П`ятниця, 29.03.2024, 14:13:38

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Грудень » 31 » Станиславівські оголошення: світлові розваги старого міста
14:02:40
Станиславівські оголошення: світлові розваги старого міста

Незважаючи на перестороги пожежників, новорічні свята важко уявити без салютів, бенгальських вогнів і святкової ілюмінації. В давні часи світлові забави та декорації були не менш популярними. Салюти тоді називали ”штучними вогнями” і ще в 19 ст. вони були поширеною і улюбленою розвагою.
Особливо яскравою ілюмінацією Станиславів міг похвалитися 8 вересня 1839 р. В цей день місто засяяло вогнями, адже до Станиславова прибув високий гість – ерцгерцог Франц-Карл. Ось що повідомляє про цей візит преса: ”Ввечері тисячі вогнів ознаменували приїзд цього бажаного і дорогого гостя. Особливо гарно була освітлена міська ратуша і пам’ятник померлому цісарю. Гімназійна молодь зібралася під вікнами помешкання, де зупинився ерцгерцог, і заспівала державний гімн”. Наступного дня, 9 вересня, ерцгерцог покинув місто.

В 1862 р. відбулися урочистості з нагоди 200-річчя Станиславова і, звісно, не обійшлося без ілюмінації. Ратуша була яскраво освітлена й прикрашена святковими транспарантами.

Ефектні феєрверки осяли Станиславів у серпні 1900 р. Тоді в місті гучно відсвяткували 70-річчя цісаря Австро-Угорщини Франца-Йозефа І. Урочисті заходи розпочалися 17 серпня – у переддень цісарського ювілею. Майже з усіх вікон кам’яниць звисали транспаранти з зображеннями ювіляра, різнокольорові прапорці й стрічки, а центр міста аж сяяв від святкової ілюмінації. Крамниці неначе влаштували змагання, хто перевершить сусіда вишуканістю святкового оформлення і яскравістю вогнів. На Валах пускали світлові ракети і феєрверки, і це шоу зібрало величезний натовп людей, які почали розходитися лише близько півночі.

Все більшої популярності в місті набували бенгальські вогні. В Станиславові їх можна було придбати у відомій дроґерії Морица Бібринґа по вул. Сапєжинській (тепер вул. Незалежності).

Як бачимо з реклами в газеті ”Кур’єр станиславівський” від 8 червня 1902 р., тут пропонували салонні і польові бенгальські вогні, тобто ті, які можна було використовувати в приміщенні й на відкритому просторі. Упаковка бенгальських вогнів коштувала недешево – 12 корон. В асортименті були також світлові ракети й ліхтарики. Значна частина цієї продукції завозилася до Станиславова з Кракова, де працював Міхал Мондриковський (1854-1919) – один з найвідоміших піротехніків того часу. В його майстерні був широкий вибір усього необхідного для світлових забав – магнієві, стеаринові, смоляні вогні, які призначалися для пускання по воді чи літання у повітрі. Особливою гордістю майстра були летючі японські ліхтарики. Відомим піротехніком був і його батько Ян, який певний час працював у Львові й помер у 1894 р. Учень Мондриковського, піротехнік Рутковський, час від часу брав участь в організації світлових забав у різних містах Галичини.

Бенгальські вогні часто використовували під час балів і карнавалів. Так, у кінці ХІХ ст. в Станиславові ввійшли в моду ”підліткові бали”, призначені для юних танцюристів. ”Котильйон був головною принадою балу, – писала преса про такий захід у січні 1900 р. – Ця танцювальна гра відбувалася з різними аксесуарами – прапорцями, бенгальськими вогнями, бантами. Пан Сквірчинський настільки вдало її аранжував, що вдячні танцюристи в кінці вечора вдягли йому на голову лавровий вінок”.

В 1910 р. у Станиславові гучно відсвяткували 500-річчя Ґрюнвальдської битви. Учні реальної школи організували театралізовані вистави, що відновлювали тогочасні події, – похід хрестоносців, окремі епізоди самої битви. Це дійство виглядало ще цікавіше завдяки бенгальським вогням, які використовувалися для освітлення.

Бенгальські вогні, феєрверки і світлові ракети були популярним доповненням до забав і екскурсій на лоні природи. Так, у серпні 1906 р. мешканці міста побували на екскурсії в Яремчі, яка передбачала не лише вечірні феєрверки, а й освітлення мосту та водоспаду бенгальськими вогнями та ілюмінацію парку. Всі доходи від забави спрямовувалися на благодійні цілі.

Однак наші предки добре пам’ятали про небезпеку вогняних забав. В кінці ХІХ ст. по цілій Галичині розповідали прикру історію з феєрверками для австрійського ерцгерцога Вільгельма ІІ. В грудні 1888 р. він вирушив з офіційним візитом до Німеччини, де для нього готували урочистий прийом. Двох слуг послали за феєрверками і бенгальськими вогнями для вітання гостя. Але парубки по дорозі завернули до корчми підкріпитися й недбало звалили пакети з покупками у куток. На феєрверки випадково потрапила іскра з каміна, в результаті чого клієнтам корчми відкрилася правдива картина пекла, а сам заклад дощенту згорів.

Про обережне поводження з вогняними забавами варто пам’ятати й нашим сучасникам. Веселих свят!

Олена БУЧИК


Переглядів: 272 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024