Субота, 20.04.2024, 00:44:32

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Березень » 1 » Станиславів аварійний
11:48:16
Станиславів аварійний
На дорогах Прикарпаття щороку стаються сотні дорожньо-транспортних пригод. Аварії траплялися і на початку автомобільної ери. Отож, що відбувалося на вулицях довоєнного Станиславова?
Поштівка з колекції Петра Арсенича, видана у 1907 році, на якій зображене майбутнє Станиславова у 1914 році. Є навіть трамвай. Вже тоді художники вбачали на вулицях хаос.
Згадок про ДТП у довоєнній пресі не так багато, як нині. Тим не менш, дорожні трафунки ставалися навіть перед Першою світовою, коли автомобілі в місті були ще великою рідкістю. Вже у квітні 1911 року «Кур’єр Станиславівський» повідомляв про «Переїзд автомобілем».
«Знаний в місті нашому спортсмен, ротмістр драгунів барон Кароль Ріпп, їдучи швидко вулицею Сапіжинською (нині — Незалежності. — авт.), переїхав у вівторок близько шостої вечора п’ятилітню Бліме Еітзнер, дочку Рахміля та Гінди Еітзнерів, — мовиться в замітці. — Закликані лікарі, доктор Рубінштейн і доктор Маєвський, виявили у дитинки на голові великий синець, який може свідчити про струс мозку. Батьки подали скаргу до суду проти пана барона, котрий часто на своєму автомобілі їздить містом надто швидко».
Аварії робили не лише автомобілі. Тоді ж бо вулицями їздило багато кінного транспорту. Так, у лютому 1927 року Дяков Зенон на своїй однокінній повозці на перехресті вулиць Антонєвича (нині — Вірменська), Трибунальської (Шеремети) і Тринітарської переїхав селянку з Узина Євдоху Бакавську. Вона зазнала тяжких тілесних ушкоджень (це формулювання використовували й тоді). «Візник буде відповідати перед карним судом за необережну їзду», — резюмує газета.
Звичайне явище для Станиславова 1930-х — мийка автомобіля прямо в річці. Буває таке й нині.
І вже тоді на вулицях міста під колесами гинули люди. Одна з трагедій сталася на Грюнвальдській. Водій Василь Гудз врізався у кінний екіпаж. Кучер Азріель Швагер від травм помер. На вимогу прокурора Матковського водія арештували. Яка доля спіткала Гудза, на жаль, газети не повідомили, зате є згадка про іншого водія, Альфреда Бауеля. За небезпечну їзду, яка загрожувала життю його пасажирів, чоловіка посадили за ґрати на чотири місяці.
На людей наїжджали навіть велосипедисти. Влітку 1937 року на розі вулиць Третього Мая (Михайла Грушевського) та Петра Скарги (Василіянок) «невідомий роверист наїхав на урядника бюд­жетного управління Йозефа Моск­ву, який зазнав кількох травм і був відвезений до шпиталю».
Ця аварія не залишилася непоміченою. Вже через тиждень «Кур’єр Станиславівський» писав про «Ганебні витівки роверистів». Газета з обуренням звертається до адміністративних органів, аби ті поклали край «гарцюванням роверистів», бо останнім часом в місті сталося одразу кілька «нещасливих випадків» через велосипедистів. Вони, мовляв, нехтуючи правилами, їздять надто швидко по найжвавіших вулицях, загрожують життю пішоходів.
Відверто кажучи, у 1930-х велосипедисти дійсно робили городянам багато проблем. Принайм­ні, таке враження складається з тодішньої преси. В газетах часто зустрічається словосполучення «Роверисти на тротуарах». Кілька прикладів. Велосипедист, який їхав тротуаром, переїхав 12-річну Христину Попадюк. Дів­ч­инка зазнала чисельних травм. На вулиці Вовчинецькій ввечері невідомий велосипедист, їдучи знову ж таки тротуаром, вдарив стареньку Анну Вержбицьку, яка впала і сильно забилася.
Станиславівці на газетних шпальтах почали відкрито скаржитися на велосипедистів. На двоколісних лихачів на тротуа­рах нарікали на тій же Вовчинецькій, Третього Мая, Каспровки (Миру). Врешті терпець влади урвався. В листопаді 1937-го поліція навіть провела дві облави на роверистів. Під час першої затримали 18 чоловік, які не мали документів на свій транспорт, на 39 людей написали доповідні до староств за те, що їздили без гальм (!) та вело-дзвіночків. Друга облава виявила ще 19 чоловік, які не мали ліхтариків на своїх велосипедах.
Що тут додати? Як бачимо, дороги завжди були небезпечним місцем. Тож висновок один — дотримуйтеся правил та їдьте обережно. Щасливої дороги!
Микола Волков

Переглядів: 624 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024