаття”.
Своєрідною „родзинкою” дійства виявився показ слайдів давніх поштівок із зображеннями Станиславова часів війни з колекції Зеновія Жеребецького, афіш, відозв, звернень до мешканців м. Коломиї, а також досі невідомих для істориків кіно- та фотодокументів з генерального архіву Німеччини та Австрійської національної бібліотеки, що дозволили учасникам заходу отримати нові знання про наш край часів Першої світової війни та наочно побачити західноукраїнські землі у той нелегкий  період їхньої історії. 
Професор Іван Монолатій запросив учасників заходу та усіх бажаючих відвідати наступні зустрічі, присвячені даній тематиці, які відбудуться у стінах обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка.


Переглядів: 645 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024