Четвер, 28.03.2024, 13:38:28

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Березень » 08
Зв’язки західноукраїнських земель з Наддніпрянською Україною особливо зміцніли з часу появи тут творів Т. Г. Шевченка в середині ХIХ століття. Хоч поет ніколи не був у Галичині, та він цілком заволодів думами і серцями трудящих краю, став для них близьким і рідним. Робітники і селяни, учні й студенти вивчали напам’ять безсмертні твори поета, віддавали останню копійку, щоб придбати Шевченків портрет і «Кобзаря», а купивши, зберігали їх як найдорожчі реліквії. За «Кобзарем» вчилися читати діти, а його автор замінив трудящим вчителя, порадника і захисника. В краї часто видавали твори поета, виконували на концертах відомі музичні твори на слова Шевченка, написані західноукраїнськими композиторами. Галицький театр під час гастролей знайомив населення з п’єсами на шевченківську тематику. Жителям краю були добре відомі і полотна західноукраїнських художників, присвячені Кобзареві. На цьому і хочемо зупинит ... Читати далі »
Переглядів: 816 | Долучив: limnytcja | Дата: 08.03.2013

Івано-Франківщина, кажуть, має найбільшу в Україні кількість пам’ятників Кобзареві — близько 170. У знаного прикарпатського краєзнавця Петра Арсенича виникла думка про створення в Івано-Франківську музею Тараса Шевченка. Річ у тім, що він із 60-х років минулого століття збирає рідкісні книги, часописи кінця ХIХ — початку ХХ століття, документи, поштові листівки, фотографії та інші матеріали з минувшини, пов’язані з іменем українського генія та багатьох інших видатних українців. У невеличкому помешканні історика і книголюба таких безцінних експонатів вже дуже багато, тому і вирішив пан Петро віддати дещо на громадський музей.
Залами неіснуючого музею «Лиш би він був», — таку ніби просту умову ставить Петро Iванович, даючи згоду віддати власну збірку на користь людям. Недавно він написав листа місцевим ... Читати далі »
Переглядів: 669 | Долучив: limnytcja | Дата: 08.03.2013

Ще очевидні проблеми обласного центру - вулиця Шевченка, Палац Потоцьких. Як тримаєте руку на пульсі цих процесів?*
По Палацу Потоцьких. Ще в 2004 році із спеціалістами обійшов кожний будинок і вони дали заключення, що ні один будинок ремонту не підлягає. І тоді ми домовилися з Олегом Бахматюком, що він, як великий патріот України і Івано-Франківська, бере і будує новий палац, під австрійський стиль, триповерховий. І на першому поверсі було заплановано на одній половині розмістити ресторан, а на другій – зал прийомів для делегацій, урочистих подій. Такий, щоб можна було б робити і Віденський бал.
На другому  і третьому поверсі ми планували розмістити безцінні картини з Музею мистецтв, які зараз немає де експонуват ... Читати далі »
Переглядів: 540 | Долучив: limnytcja | Дата: 08.03.2013

Путівник по Івано-Франківську за 1963 рік пише: «в місті працює 48 підприємств громадського харчування, в тому числі 6 ресторанів». Назв і адрес — немає. А цікаво ж?! Трохи допомогли пошуки в архівах, перегляд старих газет і розмови зі старожилами…

Заклад імені Куби
Кілька ресторанів дісталися совітам у спадок. У першу чергу це стосується ресторану «Київ», що донедавна містився на другому поверсі однойменного готелю на Незалежності, 4. У 1912 році цю кам’яницю збудували «олігархи» Хованці та одразу здали в оренду підприємцям. Головним орендарем був готель «Уніон», а другий поверх знімав ресторатор Селерс. Із назвою він не заморочувався — просто пр ... Читати далі »
Переглядів: 704 | Долучив: limnytcja | Дата: 08.03.2013

Кримінальна історія Станиславова поки що слабо вивчена та чекає свого дослідника. Втім є кілька злочинів, які свого часу наробили галасу. Наприклад, вбивство директора цивільного шпиталю доктора Лахмунда.
Листопад 1933-го. На околиці Станиславова розміщується головна лікарня міста — цивільний або громадський шпиталь (нині — лікарня на Мазепи). Вже сім років його очолює 37-річний хірург Адам Лахмунд. Той самий термін у шпиталі працює скромний монтер Йосип Нич. З якихось причин його звільняють з роботи. Разом із наступником Нич спускається у підсобку до підвалу, аби передати інструменти. За ними ув’язався директор, який зазвичай контролював усе, що відбувалось у лікарні. Обравши момент, коли він залишиться з Лахмундом наодинці, Нич дістає револьвер та двічі стріляє у шефа. Потім намагається втекти, але персонал шпиталю перекр ... Читати далі »
Переглядів: 531 | Долучив: limnytcja | Дата: 08.03.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024