П`ятниця, 29.03.2024, 09:08:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Березень » 01
Уже багато десятиліть триває дискусія про герби Галицько-Волинської Русі. Зрозуміло, що назвавши Галицько-Волинське територіальне об’єднання державою, його не можна уявити без державного герба. У Галицько-Волинському літописі йдеться про один з таких гербів: «За поприще од города Холма стоїть також башта кам’яна, і на ній — орел кам’яний вирізьблений; висота ж каменя — десять ліктів, а з верхівками і підніжжями — дванадцять ліктів». За цим описом церковний історик ХIХ ст. Антін Петрушевич вважав, що це зображення двоголового орла. «Якщо це княжий герб, то він належить Данилу, який побудував цей «стовп» разом з іншими холмськими укріпленнями», — висловлювався про холмське геральдичне різьблення історик Іван Крип’якевич.
Для встановлення генези давньоруської геральдики княжих часів надзвичайно важливими є відкриті керамічні п ... Читати далі »
Переглядів: 1178 | Долучив: Dnister | Дата: 01.03.2013

До 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка в Рогатині постане пам’ятник Кобзареві. Хоч Прикарпаття посідає перше місце в Україні за кількістю пам’ятників великому поетові і художнику — їх більше 170, в опільському районному центрі його нема. Для  спорудження пам’ятника об’єднали сили районна і міська влада, оголошено збір коштів від людей.
Переглядів: 481 | Долучив: Dnister | Дата: 01.03.2013

Середньовічні міста, м’яко кажучи, не відрізнялися чистотою та дотриманням санітарних норм.
По вулицях, стічними канавами текли зловонні нечистоти, а пішоходи не любили ходити вузькими вуличками. Чому? Тому що будь-якої миті з вікна могло пролунати «Побережись!», і на голову бідоласі виливався вміст нічного горщика.
Із настанням ери капіталізму усі ці смердючі жахи залишились у минулому. Водогін і каналізація, здавалося б, назавжди вирішили санітарні проблеми міст. А ось і ні!
Так, газета «Прикарпатська правда» від 13 квітня 1948 року писала про такі неподобства: «Жителі будинку № 18 по вулиці 17 вересня (тепер — південний бік площі Ринок) не бажають виносити сміття, а прост ... Читати далі »
Переглядів: 554 | Долучив: Dnister | Дата: 01.03.2013

На дорогах Прикарпаття щороку стаються сотні дорожньо-транспортних пригод. Аварії траплялися і на початку автомобільної ери. Отож, що відбувалося на вулицях довоєнного Станиславова?
Поштівка з колекції Петра Арсенича, видана у 1907 році, на якій зображене майбутнє Станиславова у 1914 році. Є навіть трамвай. Вже тоді художники вбачали на вулицях хаос.
Згадок про ДТП у довоєнній пресі не так багато, як нині. Тим не менш, дорожні трафунки ставалися навіть перед Першою світовою, коли автомобілі в місті були ще великою рідкістю. Вже у квітні 1911 року «Кур’єр Станиславівський» повідомляв про «Переїзд автомобілем».
Переглядів: 619 | Долучив: Dnister | Дата: 01.03.2013

Вацлав Хованець, Здіслав Стронський, Францішек Котлярчук. Ці люди, змінюючи один одного, 16 років керували нашим містом.

Творець «Великого Станиславова»
У 1924 році урядовим комісаром Станиславова призначили Вацлава Хованця. У місті це прізвище знали добре, адже Хованці входили до п’ятірки тутешніх мільйонерів. Вацлав народився у 1887 році у Станиславові й був чи не першим в історії «корінним» головою міста. Його батько Станіслав Хованець володів найбільшою станиславівської друкарнею. 
Після смерті батька у 1910 році Вацлав допомагає матері кер ... Читати далі »
Переглядів: 622 | Долучив: Dnister | Дата: 01.03.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024