П`ятниця, 26.04.2024, 22:42:46

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Жовтень » 4 » Правник Іван Мандичевський
20:18:17
Правник Іван Мандичевський
Теперішня вулиця Соборна у Надвірній у період австро-угорського і польського панування носила ім`я Корнила Мандичевського. Навіть людям старшого покоління це прізвище маловідоме. Парох міста отець Корнило Мандичевський відіграв значну роль у піднесенні культурного й освітнього рівня життя повітового центру.
Не менш відомим у Східній Галичині було ім`я його сина Івана Мандичевського. Народився він у Надвірній 17 січня 1854 р. Навчався на юридичному факультеті Львівського університету, де познайомився з І. Франком, М. Павликом, І. Терлецьким. І недаремно в «Енциклопедії Українознавства» його названо соратником Великого Каменяра. Із 1877 р. бере активну участь у виданні популярного журналу «Друг», член його редколегії, згодом адміністратор. За участь у національно-визвольному русі його, як і М. Павлика та І. Франка, у 1877 р. заарештовують на два місяці. Це перша масова поліційна акція, спрямована проти радикалів, яка мала на меті залякати їх.
У 1890 р. відбувається установчий з`їзд Русько-української радикальної партії, членом якої він стає.
Від імені станіславської «Руської бесіди» Іван Мандичевський запрошує Івана Франка для виступу на святкуванні 75-их рокових із дня народження Тараса Шевченка. Цікава доповідь Каменяра викликала велике зацікавлення не лише громадськості Станіславова, а й цілої Галичини. Доказом цьому є те, що газета «Діло» помістила на своїх сторінках Франковий виступ із Шевченківського свята.
З Іваном Мандичевським радилися інтелектуали Галичини, бажали почути його думку.
У 1879 р. у Львові виходить переклад з німецької мови праці відомого історика і філософа Г. Шеля «Суспільно-політичні сторонництва (партії – Автор) в Німеччині». Його здійснив І. Мандичевський. Працював над доповненнями до «Покащика нової української літератури (1798-1883)» М. Комарова. Примірник книги з помітками І. Мандичевського зберігався в особистій бібліотеці відомого українського літературознавця, дійсного члена Наукового товариства ім. Т. Шевченка Михайла Возняка.
У 1908 р. з ініціативи І. Мандичевського у Станіславові діє «Кружок правників» як незалежний від  академічного товариства правничий осередок. За оцінкою Костя Левицького, цей «Кружок» готував юристів-українців до оборони прав простого народу. Його члени ставили завдання охопити діяльністю галицькі міста і «взяти у свої руки провід національного життя». Приміром, Окуневський працював на Коломийщині, Олесницький – на Стрийщині, Мандичевський і Бачинський – у Станіславові.
Власну бібліотеку подарував Науковому товариству ім. Т. Шевченка. Але, на жаль, як цілісність вона не зберігалася і розпорошена у фондах наукової бібліотеки ім. Стефаника у Львові.
У 1925 р. Іван Мандичевський помирає. Могила збереглася на цвинтарі в Івано-Франківську.
Михайло СЕМКІЯШ,
викладач
Надвірнянського  коледжу НТУ

Переглядів: 518 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024