Четвер, 25.04.2024, 11:35:34

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Жовтень » 16 » Секрети повстанського життя та легендарна історія кохання: у Яремчі відновили криївку часів УПА
20:13:21
Секрети повстанського життя та легендарна історія кохання: у Яремчі відновили криївку часів УПА

Криївку часів УПА відбудували в туристичному Яремчі. Із-поміж 12 віднайдених повстанських схованок обрали цю, оскільки в районі вона залишалася нерозсекреченою найдовше. Останній бій з енкавеесівцями вояки УПА прийняли там майже 70 років тому – 28 грудня 1952-го.

Замасковані травою та мохом двері ведуть під землю. Тут – кімната. На перший погляд, ніби звичайна хата. Але конспірація, кажуть, тут понад усе, аби ворог не викрив. Криївку мешканці Яремча облаштували точнісінько так, як це робили упівці у середині минулого століття. Одна з головних умов – поруч має бути джерело, повідомляє ТСН.

“Є вода, дренажна система”, – показує керівник відділу туризму Яремчанського міськвиконкому Петро Бабчук.

У стелі – отвори, де була вентиляція. З зовнішньої сторони вона також була замаскована.

Це криївка-реконструкція. Справжня, повстанська, була неподалік. Витесана у крутій скелі над гірською річкою. З невеликим віконечком, крізь яке проглядалося сусіднє село та дорога. Нині від неї ані сліду не залишилося – знищили чисельні зсуви. Василь Яворський 17-річним хлопцем носив туди упівцям харчі: “То так треба було боком, лежачи, залізати туди в криївку – стоячи не можна було зайти”.

Здавалося б, неприступну криївку енкавеесівці таки викрили. Завербували одного з чотирьох повстанців, що 1952 року зимували тут. Той і здав законспіроване місце. Коли оточені упівці зрозуміли, що сили не рівні, самі себе постріляли.

Однак ця криївка прославилася не лише героїчним боєм, але й легендарним коханням. Про нього наречена одного з повстанців Василина Гнип’юк мовчала аж до старості. Родичам наважилася розповісти тільки перед смертю – адже за часів Радянського Союзу теревенити про свої зв’язки з повстанцями було смертельно небезпечно. Коли її коханого вбили, 21-річна дівчина дотримала свого слова перед коханим – заміж не вийшла і пішла в монастир.

Оповиту легендами криївку місцеві мешканці облаштовують своїми силами – з горищ повитягали речі тих часів. Більшістю з них й зараз можна користуватися.

Загалом в околицях Яремча було 12 таких повстанських схованок. Цю відновили першою.


Переглядів: 134 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024