П`ятниця, 29.03.2024, 01:28:34

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Липень » 19

Прийнято вважати, що трудове заробітчанство – це ознака наших нелегких часів. Проте наші краяни виїжджали на заробітки і за Австрії, і за Польщі.

Так, на початку ХХ ст. була поширена трудова еміграція до Америки та Канади. У травні 1901 року через Станиславів проїхало 1280 селян з Отинії, Тлумацького повіту та інших місцевостей, які вирушали в еміграцію до Америки.

Лише за один тиждень у травні 1902 року на заробітки до Америки виїхало 800 галичан. Більшість емігрантів походила з Тлумацького повіту, а зі Станиславівського – лише 60 осіб. За Польщі мешканці нашого краю найчастіше їздили заробл ... Читати далі »

Переглядів: 204 | Долучив: Dnister | Дата: 19.07.2020

Незважаючи на наявність у місті своєрідного «кварталу червоних ліхтарів» на вулиці Зосина Воля, Станиславів мав репутацію провінційного і пуританського міста. Будь-які випадки порушення пристойності викликали тут великий резонанс і широко обговорювалися.

Так, у січні 1900 року вибухнув скандал, пов’язаний з артисткою. Тоді в Станиславові гостював люблінський театр і демонстрував оперетку «Бідна дівчина», в якій ішлося про кохання багатія й простої панянки.

Зразу ж після прем’єри містом поповзли чутки, що одна з артисток, панна Фертнер, роздягнулась під час вистави дого ... Читати далі »

Переглядів: 217 | Долучив: Dnister | Дата: 19.07.2020

В одному з номерів «ЗК» ми вже розповідали про косметику, якою користувалися красуні Станиславова за старої доброї Австрії. Тоді на їхніх туалетних столиках зберігалися переважно вироби місцевих аптекарів. У міжвоєнний період ситуація помітно змінилася.

Станиславівські пані мріяли про дорогу французьку косметику чи полювали за дешевшими німецькими засобами, які в тогочасній Польщі можна було придбати лише з-під поли.

Косметологія від доктора Мондшайна

... Читати далі »

Переглядів: 212 | Долучив: Dnister | Дата: 19.07.2020

10 липня 1910 року в Яремчі відбулося урочисте освячення новозбудованого костелу – псевдоготичного шпилястого храму, виконаного в модному у той час закопанському стилі. Ця споруда понад тридцять років прикрашала містечко, яке вже тоді вважалося столицею тутешніх курортів.

“Одна з найгарніших і найбільш відвідуваних курортних місцевостей східної Галичини Яремче, розташована в східних Бескидах, біля самого угорського кордону, дочекалася власного костелу, більше потрібного для великої кількості курортників, які туди приїжджають, ніж для польської колонії, яка там перебуває постійно”, – писав про ту подію  краківський тижневик Nowości Illustrowane.

Цей храм будували на пожертви простих громадян та відомих меценатів. Гроші на нього збирали досить довго – близько десяти років. Ще в листопаді 1900 року газета Kurjer Stanislawowski повідомляла, що вдова залізничного машиніста, якась пані Мокрицька, склала пожертву в розмірі 100 корон (це се ... Читати далі »

Переглядів: 174 | Долучив: Dnister | Дата: 19.07.2020

В Івано-Франківську відбулися установчі збори по створенню первинного осередку обласної організації Національної спілки краєзнавців України у ДВНЗ “Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника”.

Проведення зборів здійснювалося відповідно до рішення Правління Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України від 28 травня 2020 р. про структурну розбудову організації та на підставі п.1.1 розділів I і IV Статуту Національної спілки краєзнавців України.

Ухвалено рішення про створення осередку на факультеті туризму Державного вищого навчального ... Читати далі »

Переглядів: 196 | Долучив: Dnister | Дата: 19.07.2020

Є три версії появи караїмської громади у Галичі. Одна з них говорить, що караїми оселились на цих землях на початку ХVI ст., в ході еміграції з Османської імперії. Друга розповідає про переселення караїмів князем Вітовтом наприкінці XIVст. За третьою версією 80 караїмських родин прибули до Галича у 1246 р., після перемовин князя Данила Галицького з ханом Батиєм 1243 р.

Ярослав Дашкевич вніс у науковий обіг унікальний історичний документ ХІІІ ст. про початки поселення караїмів у м. Галичі - колофон.

Колофон  – пам’ятний запис на пергаментному молитовнику, написаному, за свідченням галицьк ... Читати далі »

Переглядів: 210 | Долучив: Dnister | Дата: 19.07.2020










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024