П`ятниця, 19.04.2024, 12:38:17

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Липень » 19 » Ретро-новина: «голі» скандали
21:35:21
Ретро-новина: «голі» скандали

Незважаючи на наявність у місті своєрідного «кварталу червоних ліхтарів» на вулиці Зосина Воля, Станиславів мав репутацію провінційного і пуританського міста. Будь-які випадки порушення пристойності викликали тут великий резонанс і широко обговорювалися.

Так, у січні 1900 року вибухнув скандал, пов’язаний з артисткою. Тоді в Станиславові гостював люблінський театр і демонстрував оперетку «Бідна дівчина», в якій ішлося про кохання багатія й простої панянки.

Зразу ж після прем’єри містом поповзли чутки, що одна з артисток, панна Фертнер, роздягнулась під час вистави догола! Газета «Кур’єр станиславівський» рішуче спростувала плітки і зауважила, що панна Фертнер хоча й поводилась на сцені досить вільно, все ж не опустилася до такої непристойності.

Про ще один «голий» скандал преса повідомила у вересні 1934 року. Наприкінці серпня того року на вул. Перацького (тепер вул. Шевченка) та у міському парку прогулювалася гола дівчина! Через кілька днів панночку-екстремалку знову бачили відвідувачі парку – і знову в костюмі Єви.

Згодом виявилося, що нещасна дівчина, 21-річна Гіна Т., була душевнохворою донькою бідного місцевого столяра. Її одного разу вже відвозили до Кульпарківської лікарні у Львові й начебто вилікували.

Але через певний час дівчина знову почала виявляти ознаки душевної хвороби. Вона потай від батька ночами вибиралася з дому, блукала вулицями, вступала в бійки з місцевими повіями, бувало, нападала й на запізнілих перехожих.

Потім у неї з’явилася ідея шокувати людей серед білого дня своїм непристойним виглядом. Преса повідомляла, що батько дівчини не мав коштів для її подальшого лікування, і закликала компетентні органи подбати про душевнохвору.

Газета «Кур’єр станиславівський» від 14 січня 1900 р. і газета «Хвиля» від 1 вересня 1934 р.

Олена БУЧИК


Переглядів: 220 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024