Четвер, 28.03.2024, 17:06:35

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Грудень » 27 » Про видання присвячені Галичу говорили в Івано - Франківську
16:24:05
Про видання присвячені Галичу говорили в Івано - Франківську

26 грудня 2018 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація серії збірників наукових праць «Галич», яка вийшла друком у видавництві «Лілея НВ» (директор Василь Іваночко) за редакцією доктора історичних наук, професора Мирослава Волощука. Серія є цінною інформаційною базою, у якій містяться дані щодо процесу розвитку та становлення древнього Галича.

Презентація перших випусків збірника наукових праць «Галич» вже відбувалася в обласній бібліотеці. Цього року світ побачив третій випуск збірника, а також три випуски Другої серії видання.

Презентація розпочалася з привітального слова директора обласної бібліотеки ім. І.Франка Людмили Бабій, яка представила авторів окремих видань серії та зауважила, що «кожна книга дає можливість не тільки познайомитися з новим поглядом на історичне минуле княжого Галича, а ще й відтворити цілу епоху його розвитку».

Вона запросила до слова професора Мирослава Волощука, який розповів про свою роботу над даним виданням і влучно зазначив, що дослідження спадщини давнього Галича мали б бути масштабнішими, адже праці такого типу спричиняються не лише до популяризації української історії, а ще й стають вартісним ресурсом.

На презентації були присутні два автори Другої серії (Випуск 2): кандидат історичних наук Ігор Коваль та молодий науковець Андрій Стасюк. Метою їхніх досліджень стала діяльність історика Я. Пастернака, тому ця праця має назву «Ярослав Пастернак - дослідник «Галицької Трої». Як стверджує один із авторів цієї історичної хроніки Андрій Стасюк: «Я. Пастернак - знакова постать і творець української археології, який зумів відкрити і знайти серце нашої Галичини». Автор також поділився з присутніми історією написання праці, роботу над якою розпочав 10 років тому ще будучи студентом. Постать Я. Пастернака настільки зацікавила молодого дослідника, що він вибрав її темою своєї дипломної роботи, яка згодом вилилася у подальше дослідження. Натхненником цієї наукової праці Андрій Стасюк вважає другого автора цієї книги - вченого Ігоря Коваля, який зумів лаконічно і чітко окреслити перспективи їхнього дослідження. «Такі праці, окрім згаданого видання, мають ще й інші перспективи, зокрема книгою могла би бути антологія про історію Галича чи антологія про відкриття Я. Пастернака», - зазначив І. Коваль.

При подальшому обговоренні присутні мали змогу почути цікаві факти про створення видань серії, ставити питання та висловлювати власні міркування.

На презентації виступив доктор історичних наук, професор Володимир Великочий, який висловив щире захоплення книгами даної серії, великим значенням вміщених у ній досліджень.

У своєму виступі директор видавництва «Лілея НВ» Василь Іваночко розповів, що він звернувся до голови обласної ради Олександра Сича, який позитивно оцінив даний проект і запропонував включити збірники в обласну програму підтримки книговидання і передати їх для бібліотек області.

Видавець подарував читачам обласної бібліотеки презентовану серію книг «Галич» і подякував працівникам книгозбірні за сприяння в популяризації нових видань та створення теплої і дружньої атмосфери на усіх бібліотечних зустрічах.


Переглядів: 276 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024